null ”Olet kuin pikkutyttö leikkimässä pappia” – miespapit lukevat naiskollegoidensa saamia kommentteja videolla

Miespapit ovat hämmästyneitä ja kiusaantuneita lukiessaan kommentteja, joita heidän naiskollegansa ovat saaneet kuulla. Ruutukaappaus videolta.

Miespapit ovat hämmästyneitä ja kiusaantuneita lukiessaan kommentteja, joita heidän naiskollegansa ovat saaneet kuulla. Ruutukaappaus videolta.

Ajankohtaista

”Olet kuin pikkutyttö leikkimässä pappia” – miespapit lukevat naiskollegoidensa saamia kommentteja videolla

Papin virka avautui naisille luterilaisessa kirkossa Yhdysvalloissa jo 1970-luvulla, mutta syrjintää on yhä, todistaa tuore video.

Yhdysvaltojen evankelis-luterilainen kirkko (Evangelical Lutheran Church in America ELCA) tekee näkyväksi naispuolisten pappien kokemaa syrjintää videon avulla. Videolla miespuoliset papit lukevat ääneen Pohjois-Carolinassa työskentelevien naiskollegoidensa saamia kommentteja. Video on osa kirkon Justice 4 women -ohjelmaa, jolla rohkaistaan naisia ja miehiä huomaamaan seksismi ja patriarkaaliset rakenteet sekä työskentelemään yhdessä.

Osa videolla ääneen luetuista kommenteista on tullut seurakuntalaisilta, osa miespuolisilta kollegoilta. Videolla esiintyvät miehet eivät ole nähneet kommentteja etukäteen.

Kommentteja lukiessaan heidän ilmeensä ovat epäuskoisia, hämmästyneitä ja kiusaantuneita. Joidenkin on jopa vaikea lukea kommentteja ääneen. Kommentit koskevat muun muassa naisten ulkonäköä, perheasioita ja sitä, että naisten pitäisi olla kiitollisia siitä, että ovat ylipäätään saaneet viran. Videon loppupuolella piispa Tim Smith muistuttaa, että emme voi kokonainen kirkko ilman, että sekä miesten että naisten kyvyt ja johtajuus ovat käytössä.

Toista video

Evangelical Lutheran Church in America eli ELCA syntyi vuonna 1988, kun kolme luterilaista kirkkoa, The Lutheran Church in America, the American Lutheran Church ja Associaton of Evangelical Lutheran Churches, yhdistyivät. Vuonna 2016 ELCA:lla oli noin 3,5 miljoonaa jäsentä.

Naiset on hyväksytty papeiksi jo pitkään, kuten on tehty kolmessa ELCA:a edeltäneessä kirkossa 1970-luvulta lähtien. Ensimmäisen naispuolisen piispan, Elizabeth Eatonin, Yhdysvaltojen luterilainen kirkko sai vuonna 2013.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.