null ”Onnellisten saaren” uusi kirkkoherra Kalle Kuusniemi: Saarelta löytyy elämän koko kirjo, ja kirkolle voi tulla niin elämän hyvinä kuin huonoinakin aikoina

Kirkkoherra Kalle Kuusniemestä on hienoa, että Lauttasaaren kirkko on nyt entistä monipuolisemmassa käytössä.

Kirkkoherra Kalle Kuusniemestä on hienoa, että Lauttasaaren kirkko on nyt entistä monipuolisemmassa käytössä.

Hyvä elämä Hengellisyys

”Onnellisten saaren” uusi kirkkoherra Kalle Kuusniemi: Saarelta löytyy elämän koko kirjo, ja kirkolle voi tulla niin elämän hyvinä kuin huonoinakin aikoina

Kirkkoherra haluaa omalta osaltaan jatkaa seurakunnan hyvää ja avointa vuorovaikutusta lauttasaarelaisten kanssa.

Lauttasaaren kirkossa kaikki toimii eikä mikään paikka repsota, tehtiinhän 1950-luvun lopulla rakennetussa kirkossa perusteellinen remontti pari vuotta sitten. Kirkkoherran on siis ollut hyvä aloittaa työnsä, kun seurakunnan ja koko saaren keskeinen rakennus on kunnossa.

Yli nelikymppinen Kalle Kuusniemi on ollut virassa helmikuun alusta lähtien, ja 21.4. hänet vihitään tehtävään virallisesti. Hän toimi tätä ennen kasvatuksen ja seurakuntapalvelun päällikkönä Helsingin seurakuntayhtymässä.

– Lauttasaaren seurakuntaan oli helppo tulla, koska olen työskennellyt täällä jo aiemmin pappina. Ihmiset ja talon toimintatavat ovat tuttuja ennestään.

Kuusniemen mukaan Lauttasaaren kirkko on peruskorjauksen jälkeen toimivampi ja sen tiloja voi käyttää monipuolisemmin. Kirkosta löytyvät uusitut kirkkosali ja krypta sekä kahvila, etätyötiloja, sauna ja liikuntasali.

Kirkon korjaus tuli maksamaan yli 17,8 miljoonaa euroa, josta Lauttasaaren seurakunnan osuus on noin 12 miljoonaa euroa. Loppuosan maksaa kirkon yhteydessä toimiva ruotsinkielinen Johanneksen seurakunta. Tämä vaatii Lauttasaaren seurakunnalta tarkkaa taloudenpitoa.

– Nyt on tehtävä viisaita ja harkittuja päätöksiä. Joudumme ehkä tekemään toimintaan joitakin leikkauksia, mutta pyrimme tekemään ne maltillisesti ja pitkäjänteisesti, Kuusniemi sanoo.

Saarella elämän koko kirjo

Lauttasaarta on kutsuttu ”onnellisten saareksi”, ja alueella viisi vuotta asunut Kalle Kuusniemi voi allekirjoittaa nimityksen tietyiltä osin.

– Oma kokemukseni keikkapappiajoiltani vahvisti käsitystä onnellisten saaresta, sillä kun kirkolle tullessani ylitin Lauttasaaren sillan, tuntui siltä, että täällä paistaa aina aurinko.

– Onhan tämä hyvä paikka asua ja työskennellä, mutta toki saarelta löytyy elämän koko kirjo. Samanlaisia haasteita lauttasaarelaiset kohtaavat elämässään kuin kaikki muutkin. Seurakunnan tehtävänä on pyrkiä eri tavoin tukemaan ihmisten hyvinvointia. Kirkolle voi tulla hiljentymään ja hakemaan keskusteluapua niin elämän hyvinä kuin huonoina aikoina.

Samanlaisia haasteita lauttasaarelaiset kohtaavat elämässään kuin kaikki muutkin.

Lauttasaarelaisista vajaa 60 prosenttia kuuluu kirkkoon, ja alueen koulutus- ja työllisyystilanne on melko hyvä.

– Lauttasaari on siitä erityinen, että väki pysyy aika hyvin kotikulmillaan. Jos joku muuttaa täältä pois, palaa hän usein jossain vaiheessa takaisin. Tämä on siinä mielessä hyvin erityyppinen alue kuin esimerkiksi Kallio, Kuusniemi kertoo.

– Omasta mielestäni täällä on parasta juuri meren läheisyys. Olen myös kokenut, että lauttasaarelaiset ovat hyvin ystävällisiä ja huomioonottavia.

Lauttasaaren asukkaiden keskuudessa on viime aikoina esiintynyt erimielisyyksiä, sillä alueen rakennussuunnitelmat eivät miellytä kaikkia. Osa pelkää, että niiden myötä Lauttasaaren merellisyys ja luonnonmukaisuus katoavat.

– Seurakunta on saaren asukkaita varten, oli heitä sitten enemmän tai vähemmän. Pyrimme viemään kristillistä perinnettä eteenpäin tukemalla yhteisössä asuvien elämää.

Kalle Kuusniemi on asunut Lauttasaaressa viisi vuotta ja viihtynyt hyvin “onnellisten saareksikin” kutsutulla alueella.

Kalle Kuusniemi on asunut Lauttasaaressa viisi vuotta ja viihtynyt hyvin “onnellisten saareksikin” kutsutulla alueella.

Polku kirkolle tehty helpoksi

Tuore kirkkoherra toteaa Lauttasaaren seurakunnan olevan aktiivinen ja hyvin verkostoitunut. Kirkkoherran valinnassa seurakuntaneuvosto painottikin sitä, että Kalle Kuusniemi osoitti vahvimmin lauttasaarelaisten verkostojen tuntemista. Seurakunnan yhteistyökumppaneihin kuuluu muun muassa Lauttasaari-Seura ja Lauttasaaren perhesäätiö, musiikki- ja urheilutoimijoita ja yrittäjiä.

– Haluan jatkaa hyvää vuorovaikutusta saaren asukkaiden kanssa. Pyrin siihen, että seurakunta olisi edelleen avoin ja positiivisesti eteenpäin katsova, osa saarelaisten yhteisöä. Seurakunnan uuden strategian nimikin on Kohtaamisen koti saarella, Kuusniemi sanoo.

Hänen mukaansa polku kirkolle on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Seurakuntalaiset voivat varata kirkon tiloja esimerkiksi kokous- ja juhlakäyttöön.

– Kirkon avoimuutta ja yhteisöllisyyttä heijastavat myös raamattupiirit ja kerhot sekä harrastusryhmät, kuten partiolaiset ja musiikkiopiston oppilaat. Kahvilassa puolestaan käy paljon väkeä lounaalla, joten vilskettä riittää.

Lauttasaaren saaristollisen identiteetin halutaan näkyvän myös seurakunnan toiminnassa.

– Elämme kuin saaristokylässä, ja sitä symboloimaan kirkkosalin kattoon hankittiin Lauttasaaren historiaan liittyvän laivan pienoismalli. Kesäisin olemme järjestäneet rantamessuja, jotka ovat olleet kovasti tykättyjä.

Kirkkosalin kattoon ripustettu votiivilaiva symboloi Lauttasaaren merellisyyttä.

Kirkkosalin kattoon ripustettu votiivilaiva symboloi Lauttasaaren merellisyyttä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.