Pappi saa jatkossa valita virkapukunsa vapaammin – piispankokous päätti luopua sukupuolisidonnaisesta pukeutumisohjeesta
Jatkossa Valonsäde-pukua tai lipereitä voi käyttää sukupuolesta riippumatta.
Sukupuoli ei enää määrittele sitä, miten pappi saa pukeutua, vaan jokainen saa valita itselleen luontevimmalta tuntuvat papin vaatteet. Näin linjasi 17. huhtikuuta kokoontunut piispainkokous hyväksyessään ohjeen papin virkapukeutumisesta. Lähtökohtana pappien pukeutumisessa on kuitenkin yhä se, että pappi on aina virkaa toimittaessaan tunnistettavissa papiksi ja että hänellä on musta, pantakauluksellinen paita.
Tähän asti sukupuoli on vaikuttanut siihen, millaiseen asuun pappi pukeutuu erityisesti juhlatilaisuuksissa. Miehiä on ohjeistettu pukeutumaan polvitaipeeseen ulottuvuun mustaan kaftaaniin, valkoiseen papinpaitaan, papinkaulukseen ja lipereihin. Naiset eivät ole lipereitä yleensä Suomessa käyttäneet.
Naispuoliset papit taas ovat pukeutuneet juhlatilanteissa joko vuonna 2011 käyttöön otettuun Kirsimari Kärkkäisen suunnittelemaan Valonsäde-asuun tai niin sanottuun vuokkoon eli Vuokko Nurmesniemen suunnittelemaan asuun.
Kirkkotilassa pidettävissä jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa papit käyttävät sukupuolesta riippumatta pääsääntöisesti jumalanpalveluspukua eli albaa.
Osa suomalaisista papeista käyttää Osuuskunta Pyhävaatteen valmistamaa pitkää papintakkia eli sutaania, jota ei ole suunniteltu vain tietylle sukupuolelle. Osuuskunta teki vuonna 2018 vetoomuksen, että pappien virkapuku pitäisi vapauttaa sukupuolittavista elementeistä. Sutaanin käyttöön piispainkokouksen laatima uusi pukeutumisohje ei ota kantaa.
Piispainkokouksen kanslia toteutti syyskuussa 2022 yhdessä Kirkon tutkimuksen ja koulutuksen kanssa kyselyn papin virkapuvun käytöstä. Kyselystä kävi ilmi, että vuonna 2010 annettua aiempaa ohjetta piti tarkoituksenmukaisena 48 prosenttia, mutta 36 prosenttia oli eri mieltä. Avovastauksista kävi ilmi, että moni vastaajista ei pitänyt tarkoituksenmukaisena sukupuolen määrittelyä virkapukeutumisessa.
Aloitteen sukupuolineutraaleista pappien virka-asuista laativat Espoon piispa Kaisamari Hintikka ja Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Pappismiesten ja -naisten eri virkapuvut saattavat siirtyä historiaan – ”Kenties kirkossa ollaan vähitellen valmiita luopumaan kaksijakoisesta sukupuolikäsityksestä”
AjankohtaistaPiispainkokous suhtautui suopeasti aloitteeseen pappien yhdenmukaisesta virkapukeutumisesta.