null Tutkimusraportti: Kampin kappelin asiakkaat eivät ole syrjäytyneitä vaan työelämän puristuksessa

Tutulla Kampin kappelilla on kansan suussa jo monta lempinimeä, kuten ampiaispesä ja kebab-varras.

Tutulla Kampin kappelilla on kansan suussa jo monta lempinimeä, kuten ampiaispesä ja kebab-varras.

Ajankohtaista

Tutkimusraportti: Kampin kappelin asiakkaat eivät ole syrjäytyneitä vaan työelämän puristuksessa

Kappelin asiakkaat ovat enimmäkseen eläkeläisiä ja työikäisiä. Yli 80 prosenttia heistä haluaa myös hiljentyä.

Kampin kappelin asiakkaista yli puolet on työikäisiä yksineläjiä. Helmikuun lopussa valmistuneessa tutkimusraportissa todetaan, että asiakkaiden esiin nostamista keskusteluaiheista jopa 40 prosenttia koskee työelämää, opiskelua, taloudellista selviytymistä tai sosiaali- ja terveyspalveluita.

Tohtorikoulutettava Susanna Riepon kirjoittamasta tutkimusraportista käy ilmi, että muita keskeisiä keskusteluteemoja olivat äkilliset kriisit ja mielenterveys. Lisäksi monia alle 40-vuotiaita puhutti asuminen.

– Asiakkaat eivät ole leimallisesti syrjäytyneitä, vaan merkittävä osa on opiskelijoita tai työelämässä, sanoo Kampin kappelin toiminnanjohtaja Kenneth Koskinen.

– Me olemme eräänlainen diakonian 112-palvelu, jossa saa välittömästi kasvotusten apua ilman ajanvarausta. Monet ovat sanoneet suoraan, että ovat selviytyneet yön yli, kun ovat tienneet voivansa aamulla tulla meille, Koskinen sanoo.

Tulevaisuudessa diakoniaa halutaan painottaa lisää

Kampin kappelin toiminta perustuu seurakuntien ja Helsingin kaupungin yhteistyöhön. Neljän sosiaaliohjaajaan lisäksi kappelissa työskentelevät muun muassa pappi, diakoni ja kirkon nuorisotyönohjaaja.

Me olemme eräänlainen diakonian 112-palvelu, jossa saa välittömästi kasvotusten apua ilman ajanvarausta.

– Kenneth Koskinen

Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto esittää nyt, että kappelin nuorisotyönohjaajan virka lakkautettaisiin ja tilalle haettaisiin diakonia. Perusteluna on se, että kappelin asiakkaat ovat enimmäkseen aikuisväestöä.

– Kun kappelin toiminta käynnistettiin, oli aluksi ajatuksena, että myös Narinkkatorilla tyypillisesti oleilevat nuoret löytäisivät tiensä meille. Vähitellen työ on muotoutunut eri suuntaan, Koskinen toteaa.

Yhtenä syynä on se, että kappelista puuttuvat sellaiset oleskelutilat, joita puolestaan naapurin Walkers-talo tarjoaa nuorisolle.

– Walkers on alusta lähtien ollut erinomainen jalkautuvassa työssä. Yhteistyömme on tiivistä ja tärkeää, Koskinen sanoo.

Kaupungin ja kirkon yhteistyö koetaan hyväksi

Tutkimusraportin mukaan Kampin kappelin asiakkaat arvostavat asiakaslähtöisyyttä, jossa he itse voivat jo ovella valita, haluavatko he keskustella kaupungin vai kirkon työntekijän kanssa.

Useimmiten asiakkaat eivät halua niinkään puhua hengellisyydestä. Tutkimusraportista käy ilmi, että jopa 80 prosenttia asiakkaista halusi keskustelujen jälkeen kuitenkin hiljentyä kappelissa itsekseen.

Kenneth Koskinen haluaa turvata nykymuotoisen työjärjestelyn.

– Olennaista on, että meillä on riittävän suuri henkilöstö päivystämässä näin laajalla aukioloajalla, Koskinen sanoo.

– Viime vuonna kirjattiin 1 500 sielunhoidollista ja psykososiaalista kohtaamista. Tässä mittakaavassa Kampin kappelin toiminta on ainutlaatuista, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.