null ”Nyt on huoli, että kappelin konsepti muuttuu radikaalisti” – Helsinki haluaa vetää pois sosiaaliohjaajiaan Kampin kappelista

Helsingin kaupunki uskoo, että sosiaaliohjaajien tarpeeseen Kampin kappelissa voidaan vastata jalkauttamalla kaupungin työntekijöitä.

Helsingin kaupunki uskoo, että sosiaaliohjaajien tarpeeseen Kampin kappelissa voidaan vastata jalkauttamalla kaupungin työntekijöitä.

Ajankohtaista

”Nyt on huoli, että kappelin konsepti muuttuu radikaalisti” – Helsinki haluaa vetää pois sosiaaliohjaajiaan Kampin kappelista

Painetta Helsingin kaupungin ja Kampin kappelin yhteistyön muutokseen tuo muun muassa sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskeva lainsäädäntö.

Helsingin kaupunki on irtautumassa Kampin kappelin nykyisestä toimintamallista. Voimassa olevassa kaupungin ja Helsingin seurakuntien välisessä Kampin kappelia koskevassa yhteistyösopimuksessa kappeliin on nimetty neljä sosiaaliohjaajaa.

Tästä mallista kaupunki haluaisi nyt uudesta sopimuksesta neuvoteltaessa luopua. Helsingin kaupungin nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtajan Leena Luhtaselan mukaan taustalla on useita syitä. Yksi tärkeä syy on, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työnkuvaa määrää lainsäädäntö.

Varsinaiseen sosiaalihuoltolain toteuttamiseen liittyviä tehtäviä on ollut vain vähän. – Leena Luhtasela

– Helsingin kaupungin täytyy ennakoida tulevaa sote- ja maakuntaratkaisua, jossa valtiolta tulee rahoitus vain sosiaali- ja terveydenhuoltolain mukaisiin sote-palveluihin, Luhtasela sanoo.

– Kampin kappelin sosiaaliohjaajien työstä suurin osa menee vierailijoiden vastaanottamiseen ja muihin tehtäviin, joihin ei tarvita sosiaalihuollon pätevyyttä. Kullakin neljästä sosiaaliohjaajasta on ollut keskimäärin vain yksi asiakastapaaminen päivässä. Varsinaiseen sosiaalihuoltolain toteuttamiseen liittyviä tehtäviä on ollut vain vähän, Luhtasela sanoo.

Seurakunnat ovat pettyneitä

Keväällä 2018 valmistui tutkimusraportti, josta kävi ilmi, että Kampin kappelin asiakkaat eivät ole niinkään syrjäytyneitä vaan työelämässä. Lisäksi joukossa oli paljon opiskelijoita ja eläkeläisiä.

Helsingin seurakuntien mielestä Kampin kappelin toimintatapaa ei tarvitse muuttaa.

– Neuvottelut kaupungin kanssa ovat kesken, ja niitä käydään hyvässä hengessä. Meidän kannaltamme on tietenkin vahinko, että sosiaaliohjaajia ollaan siirtämässä kaupungin sosiaalineuvontaan. Olemme kokeneet kappelin nykyisen toiminta-ajatuksen hyväksi, sanoo Kampin kappelin toiminnanjohtaja Kenneth Koskinen.

Meidän kannaltamme on tietenkin vahinko, että sosiaaliohjaajia ollaan siirtämässä kaupungin sosiaalineuvontaan. - Kenneth Koskinen

Hänen mukaansa Kampin kappelissa on pidetty arvokkaana sitä, että tarjolla on ollut sosiaaliohjausta vuoden jokaisena päivänä.

– Nyt on huoli, että kappelin konsepti muuttuu radikaalisti. Tällä hetkellä jää myös avoimeksi, kuinka kappeli saadaan pidettyä avoinna esimerkiksi viikonloppuisin, Koskinen sanoo.

Kaupunki tarjoaa jalkautuvaa työtä kappelille

Kun sosiaaliohjaajien työtä kartoitettiin viime keväänä, tuloksissa oli Luhtaselan mukaan myös paljon hyvää.

– Kampin kappeli ei leimaa asiakkuuksia millään lailla, ja siellä on kohdattu myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät ehkä muuten ohjautuisi kaupungin sosiaalihuollon palveluihin, Luhtasela sanoo.

– Nykytilanteessa kaupungin on kuitenkin välttämätöntä arvioida, tarvitaanko tähän juuri sosiaalihuollon ammattilaisia, vai voisiko tämän työn järjestää jollain muulla tavoin, Luhtasela pohtii.

Tällä hetkellä neuvotteluissa on pidetty esillä vaihtoehtoa, jossa kaupunki jalkauttaa sosiaaliohjaajia Kampin kappelille.

– Jalkautuva työ tulee olemaan todennäköisesti se malli, jota tullaan toteuttamaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.