null ”Tasa-arvo ei ole totta kirkossa” – kolme naista järjesti johtajuusseminaarin, jonka tavoite on tehdä itsensä tarpeettomaksi

Laura Leverin, Mari Mattsson ja Satu Huttunen haluavat tukea ja kannustaa naisia johtajuuteen kirkossa.

Laura Leverin, Mari Mattsson ja Satu Huttunen haluavat tukea ja kannustaa naisia johtajuuteen kirkossa.

Ajankohtaista

”Tasa-arvo ei ole totta kirkossa” – kolme naista järjesti johtajuusseminaarin, jonka tavoite on tehdä itsensä tarpeettomaksi

Alppilan kirkon Naiset johtajina kirkossa -seminaariin osallistui lähes 200 ihmistä. Heistä suurin osa oli naisia.

Alppilan kirkossa järjestettiin tiistaina Naiset johtajina kirkossa -seminaari. Paikalla oli päivän mittaan lähes 200 osanottajaa, suurin osa naisia. Tilaisuus kuitenkin kiinnosti myös muualla kuin paikan päällä olevia, sillä lähes 500 seurasi sitä livestreamin kautta Facebookissa.

Idea seminaariin syntyi keväällä muun muassa kahteen piispanvaaliin liittyvän kipakan keskustelun jälkitunnelmissa. Lisäksi ensimmäisten naisten vihkimisestä papiksi tuli maaliskuussa kuluneeksi 30 vuotta. Vaikka pappien ammattiliiton eli Pappisliiton mukaan papeista on naisia jo lähes puolet, kirkkoherroista naisia on vasta joka viides.

– Tämä seminaari syntyi siitä havainnosta, että tasa-arvo ei ole totta kirkossa. Ja kun ikävä kyllä näin on, halusimme tehdä asialla jotakin, kertoo Helsingin piispan Teemu Laajasalon viestintäasiantuntijana toimiva Satu Huttunen.

Huttunen ja hänen kaksi pappiskollegaansa, vantaalaisen Rekolan seurakunnan lapsi- ja perhetyön pappi Laura Leverin ja Kallion seurakunnan kasvatuksen vastuuryhmän esimiehenä toimiva Mari Mattsson ryhtyivät tuumasta toimeen. He pistivät pystyyn Facebook-sivun, johon kahdessa vuorokaudessa liittyy kaksisataa ihmistä. Kolmikon mukaan tästä voidaan päätellä, että tapahtumalla oli tilausta.

Kolme naista on jo vastakampanja

Kolmea naista yhdisti myös se, että he olivat viime syksynä osallisia evankelisen herätysliikkeen Maata näkyvissä -festivaalista nousseessa tasa-arvokeskustelussa. Suomen suurimmassa kristillisessä nuorisotapahtumassa ei ole mukana naispuolisia pappeja herätysliikkeen virkakannan vuoksi.

Huttunen, Leverin ja Mattsson jakoivat sosiaaliseen mediaan kuvan, jossa oli festivaalin hashtag eli aihetunnus.

– Ei kulunut kovinkaan kauaa, kun Twitteriin tuli kommentti, että tämä on vastakampanja. Siis kolme naista on jo vastakampanja! Ajattelimme, että jos tämä on vastakampanja, ehkä voisimme tehdä tasa-arvon eteen muutakin. Yksi tapa on järjestää tämä seminaari, joka tukee naisten johtajuutta kirkossa, tuumii Huttunen.

Johtajuuteen pitäisi päästä omilla vahvuuksillaan, eikä niin, että sukupuolen, koulutuksen tai hengellisen kodin takia toisille annetaan sadan metrin etumatka.

– Mari Mattson

Sosiaalisessa mediassa asiat menevät helposti väittelyksi, minkä vuoksi Huttusen, Leverinin ja Mattssonin mielestä kannattaisi etsiä muunlaisia tapoja keskustella ja edistää tasa-arvoa kirkossa. Seminaaria ei suunnattu erityisesti naisille, sillä tasa-arvon edistämiseen tarvitaan miehiä, ja Huttunen, Leverin ja Mattsson iloitsevat, että heitäkin on mukana.

Tällä hetkellä tilanne kirkossa on kuitenkin sellainen, että erillinen naisten johtajuutta pohtiva ja sitä edistävä toiminta on tarpeen. Tasa-arvo on Leverinin mukaan kristinuskossa keskeinen asia, ja Jeesus kutsui seuraajikseen sekä miehiä että naisia. Se kuitenkin unohtuu yhä valitettavan monilta .

– Vaikka naisia on kirkossa johtajina hyvin monenlaisissa tehtävissä, mielikuva johtajasta on usein mies. Kirkon johtoon tarvitaan myös naisten kasvoja ja naiset tarvitsevat naisjohtajia esikuviksi. Toivottavasti ei mene enää kovin pitkää aikaa siihen, että esimerkiksi kirkon vaaleissa haetaan parasta ja tehtävään sopivinta, eikä sukupuolikysymystä tarvitse kenenkään pohtia, sanoo Mattsson.

Huttusen mukaan myös naisten johtajuusseminaarin tavoite on tehdä itsensä tarpeettomaksi. Hänen mukaansa pappisvirassa alkaa kasvamassa määrin olla sellainen sukupolvi, joka on suurimman osan elämäänsä elänyt aikaa, jolloin naisten pappeus on ollut itsestäänselvyys.

– Sille sukupolvelle se, että kirkkoherrojen sukupuolijakauma on tuo, mikä se nyt on, näyttäytyy selvästi vääristymänä, joka ei palvele kirkkoa eikä sen sanomaa, tuumii Huttunen.

Johtajina eivät toimi vain papit

Seminaarissa puhuttiin naisten johtajuudesta yleensä, eikä vain pappeuden näkökulmasta. Naisia toimii seurakuntien luottamuselimissä johtotehtävissä, heitä on eri työalojen tiiminjohtajina ja esimerkiksi hallinnon, talouden ja kiinteistötoimen päällikköasemissa.

Huttunen, Leverin ja Mattsson sanovat, että kirkossa yksi tasa-arvo-ongelma on myös pappeuden ylikorostus sellaisissakin tehtävissä, jossa teologian sijasta tarvitaan aivan muunlaista asiantuntemusta.

– Johtajuuteen pitäisi päästä omilla vahvuuksillaan, eikä niin, että sukupuolen, koulutuksen tai hengellisen kodin takia toisille annetaan sadan metrin etumatka, sanoo Mattsson.

– Kaikkien pitää olla samalla viivalla. On myös hyvä selvittää, onko johtajuus minua varten, vai onko tehtäväni muualla, hän jatkaa.

Naiset johtajina kirkossa -seminaarissa johtajuutta käsiteltiin monenlaisista näkökulmista. Siellä puhuttiin muun muassa patriarkaalisista johtamismalleista, työyhteisön kriiseistä ja muutoksista, johtajien ominaisuuksista ja työn ja perheen yhteensovittamisesta.

Intoa omiin mahdollisuuksiin ja muutoksen ajamiseen saatiin muun muassa Helsingin Sanomien entiseltä päätoimittajalta Reetta Meriläiseltä ja elokuussa valtakunnansovittelija aloittaneelta Vuokko Piekkalalta.

– Heidän esimerkkinsä kertovat, että nainen sopii johtajaksi siinä missä mieskin, sanoo Leverin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.