null ”Kristinuskon viesti on, että aina on toivoa” – Helsingin tuomiorovastiksi valitun Marja Heltelän isoisä karkasi punavankileiriltä

Haagan kirkkoherra Marja Heltelä valittiin yksimielisesti Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherraksi eli tuomiorovastiksi. Hän aloittaa työt syyskuun alussa.

Haagan kirkkoherra Marja Heltelä valittiin yksimielisesti Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherraksi eli tuomiorovastiksi. Hän aloittaa työt syyskuun alussa.

Hengellisyys Hyvä elämä

”Kristinuskon viesti on, että aina on toivoa” – Helsingin tuomiorovastiksi valitun Marja Heltelän isoisä karkasi punavankileiriltä

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan uusi kirkkoherra Marja Heltelä, 56, haluaa olla ”toivon tuomiorovasti”. Hänen sukutarinaansa liittyy myös sisällissota.

Sinusta tulee tuomiorovasti, tuomiokapitulin jäsen ja kirkkosi on tuomiokirkko. Missä on armo?

– Armo on kirkon sanoman ydin. Sitä pitäisi vielä paljon nykyistä enemmän tuoda esille. Jumala rakastaa jokaista ihmistä sellaisena, miksi on hänet luonut.

– Sana tuomio on noissa yhdyssanoissa käännösvirhe. Domus on latinaa ja tarkoittaa kotia tai taloa. Ruotsiksi Domkyrka on piispan kotikirkko, ei tuomiokirkko. Me olemme maailman ainoa kansa, jonka kielessä katedraalista eli hiippakunnan pääkirkosta on tullut tuomiokirkko. Minusta nimi pitäisi muuttaa.

Halusitko jo lapsena olla ”toivon tuomiorovasti”?

– Valintani jälkeen ilmoitin, että haluan olla toivon tuomiorovasti. Raamatussa, Jeremian kirjassa, meille luvataan tulevaisuus ja toivo. Tuo kohta on ollut sähköpostini allekirjoituksena jo kymmenen vuoden ajan. Kristinuskon viesti on, että aina on toivoa. Toivo kantaa jopa kuolemankin yli. Jokainen meistä saa myös olla tuomassa toivoa toisille.

– Sisällissodan muistovuonna olen miettinyt isoisäni tarinaa. Hän oli menettänyt oman isänsä vuoden 1918 taisteluissa, äiti oli kuollut jo aiemmin. Isoisäni oli viiden sisaruksensa huoltaja, kun hän joutui 17-vuotiaana punavankina vankileirille. Hän kuitenkin onnistui karkaamaan sieltä. Vaikka olosuhteet näyttivät toivottomilta, suvun tarina jatkui ja siksi minäkin olen tässä.

– Lapsena en tuntenut yhtään pappia, joten toivon tuomiorovastin työ ei vielä silloin käynyt mielessäni.

Toivoin, että jos vielä löydän uuden puolison, saisin miehen, joka rukoilisi kanssani. Nyt minulla on sellainen.
– Marja Heltelä

Mihin suuntaan haluat seurakuntaasi viedä?

– Uskon, että Jumalalla on unelma Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan tulevaisuudesta. Haluan yhdessä muiden kanssa olla kulkemassa sitä kohti. Toivon tuomiorovastina haluaisin nähdä enemmän hymyä, iloa, luottamusta sekä erilaisten ihmisten kohtaamista yhdenvertaisina.

– Kirkko on minusta hyvä paikka arvokeskustelulle, jossa opitaan arvostamaan toisin ajattelevien mielipidettä. Meillä on kirkossa siinä itselläkin tekemistä, mutta sellaista keskustelua yhteiskunta nyt kaipaa.

Mikä merkitys on sillä, että hiippakunnan kakkospaikalle valittiin nainen?

– Meitä on nyt kaksi, kun Satu Saarinen toimii Oulun tuomiorovastina. Minusta on tärkeää, että kirkossa, jossa enemmistö seurakuntalaisista ja suurin osa työntekijöistä on naisia, myös päättäjinä on muita kuin miehiä.

Millainen on iltarukouksesi?

– Olin avioeroni jälkeen 15 vuotta yksin. Toivoin, että jos vielä löydän uuden puolison, saisin miehen, joka rukoilisi kanssani. Nyt minulla on sellainen. Rukoilemme lasten ja lastenlasten puolesta, käymme läpi menneen ja tulevan päivän. Luemme iltarukouksen vuorotellen, ja lähes joka ilta riitelemme siitä, kumman vuoro nyt on.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.