null Kampin kappelin toiminta nykymuodossaan loppui irtisanomisten seurauksena – keskusteluapua ei enää pystytä tarjoamaan

Kampin kappeli valmistui vuonna 2012. Osa kävijöistä tulee ihailemaan sen arkkitehtuuria tai hiljentymään, mutta kappelin tiloissa on käyty myös paljon keskusteluita esimerkiksi diakoniatyöntekijän kanssa.

Kampin kappeli valmistui vuonna 2012. Osa kävijöistä tulee ihailemaan sen arkkitehtuuria tai hiljentymään, mutta kappelin tiloissa on käyty myös paljon keskusteluita esimerkiksi diakoniatyöntekijän kanssa.

Ajankohtaista

Kampin kappelin toiminta nykymuodossaan loppui irtisanomisten seurauksena – keskusteluapua ei enää pystytä tarjoamaan

Suurin osa Kampin kappelin työntekijöistä irtisanottiin. Taustalla vaikuttaa myös se, ettei kappelia pystyttä laajentamaan nykyisessä taloustilanteessa. 

Kampin kappelin toiminta nykymuodossaan on päättynyt Helsingin seurakuntayhtymän yt-neuvotteluiden seurauksena. Viisi Kampin kappelin työntekijää irtisanottiin, joten kappelissa ei enää pystytä tarjoamaan esimerkiksi keskusteluapua. Kampin kappelin nykymuotoisen toiminnan lakkauttamisen on arvioitu tuovan noin 350 000 euron säästöt. 

Kampin kappelin tiimissä työskenteli toiminnanjohtaja, pappi, kaksi diakoniatyöntekijää, kaksi suntiota sekä tuntisuntio. Heidän lisäkseen kappelissa on työskennellyt arkipäivisin Helsingin kaupungin sosiaaliohjaaja. Vartija on ollut paikalla ostopalveluna.

Kampin kappelin toiminnanjohtajan Kenneth Koskisen mukaan päätös nykymuotoisen toiminnan lakkauttamisesta ja irtisanomisista tuli kappelissa työskenteleville yllätyksenä, vaikka tiedossa on ollut, etteivät nykyiset tilat vastaa työn tarpeisiin.

– Työntekijöitä harmittaa ja suututtaa erityisesti se, että ei ollut mahdollista päättää pitkäaikaisia asiakassuhteita asianmukaisella tavalla tai ohjata ihmisiä eteenpäin. Nyt heidät kohdataan lapulla ovessa, Koskinen sanoo.

Kävijämäärät nousivat taas kesällä

Vuonna 2012 valmistunut Kampin kappeli on ollut hiljentymispaikka keskellä kaupunkia, mutta myös paikka, jonne on voinut tulla juttelemaan papin, sosiaaliohjaajan tai diakoniatyöntekijän kanssa ilman ajanvarausta. Kappelissa on järjestetty myös joitakin tapahtumia ja se on ollut suosittu turistinähtävyys.

Tarve paikalle, jonne voin tulla puhumaan mielen päällä olevista asioista ilman ajanvarausta, on ollut ilmeinen.

– Kävijämäärät alkoivat kesällä taas lähestyä sitä tasoa, jota ne olivat ennen koronapandemiaa, Koskinen kertoo.

Kävijämäärät alkoivat kesällä taas lähestyä sitä tasoa, mitä ne olivat ennen koronapandemiaa.
– Kenneth Koskinen

Nyt kappelin tulevaisuus on auki. Asiasta päättäneen yhteisen Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston päätöksen mukaan toimintaa tulisi viedä enemmän hiljentymispaikan suuntaan.

Tehdyn päätöksen taustalla on Helsingin seurakuntayhtymän säästöjen lisäksi kappelin tilaongelma. Vaikka Kampin kappelissa on vuosien varrella käyty paljon keskusteluita, kunnollisia tiloja keskusteluavulle ei ole ollut.

Helsingin kaupunki hyväksyi laajennusosan rakentamisen mahdollistavan kaavamuutoksen, mutta Helsingin yhteinen kirkkoneuvosto palautti asian valmisteluun keväällä 2021. Laajennusosan rakentamiselle ei tuntunut löytyvän rahaa tilanteessa, jossa seurakuntien on karsittava tilojaan ja kulujaan ja korjausta vaativien kirkkojen lista on pitkä.

”Se ei ole vaihtoehto, että kappeli olisi tyhjillään”

Yhteisen seurakuntatyön johtajan Stefan Forsénin mukaan suunnitelmat Kampin kappelin tulevasta käytöstä ovat nyt auki.

– Nyt mietitään, voimmeko palvella ihmisiä jollakin muulla tavalla ja mitä tehdään kappelille, joka on hieno rakennus. Miten se voisi olla hyvässä käytössä siinä muodossa kuin se nyt on, Forsén sanoo.

Forsenin mukaan keskusteluavun tarjoaminen on ollut arvokasta ja ilmeisen tarpeellista, jonka lisäksi kappeli on palvellut ihmisiä, jotka haluavat vain hiljentyä.

– Jotakin hiljaisuuteen liittyen tullaan varmasti kehittämään.

Forsén toivoo, että keskusteluavun tarjoamista pystytään lisäämään jossakin muualla.

– Tässä on ollut myös hyvää yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa ja voimme jatkaa keskustelua siitä, voisiko vastaava yhteistyö jatkua jossakin muualla. Olen itse toivonut, että seurakuntien Varustamo-toiminta voisi kehittyä siihen suuntaan, vaikka Varustamot eivät sijaitsekaan kaupungin keskustassa.

– Se, että Kampin kappeli olisi tyhjillään, ei ole vaihtoehto. Pitää tehdä tarkat suunnitelmat sen suhteen, miten kappeli voisi palvella kaupunkilaisia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.