Maiju Kupiainen pitelee siiliä, joka tuotiin villieläinsairaalaan vain sadan gramman painoisena. Nyt siili painaa noin 200 grammaa.
”On paljon asioita, joita voisimme oppia eläimiltä, jos antaisimme niille mahdollisuuden” – Villieläinsairaalassa työskentelevä Maiju Kupiainen haaveili jo lapsena eläinten pelastamisesta
Kun Korkeasaaren eläinsairaalassa työskentelevän Maiju Kupiaisen hoidossa ollut kuutti palaa takaisin mereen, hän tuntee saaneensa aikaan jotain hyvää.
1. Maailman eläinten päivää vietetään 4. lokakuuta. Millä mallilla luonnonvaraisten eläinten oikeudet ja hyvinvointi Suomessa tällä hetkellä ovat, biologi ja eläintenhoitaja Maiju Kupiainen?
– Tänä vuonna astui voimaan uusi eläinsuojelulaki, jonka mukaan viranomaisilla ja kunnan eläinlääkäreillä on velvollisuus lopettaa loukkaantunut ja kärsivä luonnonvarainen eläin. Jos siis kohtaat vaikka siipirikkolinnun, voit toimittaa sen mihin tahansa kunnalliseen eläinlääkäriin ja heillä on velvollisuus lopettaa eläin, jos se kärsii.
– Yleisesti tuntuu siltä, että Suomessa olisi eläinoikeusasioissa parantamisen varaa. Eläinten suojelu kiinnostaa ja puhuttelee tiettyjä ihmisiä, mutta on myös paljon ihmisiä, joita eläinasiat eivät juurikaan kiinnosta. Esimerkiksi hallituksessa ei ole tällä hetkellä eläinoikeuspuoluetta.
Villieläinsairaalan halliin on rakennettu häkki ilvekselle. Ilveksiä tuodaan tuodaan hoidettavaksi harvoin.
Tämä pentuilves löydettiin Tampereelta nälkiintyneenä kadun laidalta. Sille etsitään sijoituspaikka jostakin Euroopan eläintarhasta.
2. Onko jokin tietty hetki jäänyt mieleesi villieläinsairaalassa työskentelystä?
– Parhaimpia ovat ne hetket, kun pääsemme palauttamaan potilaitamme luontoon. On esimerkiksi lokkeja, jotka ovat tulleet meille poikasina, ja ne päästetään vapaiksi, kun ne ovat oppineet lentämään.
– Myös kuuttien vieminen takaisin mereen, kun ne olivat olleet pari kuukautta hoidossa, on jäänyt mieleen. Tuollaisina hetkinä tulee olo, että on saanut jotain hyvää aikaan ja pystynyt auttamaan. Haaveilin jo lapsena eläinten pelastamisesta, eikä se haave ole haihtunut mihinkään.
3. Mikä on erikoisin eläin, joka sairaalaan on urallasi tuotu, ja mitä eläimiä sairaalassa nähdään usein?
– Käärmeitä tulee sairaalaan todella harvoin, mutta kerran meille tuotiin rantakäärme. Tällä hetkellä hoidossa ovat ilves ja kettu. Sellaisia petoeläimiä näkee meillä harvemmin.
– Sairaalaamme tulee paljon lintuja, kuten lokkeja, sorsia ja pääskysiä, jotka ovat esimerkiksi jääneet poikasina orvoiksi, tarttuneet aikuisina kiinni siimaan tai kärsivät siipeen sattuneesta traumasta. Myös oravia ja siilejä tuodaan tänne usein hoitoon. Viime vuonna hoidimme noin 1 500 eläintä, ja tänä vuonna olemme hoitaneet jo 1 100 eläintä.
Eläinsuojeluyhdistys toi sairaalaan kahdeksan joutsenenpoikasta. Ne ovat pian valmiita luontoon päästettäväksi.
Lintuja tuodaan villieläinsairaalaan paljon. Kupiainen pitelee käkeä, joka on loukannut siipensä.
4. Mitä ihmiset voisivat oppia eläimiltä?
– Eläinten kanssa huomaa, miten vilpittömiä ja aitoja ne ovat. Eläimet eivät pysty valehtelemaan tai teeskentelemään jotain, mitä ne eivät oikeasti ole. Niillä on myös uskomattomia taitoja: hämähäkeillä on ihmeellinen kyky kutoa seittejä ja linnut kykenevät navigoimaan tähtien avulla.
– On paljon asioita, joita voisimme oppia eläimiltä, jos vain antaisimme niille mahdollisuuden ja kuuntelisimme niitä. Tämä edellyttäisi sitä, että päästäisimme irti ajatuksesta, että ihminen on kaikkein viisain.
5. Mikä sinulle on pyhää?
– Elämä yleisesti. Haluan tehdä työtä, joka edistää elämän moninaisuutta planeetallamme. Elämää pitäisi kunnioittaa sen kaikissa muodoissa, ei vain ihmiselämää.
Kansainvälinen eläinten päivä 4.10. Suomessa eläinten päivä aloittaa eläinten viikon, jota on vietetty vuodesta 1959 alkaen Suomen eläinsuojelun (SEY) aloitteesta. Tänä vuonna eläinten viikolla tutustutaan lähiluonnon eläimiin.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Yksi pieni katukoira sai Susheela Danielin silmät avautumaan, ja niin hän löysi elämäntehtävänsä kaukaa Intiasta
Hyvä elämäSusheela Daniel on omistanut elämänsä katukoirille. ”Meillä on velvollisuus toimia silloin, kun voimme”, hän sanoo.
