null ”Kun piispaa ei nyt ole, tällainen varamies kelvannee” – Antti Kujanpää sijaistaa Espoon piispaa ja inhoaa punttista

 - Kirkon tehtävä ei ole tuomita. Ihmiset kohtaavat joka puolella niin paljon tuomitsemista ja kaavoihin ahtamista, että armollisuudelle on kysyntää. Sitä ihmiset odottavat kirkolta, sanoo Antti Kujanpää.

- Kirkon tehtävä ei ole tuomita. Ihmiset kohtaavat joka puolella niin paljon tuomitsemista ja kaavoihin ahtamista, että armollisuudelle on kysyntää. Sitä ihmiset odottavat kirkolta, sanoo Antti Kujanpää.

Hengellisyys

”Kun piispaa ei nyt ole, tällainen varamies kelvannee” – Antti Kujanpää sijaistaa Espoon piispaa ja inhoaa punttista

Tuomiorovastin mielestä kirkon tehtävä ei ole tuomita. Tittelin takana on käännösvirhe.

1. Olet tuomiorovasti. Julistatko myös armoa?

– Kirkon tehtävä on julistaa Kristusta ja armoa. Tuomio-sanan on taustalla käännösvirhe. Latinan sana domus on käännetty tuomioksi, vaikka se pitäisi kääntää kodiksi.

– Kirkon tehtävä ei ole tuomita. Ihmiset kohtaavat joka puolella niin paljon tuomitsemista ja kaavoihin ahtamista, että armollisuudelle on kysyntää. Sitä ihmiset odottavat kirkolta.

– Kun Espoon tuomiokapituli antoi kirjallisen varoituksen papille, joka oli siunannut samaa sukupuolta olevan pariskunnan, kyse ei ollut tuomiosta vaan työnjohdollisesta asiasta. Jos työntekijä ei toimi työnantajan ohjeiden mukaisesti, siitä annetaan työelämässä varoitus.

– Tuomiokapitulilla ei ole valtaa päättää, miten tämä vaikea kysymys pitäisi kirkossa ratkaista. Sen ratkaisee kirkolliskokous, toivottavasti viisaasti.

2. Toimit kesäkuun alusta lähtien Espoon piispan sijaisena. Miksi?

– Espoon piispa Tapio Luoma aloittaa arkkipiispana kesäkuussa. Kun piispanvirka on auki, tuomiorovasti hoitaa piispan kiireisimmät tehtävät. Poikkeus ovat pappis- ja diakoniavihkimykset, joissa tuomiorovasti ei voi edustaa piispaa.

– Piispan sijaisena muun muassa johdan tuomiokapitulin istuntoja ja edustan Espoon hiippakuntaa piispainkokouksessa.

– Kirkkoherrat ovat joskus hyvin yksinäisiä ja kaipaavat keskustelua piispan kanssa. Se on johtajan yksinäisyyttä. On asioita, joita ei voi pohtia alaisten kanssa. Kun piispaa ei nyt ole, tällainen varamies kelvannee keskustelukumppaniksi.

3. Marraskuussa järjestetään seurakuntavaalit. Kenen kannattaa asettua ehdokkaaksi?

– Luottamushenkilön pitää jaksaa paneutua. Luottamushenkilö, joka avaa kokousasiakirjan vasta kokouksessa, on hyödytön. Espoon yhteisen kirkkoneuvoston viime kokouksen esityslista oli 307 sivua. Vaatii jonkin aikaa, kun sitä tavailee kotona.

– Yksittäinen ihminen pystyy kyllä vaikuttamaan, jos on määrätietoinen ja osaa hakea tukea ajatuksilleen. On myös niitä, jotka pettyvät. Eniten turhautuvat ne, jotka lähtevät liikkeelle yhden asian edustajina.

Kirkkoherrat ovat joskus hyvin yksinäisiä ja kaipaavat keskustelua piispan kanssa. Se on johtajan yksinäisyyttä.

4. Sinut tunnetaan kuntourheilijana. Miksi harrastat hikiliikuntaa?

– Jotta tästä työpaketista selviää, täytyy olla fyysisesti hyvässä kunnossa. Inhoan kuntosalia, mutta olen viimeiset kuusi vuotta käynyt salilla neljästä kuuteen kertaa viikossa.

– Olen ollut ennen kaikkea kestävyysjuoksija. Maratonennätykseni on 3,08. Minulle on iso henkinen kriisi, etten todennäköisesti pääse maratonille enää koskaan. Polvien nivelrikot eivät enää anna periksi.

– En koskaan pane kuulokkeita korville, kun liikun, vaan elän liikunnassa. Juokseminen on eräänlaista meditaatiota.

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Käyn iltarukouksessa läpi ihmisiä, joiden huolet ovat minun huoliani ja joiden puolesta olen luvannut rukoilla. Rukous on minulle jatkuvaa Jumalan edessä elämistä. Osittain se on sanatonta.

– Jos minulla on huolia, ei riitä, että teknisesti luettelen ne Jumalalle. Rukoilijan tehtävä ei ole raportoida Jumalalle mitään, vaan rukous on tärkeää rukoilijalle itselleen. Rukoilija sitoutuu niihin asioihin korkeimman edessä. Silloin rukous vaikuttaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.