null Kalle Kuusniemi valittiin Lauttasaaren seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi – ”Ihmisyyteen kuuluu miettiä Jumalaa ja syviä asioita”

Kalle Kuusniemi on Lauttasaaren seurakunnan uusi kirkkoherra. Hänen ihanteensa on aito ja elämäniloinen seurakunta, jossa myöskään elämän rosoisuutta ei silotella pois.

Kalle Kuusniemi on Lauttasaaren seurakunnan uusi kirkkoherra. Hänen ihanteensa on aito ja elämäniloinen seurakunta, jossa myöskään elämän rosoisuutta ei silotella pois.

Ajankohtaista

Kalle Kuusniemi valittiin Lauttasaaren seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi – ”Ihmisyyteen kuuluu miettiä Jumalaa ja syviä asioita”

Saarella asuva innokas lenkkeilijä palaa tuttuun taloon.

Lauttasaaren seurakunnan seurakuntaneuvosto valitsi kokouksessaan 7. marraskuuta uudeksi kirkkoherraksi teologian tohtori Kalle Kuusniemen, 43. Hän sai äänestyksessä 12 ääntä neuvoston 15 jäseneltä.

Kuusniemi asuu kävelymatkan päässä kirkolta. Kun hänen puhelimensa viimein soi kokouksen jälkeen hieman ennen klo 23:a, hän lähti käymään kirkolla. Seurakunnan Facebook-sivulle ilmestyikin ennen keskiyötä valintauutinen ja kuva, jossa vastaleivottu kirkkoherra hymyilee kirkkosalin käytävällä kaksi sellofaaniin kiedottua kukkakimppua käsissään.

Seurakunta on Kuusniemelle varsin tuttu. Hän on työskennellyt siellä kuusi vuotta (2015–2021) väitöskirjan tekemisen ja nykyisen tehtävänsä välillä. Kuusniemi toimii nyt Helsingin seurakuntayhtymässä kasvatuksen ja seurakuntapalvelun päällikkönä. Yhtymän johtajakin on hyvin tuttu: hänen entinen esimiehensä Lauttasaaren seurakunnasta, Juha Rintamäki.

– Tehtäväni Lauttasaaren pappina kehittyi koko ajan. Toimin kirkkoherran avustajana, yhtymänjohtajan erityisavustajana ja virastotiimin lähiesihenkilönä. Työhön kuului paljon hallintoa, yhtymän asioita ja verkostoitumista, Kuusniemi kertoo.

Vahva verkostoituja

”Lauttasaarelaisten verkostojen tuntemista osoitti vahvimmin Kuusniemi”, todettiin ehdokkaiden vertailussa seurakuntaneuvostolle. Kuusniemi haluaakin edistää alueen toimijoiden kanssa tehtävää monipuolista yhteistyötä.

– On tärkeää rakentaa yhdessä saaren yhteisöä. Kumppaneihin kuuluvat esimerkiksi Lauttasaari-Seura ja Lauttasaari-säätiö, musiikkiopisto ja muut musiikkitoimijat, urheilutoimijat, yrittäjät ja muut yhteisöt.  

– Mutta tärkeää on myös kuulla, mitä toiveita seurakuntalaisilla on suhteessa kirkkoon. On tosi tärkeää, että seurakunta on keskellä saarta. Jotta ihmiset löytävät kirkolle, ja seurakunta löytää ihmisten luo.

Toivoisin, että seurakunta on aito, rento, elämäniloinen ja moderni – unohtamatta arvokkuutta, elämän rosoisuutta ja syvyyttä.

Lauttasaaren äskettäin remontoitu kirkko sijaitsee todellakin keskellä saarta, ja tilat ovat monikäyttöiset.

– Meillä on mahdollisimman vieraanvarainen ja monikäyttöinen kirkkorakennus, jossa on ravintola ja kahvila ja jonka tiloja voi varata omaan käyttöön. Kirkko kertoo osaltaan kävijöille, että olette osa tätä eikä täällä tarvitse tuntea itseänsä vieraaksi.

Kuusniemi viihtyy saarella mainiosti. Hän on urheilumiehiä ja tykkää kuntosalin ja padelin lisäksi käydä lenkillä Lauttasaaren rannoilla. Yksi lempipaikka ovat Länsiulapanniemen rantakalliot. Hänellä on veljensä kanssa moottorivene, jolla pääsee merelle.

Kalle Kuusniemen nykyiseltä työpaikalta, Helsingin seurakuntayhtymän talon valtuustosalista, löytyy myös Rafael Wardin maalaus.

Kalle Kuusniemen nykyiseltä työpaikalta, Helsingin seurakuntayhtymän talon valtuustosalista, löytyy myös Rafael Wardin maalaus.

Aito ja elämäniloinen seurakunta

Lauttasaarta kutsutaan Onnellisten saareksi. Nimeen saattaa sekoittua ripaus kateutta ei-niin-suosittujen kaupunginosien suunnasta. Onko nimi osuva?

– Suomihan on tilastollisesti maailman onnellisin maa. Lauttasaari on hyvä paikka asua ja elää, ja ihmiset ovat kotiseuturakkaita, mutta ei se paratiisi ole. Täällä on myös vaikeita elämään kuuluvia asioita, ja maailman monenlaiset huolet – sodat, ympäristö- ja -taloushaasteet, jaksamiseen ja elämän mielekkyyteen liittyvät kysymykset – ovat läsnä.

Mikä on visiosi Lauttasaaren seurakunnasta, mihin suuntaan haluaisit sitä viedä?

– Toivoisin, että seurakunta on aito, rento, elämäniloinen ja moderni – unohtamatta arvokkuutta, elämän rosoisuutta ja syvyyttä, Kuusniemi sanoo.

Hän on kiinnittänyt huomiota siihen, että ihmiset usein toivovat toimituksiin kuten kasteeseen ja vihkimiseen rentoa pappia. Se tarkoittaa elämäniloisuutta ja helposti lähestyttävyyttä.

Rauhaa ja sovintoa ruohonjuuritasolle

Nykyinen tehtävä kasvatuksen ja seurakuntapalvelun päällikkönä on Kuusniemen mielestä erittäin hyvä. Siihen sisältyvät monialainen kasvatus, erityisnuorisotyö, oppilaitostyö, perheneuvonta sekä leiri- ja toimintakeskukset. Koronapandemia on toki lyönyt leimansa tähän kolmen vuoden työrupeamaan.

Yksi innostava asia työssä on ollut osallistuminen Diakonissalaitoksen, Suomen Lähetysseuran ja Helsingin seurakuntayhtymän perustamaan Sovinto-ohjelmaan.

– Tavoitteena on tehdä sovinnosta kansalaistaito. Painopisteinä ovat nuoriso ja yhteisöissä työskentelevät ihmiset. Että he oppisivat tunnistamaan, miten konfliktin kierteeseen joudutaan ja miten sieltä päästään pois. Toivomme, että Suomessa tulevat päättäjät ja yhteisössä toimivat ihmiset olisivat sovinnon tekijöitä.

– Sovinto-hankkeessa on tapahtunut paljon alun jälkeen. Mutta vielä on töitä tehtävänä, että se laajenee isommaksi ilmiöksi. Maailma huutaa sovinnon perään, ja meidän ikiaikainen tehtävämme kirkkona on edistää rauhaa ja sovintoa.

Usko syntyy alhaalta ylöspäin

Palataan vielä Helsinkiin ja kirkkoon. Helsingin seurakunnat ovat menettäneet paljon jäseniä viimeisten kymmenen vuoden aikana, vaikka kirkkoon on myös liitytty. Huolestuttaako tämä sinua? Eikö Jumala enää kiinnosta ihmisiä?

– Kyllä huolestuttaa paikallistasolla, mutta uskon ja luotan, että kehitys myös kääntyy. Ihmisten pitää tuntea kirkko merkitykselliseksi. Silloin siihen haluaa kuulua, Kuusniemi näkee.

– Laajemmin ottaen: ihmisiä on kiinnostanut Jumala kaikkina aikoina ja kaikissa paikoissa tässä maapallolla. Siitä en ole huolissani. Ihmisyyteen kuuluu miettiä Jumalaa ja syviä asioita. Ja usko syntyy alhaalta ylöspäin erilaisissa elämänkäänteissä. Uskoa ei laiteta ihmiseen ylhäältä alaspäin, vaan elämä synnyttää uskoa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.