null ”Omat nuoruuden kokemukseni auttavat ymmärtämään, mitä nuorten päässä liikkuu” – Sarah Onditin sydän sykkii lasten ja heikoimpien auttamiselle

Sarah Onditi, taiteilijanimeltään Sara Sydän, on omistanut kesäkuussa julkaistavan biisinsä naisille, jotka väsymättä huolehtivat perheestään, tekevät töitä ja saavat aikaan hyvää.

Sarah Onditi, taiteilijanimeltään Sara Sydän, on omistanut kesäkuussa julkaistavan biisinsä naisille, jotka väsymättä huolehtivat perheestään, tekevät töitä ja saavat aikaan hyvää.

Hyvä elämä

”Omat nuoruuden kokemukseni auttavat ymmärtämään, mitä nuorten päässä liikkuu” – Sarah Onditin sydän sykkii lasten ja heikoimpien auttamiselle

Pohjalais-kenialainen Sarah Onditi esittää omia laulujaan, auttaa vauvoja maailmaan Espoon sairaalassa ja haaveilee kätilön töistä Keniassa.

Neljän oman ja yhden bonuslapsen äidillä Sarah Onditilla on hyvin nuoresta alkaen ollut halu saada lapsia. 21-vuotiaana hän koki kovia paineita siitä, että hän on jo näin vanha eikä vieläkään ole tullut äidiksi.

– En tiedä, mistä ne paineet tulivat, mutta olen aina halunnut paljon lapsia. Jos olosuhteet olisivat olleet toisenlaiset, minulla voisi olla vaikka kymmenen lasta, hän sanoo.

Onditi kasvoi kuusilapsisessa yksinhuoltajaperheessä Sievissä. Kenialaisen isän ja suomalaisen äidin tyttärelle lapsuuden perhe ja maalaisympäristö lakeuksilla alkoivat tuntua ahdistavilta ja kodin vanhoillislestadiolainen herätysliike vieraalta.

Elämä ohjasi minua tälle uralle kymmenen vuotta sitten.

Hän karkasi kotoa kesken peruskoulun taskussaan kuusisataa markkaa, jotka hän oli kerännyt leipomalla tuotteita 4H-kahvilaan. Tähtäimessä oli Tukholma, mutta junamatka katkesi yllättäen jo Kokkolassa. Siellä kuitenkin alkoi oman elämän rakentaminen.

– Tällä hetkellä teen keikkatyötä lastensuojeluyksikössä kiireellisesti sijoitettujen lasten ja nuorten parissa. Omat nuoruuden kokemukseni auttavat minua ymmärtämään, mitä nuorten päässä liikkuu. Kotoa karkaamisen lisäksi olen ollut useasti paossa turvakodissa ja tukiperheessä, hän sanoo.

Aikuisilla on yhteisvastuu pienimmistä

Lasten ja heikoimmassa asemassa olevien hyvinvointi on lähellä Sarah Onditin sydäntä, ja hän tuntee siitä välillä suoranaista hätää. Hän haluaa herätellä aikuisia kantamaan yhteisvastuuta pienimmistä.

– Olen iloinen, kun huolehdimme lapsista yhdessä. Tutkitun tiedon mukaan lapsista kasvaa tasapainoisia aikuisia, kun kotona on tiukat rajat ja vanhemmilla on toimiva vuorovaikutussuhde jälkikasvunsa kanssa. Kun vanhemmat keskustelevat lastensa kanssa, he tietävät, miten näillä menee.

– Kasvattaminen ei ole helppoa eikä ole kivaa olla ikävä vanhempi. Kaikki lapset hakevat rajoja, myös omani, ja se on osa normaalia kasvua. Kun jaksan olla tiukkana tänään, se palkitsee huomenna.

Lasten hyvinvointi on tärkeää Sarah Onditille. Keväinen sää innosti Onditin läheiset Anna Mai Uusikylän, Mihail Anisimaun ja Lydya Khoshnawin puhaltamaan saippuakuplia.

Lasten hyvinvointi on tärkeää Sarah Onditille. Keväinen sää innosti Onditin läheiset Anna Mai Uusikylän, Mihail Anisimaun ja Lydya Khoshnawin puhaltamaan saippuakuplia.

Sarah Onditi on koulutukseltaan kätilö ja työssään hän auttaa vauvoja maailmaan Espoon sairaalan synnytysyksikössä. Jossakin vaiheessa hän haluaisi toimia kätilönä Keniassa, missä synnytysolot eivät ole kaikkialla turvalliset.

Hän on käynyt isänsä kotimaassa Keniassa lukuisia kertoja, tavannut siellä sukulaisiaan ja asunut maaseudulla savimajassa. Hän tietää, kuinka suunnattoman köyhästi moni elää.

Tärkeä osa Onditin elämää on toimiminen kenialaisia auttavissa järjestöissä. Hän on esimerkiksi 12 vuotta sitten käynnistetyn Bondoaid ry:n perustajajäsen ja puheenjohtaja. Onditi ja kaksi muuta henkilöä perustivat yhdistyksen auttamaan heikoimmassa asemassa olevia kenialaisia, ennen kaikkea lapsia, nuoria ja leskiä.

– Bondoaidilla on ollut työ- ja ruoka-apuhankkeita leskille, kouluruokahanke sekä kummilapsitoimintaa. Lisäksi oli monikulttuurinen hanke ja kykyjenetsintäkilpailu Young Talents of Kisumu, jossa oli mukana suomalaisia yhteistyökumppaneita. Sen kautta autoimme lahjakkaita nuoria kehittämään taitojaan, hän sanoo.

– Ainoat asiat, jotka talenttikisassa ratkaisivat, olivat taito sekä halu tehdä musiikkia ja esiintyä. Silloin Keniassa ei ollut väyliä, joiden kautta lahjakkaat ihmiset pääsevät tuomaan itseään esiin ja kehittymään. Koe-esiintymiseen tuli esimerkiksi henkilö, joka oli niin köyhä, ettei hänellä ollut edes kenkiä.

Kenialainen musiikkiryhmä Suomeen

Sarah Onditin viimeisin projekti on äitienpäivänä Espoossa Tapiolan kirkossa järjestettävä Kenya Calebration -konsertti, jossa esiintyy joukko kenialaisia muusikoita ja tanssijoita. Myös Onditi itse esiintyy siellä.

Kenialaisryhmän Suomeen tuominen ja viisumien hakeminen sekä konsertin järjestelytehtävät ovat työllistäneet häntä. Tarkoitus oli tuoda Keniasta kaksi esiintyjäryhmää, mutta vain yhdelle myönnettiin viisumit.

Sarah Onditi on espoolainen neljän oman ja yhden bonuslapsen äiti, kätilö ja laulaja, joka myös tekee omia biisejä.

Sarah Onditi on espoolainen neljän oman ja yhden bonuslapsen äiti, kätilö ja laulaja, joka myös tekee omia biisejä.

Onditi laulaa, säveltää ja sanoittaa taiteilijanimellä Sara Sydän.

– Elämä ohjasi minua tälle uralle kymmenen vuotta sitten. Minulla oli unelma ja tarve laulaa, mutta rohkeus puuttui. Liityin seurakunnan ylistysbändiin, ja siellä sain rohkaisua, että minun pitäisi laulaa. Samaan aikaan kirjoitin ensimmäisen biisini ja tein siitä heti demon, hän sanoo.

Onditi haluaa esiintyä tapahtumissa, joilla on jokin tarkoitus. Siksi hän on tehnyt keikkoja kirkon ja järjestöjen tilaisuuksissa. Ohjelmistossa on kappaleita, jotka hän on itse säveltänyt ja sanoittanut. Kesäkuun alussa häneltä julkaistaan uusi biisi. Se on omistettu naisille, jotka väsymättä huolehtivat perheestään, tekevät töitä ja saavat aikaan hyvää.

Sarah, Afrikan laulujen lapsi -nimisen lastenkirjan vuonna 2023 julkaissut Onditi haaveilee jatko-osasta ja siitä, että saisi tehdä kumpaankin teokseen äänikirjat ja musiikkia. Kirjan päähenkilön pikku-Sarahin tarina on omaelämäkerrallinen vain osaksi, koska Onditi ei ole koskaan asunut Afrikassa.

En osaa eritellä uskoani, koska Jumala on minussa ja kaikessa, mitä teen.

Sarah Onditi sanoo olevansa sisukas, kun kyse on maailman parantamisesta. Kun joku vastaa hänelle ei, hän kuulee sen haasteena, ei esteenä.

– Keniassa on paljon tarvetta avulle, mutta kaikkea ei voi tehdä. Olemme saaneet siellä aikaan hyödyllisiä asioita. Mutta jos toiminnan paikallinen avainhenkilö kuolee, hyväkin kehitys seisahtuu pitkäksi aikaa. Näin kävi yhdessä hankkeessa. Se on surullista, mutta sille ei voi mitään, hän sanoo.

Onditi puhuu paljon haaveistaan ja elämänsä tärkeistä asioista, mutta yksi olennainen asia on mainitsematta: usko. Se on hänen elämänsä peruskivi.

– Ehkä unohdan puhua siitä sen takia, että Jumala merkitsee minulle kaikkea. En osaa eritellä uskoani, koska hän on minussa ja kaikessa, mitä teen. Haluan elää Jumalan tahdon mukaisesti ja toimia oikein. Hän ohjaa elämääni. Jos minulla ei olisi tätä elämäni kompassia, en tiedä, mitä tekisin.

Kenia soi Espoossa

Äitienpäivänä Tapiolan kirkolla esiintyy joukko kenialaisia muusikoita, tanssijoita ja bändi Kenya Celebration -konsertissa. Sarah Onditi, taiteilijanimeltään Sara Sydän, ja Suomessa asuva kenialainen artisti Bunny Asila esiintyvät yhdessä heidän kanssaan. He esittävät kenialaista musiikkia swahiliksi ja englanniksi. Luvassa on tanssia ja laulua.

– Odotan hauskaa ja rentoa menoa, johon yleisö voi halutessaan yhtyä tanssimalla. Keniassa musiikki soi busseissa, ruokakaupoissa – aivan kaikkialla ja koko ajan. Millaista aito Afrikka-rytmi on, se kannattaa tulla itse kokemaan, Sarah Onditi sanoo.

Konsertin jälkeen on tarjolla teetä ja chapati-lettuja sekä puheenvuoroja ja eri järjestöjen toiminnan esittelyä.

Kenya Celebration -konsertti on Tapiolan kirkossa äitienpäivänä 11.5. kello 15. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja vapaaeh­toisella ohjelmamaksulla voi tukea muusikoita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.