null ”Pannaas alba kunnolla, niin muodot näkyy paremmin” – Helsingin hiippakunnan miespuoliset papit lukevat naispuolisten pappien saamaa palautetta

 Vuoden 2018 maaliskuussa tuli kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisten naisten pappisvihkimyksestä Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa. Naispuoliset papit kokevat edelleen työssään syrjintää.

Vuoden 2018 maaliskuussa tuli kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisten naisten pappisvihkimyksestä Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa. Naispuoliset papit kokevat edelleen työssään syrjintää.

Ajankohtaista

”Pannaas alba kunnolla, niin muodot näkyy paremmin” – Helsingin hiippakunnan miespuoliset papit lukevat naispuolisten pappien saamaa palautetta

Helsingin hiippakunta julkaisi sosiaalisessa mediassa videon, jossa miespuoliset papit lukevat naispuolisten kollegoidensa saamaa palautetta. Kaikki eivät pysty pahimpia kommentteja edes lukemaan.

”En ole koskaan pannut naispappia, mutta mieli tekisi.”

”Saisko sulta sielun- ja munanhoitoa.”

Toista video

Siinä kaksi esimerkkiä naispuolisten pappien saamasta palautteesta, joita heidän miespuoliset kollegansa saavat luettavakseen Helsingin hiippakunnan ystävänpäivänä julkaisemalla videolla. Naisia ovat kommentoineet muut kirkon työntekijät ja seurakuntalaiset.

Osa yhdeksästä papista ei halua pahimpia kommentteja edes ääneen lukea, niin ikäviltä tekstit heistä tuntuvat. Papit toteavat tekstien olevan järkyttäviä ja että kyse on seksuaalisesta häirinnästä.

Kyllä se on aika irvokasta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla.

– Naispuolisen papin saama palaute

Seksuaalissävytteisten kommenttien lisäksi naispuoliset papit saavat palautetta, jossa epäillään heidän kykyään selviytyä papin töistä tai toimimista seurakunnan johtavana pappina eli kirkkoherrana. Yksi viestin lähettäneistä toteaa, ettei muuten vastusta naisten pappeutta, ”mutta kyllä se on aika irvokasta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla”. Siis se, että pappi odottaa lasta, häiritsee palautteen antajaa.

Yhdysvaltain evankelis-luterilainen kirkko ELCA julkaisi lokakuussa vastaavan videon, jonka Kirkko ja kaupunki uutisoi. Videon tavoitteena oli tehdä näkyväksi naispuolisten pappien kokemaa syrjintää.

Helsingin hiippakunnan viestintäasiantuntija Satu Huttunen kertoo miettineensä videota jo viime vuoden keväällä. Tuolloin Suomessa tuli kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisten naisten vihkimisestä papiksi.

– Sanoin muutamassa porukassa ääneen, että tällainen video pitäisi tehdä. Kun näin, että ELCA teki vastaavan videon, tuumin, että ei voi olla totta, joku sai ihan saman idean. Päätin heti, että kyllä tämä pitää tehdä myös meillä, sanoo Huttunen.

Hän sai videolle lukijoiksi Helsingin piispan Teemu Laajasalon ja kahdeksan muuta pappia. Naispuolisten pappien saamat viestit ovat eri puolilta Suomea.

Video päättyy siihen, että Laajasalo kehottaa moisten viestien puhujia lopettamaan heti toimintansa ja häirinnän kohteita ottamaan yhteyttä esimieheensä.

Videolla muistutetaan, että Helsingin hiippakunnalla on ohjeet ja toimintamalli seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön ennaltaehkäisemiseksi ja niissä tilanteissa toimimiseen. Ohjeet julkistettiin viime keväänä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.