null  Oopperamusiikin ystävät kokoontuvat Hämeenkylän kirkolla – asiantuntijana vierailee Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen

Oopperakerhon perustanut Veikko Koivunen on kokenut monia hienoja elämyksiä oopperan parissa.

Oopperakerhon perustanut Veikko Koivunen on kokenut monia hienoja elämyksiä oopperan parissa.

Hyvä elämä

 Oopperamusiikin ystävät kokoontuvat Hämeenkylän kirkolla – asiantuntijana vierailee Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen

Vantaalaisen Hämeenkylän seurakunnan Oopperakerho on perehtynyt lukuisiin oopperoihin kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 2009 lähtien.

Mistä ajatus Oopperakerhoon aikoinaan tuli, perustajajäsen Veikko Koivunen?

– Minua oli pyydetty mukaan suunnittelemaan Hämeenkylän kirkon musiikkitapahtumia. Kun ehdotin Oopperakerhon perustamista, silloinen kirkkoherra Jukka Nevala innostui ideasta ja minut valittiin kerhon vetäjäksi. Minulla oli tällaisesta jo aiempaa kokemusta, sillä olin perustanut työpaikallani Helsingin Energialla vastaavan kerhon vuonna 1995.

– Kerho kokoontuu viisi kertaa vuodessa, parittomien kuukausien viimeisenä keskiviikkona. Jäseniä on useampi sata, ja he ovat pääkaupunkiseudulta ja kauempaakin. Jäseneksi voi edelleen tulla kuka vain. Itse olen nykyään enää rivijäsen.

Millaista toimintaa Oopperakerholla on?

– Kerhon tärkeimpänä tehtävänä on perehtyä kunnolla eri oopperoihin. Olemme yleensä katsoneet jonkin oopperan dvd:ltä ja keskustelleet siitä sen jälkeen. Meillä on myös käynyt asiantuntijavieraita, kuten oopperan tekijöitä tai harrastajia, jotka ovat avanneet oopperoiden sisältöä ja omia kokemuksiaan niistä. Ensi kerralla on vieraana Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen.

– Lisäksi olemme tehneet retkiä, joilla olemme tutustuneet oopperoihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Koronan takia retkissä on pidetty taukoa, mutta joulukuussa toteutimme taas perinteisen oopperamatkamme Tallinnaan. Kävimme tuttuun tapaan myös kaupungin hienolla joulutorilla.

Mikä kerhon tekemä retki on jäänyt parhaiten mieleesi?

– Vaikuttava oli esimerkiksi vierailu saksalaisessa Wartburgin linnassa. Martti Luther oli siellä vainoajiaan piilossa ja käänsi tuolloin Uuden testamentin saksaksi. Lisäksi linna liittyy Richard Wagnerin Tannhäuser-oopperaan. Majoitus oli munkkiluostarissa, jossa Luther oli myös viettänyt aikaa. Jukka Nevala piti luostarissa hartaushetken. Meillä on ollut retkien ohjelmassa aina hartaushetki.

– Hienon retken teimme myös Italian Parmaan. Näimme siellä Giuseppe Verdin Merirosvo-oopperan, jota ei ole koskaan esitetty Suomessa, sekä tutustuimme Verdi-klubiin. Klubissa on 27 jäsentä eli yhtä monta kuin Verdillä on oopperaa, ja jokainen heistä esittäytyi edustamansa oopperan nimellä. Kävimme myös Verdin perustamalla maatilalla Busettossa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.