null "Papinpuvun idea ei ole, että henkilö tunnistetaan nais- tai miespapiksi" – vetoomus kehottaa luopumaan sukupuolittuneista virka-asuista

Osuuskunta Pyhävaatteen edustajat toivovat, että pappien sukupuolittuneista pukeutumisohjeista luovutaan. Kuvassa on Pyhävaatteen omia papinpukuja, jotka sopivat kummallekin sukupuolelle.

Osuuskunta Pyhävaatteen edustajat toivovat, että pappien sukupuolittuneista pukeutumisohjeista luovutaan. Kuvassa on Pyhävaatteen omia papinpukuja, jotka sopivat kummallekin sukupuolelle.

Ajankohtaista

"Papinpuvun idea ei ole, että henkilö tunnistetaan nais- tai miespapiksi" – vetoomus kehottaa luopumaan sukupuolittuneista virka-asuista

Kirkon ohje määrittelee, että mies- ja naispuolisilla papeilla on osittain erilliset virka-asut.

Osuuskunta Pyhävaatteen edustajat on julkaissut vetoomuksen, jossa piispainkokousta kehotetaan purkamaan pappien sukupuolisidonnaiset pukeutumisohjeet. Tällä hetkellä kirkon ohje määrittelee mies- ja naispuolisille papeille osittain erilliset virka-asut.

Osuuskunta Pyhävaate valmistaa ja myy kummallekin sukupuolelle sopivia papinpukuja.

– Pyhävaatteen tarjoama sutaani ja papintakki käyvät jo nykyisen ohjeen mukaan papin tummasta puvusta ja arkipuvusta. Ainoa, mistä ne eivät käy, on papin juhlapuku. Kun ihminen vihitään papiksi, hänen on hankittava sukupuolensa mukainen juhlapuku, kertoo Pyhävaatteen perustajajäsen, pappi ja teologian tohtori Mika K T Pajunen.

Pajusen mukaan pappien nykyiset pukeutumisohjeet eivät "tue parhaalla mahdollisella tavalla" yhteistä pappisvirkaa, jonka 30-vuotisjuhlia parhaillaan vietetään. Virkapukeutumisen idea on Pajusen mukaan se, että henkilö tunnistetaan papiksi – ei se, että henkilö tunnistetaan nais- tai miespapiksi.

– Esimerkiksi Ruotsin kirkon kaftaanit eivät eriytä sillä tavalla kuin suomalaiset papinpuvut. Kysymys on, miksi meillä ei voi olla samaa pukua. Miksi piti luoda eri säännöt miehille ja naisille?

Pajunen myöntää, että sukupuolittuneiden pukeutumisohjeiden purkaminen avaisi osuuskunta Pyhävaatteelle uuden markkinaraon. Osuuskuntaa ei kuitenkaan perustettu rahantekomielessä.

– Osuuskunta syntyi tarpeeseen, että papit halusivat virkapukuja, jotka eivät eriytä. Sama virka, sama verka.

Pajunen ei osaa sanoa, ottaako piispainkokous vetoomuksesta onkeensa ja purkaa pukeutumissääntöjä. Hän pitää vetoomusta silti tärkeänä.

– Jos tätä keskustelua ei aloiteta, muutosta ei tapahdu. Mutta jos asiasta keskustellaan, muutos tulee mahdollisesti jossain vaiheessa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.