null Uusi deittisovellus auttaa kristilliset arvot omaavia heteroita löytämään elämänkumppanin − ”Pienen fast forward -oikotien se antaa sille, että kristitty voi löytää samanhenkistä seuraa”

Tinderissä voi olla vaikea kertoa uskostaan. Kristillisessä deittisovelluksessa elämänkumppania voi etsiä ajatuksella, että “matchin” elämänkatsomus on samansuuntainen kuin itsellä. Kuva: Tero Vesalainen/iStock

Tinderissä voi olla vaikea kertoa uskostaan. Kristillisessä deittisovelluksessa elämänkumppania voi etsiä ajatuksella, että “matchin” elämänkatsomus on samansuuntainen kuin itsellä. Kuva: Tero Vesalainen/iStock

Hyvä elämä

Uusi deittisovellus auttaa kristilliset arvot omaavia heteroita löytämään elämänkumppanin − ”Pienen fast forward -oikotien se antaa sille, että kristitty voi löytää samanhenkistä seuraa”

Pitkissä parisuhteissa samat arvot helpottavat yhteistä elämää. Löytyykö kumppani helpommin arvoihin perustuvasta seuranhakusovelluksesta kuin muualta? 

Treffikumppaneista ei ole pulaa. Vuonna 2020 pelkästään Yhdysvalloissa erilaisia nettideittipalveluja käytti 44 miljoonaa ihmistä. Älypuhelimella toimivia seuranhakusovelluksia käytti miltei 27 miljoonaa.

Lukuisista deittiprofiileista voi kuitenkin olla vaikeaa löytää omiin tarpeisiin sopiva ”se oikea”.

Seulomisprosessia helpottamaan on sovelluksia ja sivustoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua ihmisiin yhteisen harrastuksen, mielenkiinnonkohteen tai arvojen perusteella. Hevimetallisinkut voivat löytää kaltaisiaan Metalhead date -sivustolta. Academic singles -palvelusta voi etsiä itselleen akateemisesti koulutettua seuraa.

Käyttäjäjoukkoa, jolle palvelu on suunnattu, voidaan rajata myös iän, poliittisen suuntauksen tai tulotason perusteella. Kenties humoristisimmalta pohjalta ponnistaa Bristlr-sovellus, joka haluaa saattaa yhteen parrakkaat ja parroista pitävät ihmiset.

Myös erilaisiin elämänkatsomuksiin perustuvia palveluita on useita. Muslimeille on olemassa Suomessakin toimiva Muslima-deittailusivusto. Kristillisiä seuranhakupalveluita löytyy verkosta useita, Suomessa niistä toimii muutama.

Ensimmäinen suomalainen kristillinen älypuhelimessa toimiva deittisovellus, Kotisataman Valo, aloitti toimintansa kesäkuussa. Sovellus on osa Kotisataman deitti -palvelua, jonka tuottaa Kotisataman Valo Oy. Palvelua ylläpitää helluntaiseurakuntaan kuuluva Miika-Markus Järvelä. Kotisataman deitti on perustettu vuonna 2001 ja alkuperäisiksi perustajiksi sivustolla mainitaan “nuorten poikamiesten porukka Vapaakirkosta”. 

Kotisataman Valo on ensimmäinen kristillinen deittisovellus Suomen markkinoilla. Kuva: Kotisataman Valo Oy

Kotisataman Valo on ensimmäinen kristillinen deittisovellus Suomen markkinoilla. Kuva: Kotisataman Valo Oy

Profiiliin voi lisätä kotiseurakuntansa

Kotisataman Valo -sovelluksen mediavastaavan Kristiina Feketen mukaan tuore sovellus on herättänyt kiinnostusta etenkin nuoremmissa deittailijoissa, ja käyttäjiä on kertynyt vajaassa parissa kuukaudessa tuhansia.

− Tärkein pointti on, että appin kautta voi löytää ihmisiä, jotka omaavat saman kristillisen arvomaailman.

Valon käyttäjät eivät etsi kertakäyttömeininkiä.

- Kristiina Fekete

Kristillinen arvomaailma on laaja käsite. Palvelu ei kysele erikseen käyttäjän kristillisestä vakaumuksesta. Jokainen voi kirjoittaa siitä itse profiilinsa esittelytekstiin. Profiilin yhteyteen on kuitenkin mahdollista kirjoittaa seurakunta, johon kuuluu.

Yksi yhteinen tekijä yhdistää Feketen mukaan Kotisataman Valo -sovelluksen käyttäjiä.

−Kun käyttäjien profiileja katsoo, tulee heti fiilis, että ihmiset hakevat kestävämpää parisuhdetta ja perimmäisenä ajatuksena on perhe. Valon käyttäjät eivät etsi kertakäyttömeininkiä, Fekete kertoo.

Tinderissä voi olla vaikeaa puhua hengellisyyteen liittyvistä asioista

Kristilliselle deittisovellukselle on Feketen mukaan ollut kysyntää. 

− Käyttäjät ovat kokeneet mukavaksi sen, ettei ensitapaamista uuden ihmisen kanssa tarvitse aloittaa kertomalla, että on uskovainen. Kun kohtaa ei-uskovaisen, treffeistä saattaa tulla kiusalliset ja vaikeat. Helposti voi käydä niin, että kun kertoo työskentelevänsä vaikka pappina, niin kermakakut menevät toiselta väärään kurkkuun.

− Uskonnosta ei kauheasti puhuta meidän yhteiskunnassamme. Voi olla, että ihminen ei käy jumalanpalveluksessa, mutta kokee, että rauhoittuminen luonnon keskellä voi olla jumalallinen kokemus. Tinderissä voi olla vaikea puhua näistä asioista. Nämä ovat niitä asioita, jotka yhdistävät ihmisiä, jotka haluavat kirjautua kristilliseen deittipalveluun, Fekete sanoo. 

− Ajattelen, että ihmisen ei ole hyvä olla yksin. On kiva olla mukana auttamassa ihmisiä tapaamaan toisiaan, sanoo Kristiina Fekete, joka on Kotisataman Valo -deittisovelluksen mediavastaava.Kuva: Mikko Perttala

− Ajattelen, että ihmisen ei ole hyvä olla yksin. On kiva olla mukana auttamassa ihmisiä tapaamaan toisiaan, sanoo Kristiina Fekete, joka on Kotisataman Valo -deittisovelluksen mediavastaava.Kuva: Mikko Perttala

Kotisataman Valo on suunnattu vain naista etsiville miehille ja toisinpäin. Sovellus ei palvele rakkautta etsiviä kristittyjä sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöjä. 

− Se liittyy kysyntään ja alkuperäisen sovelluksen käyttäjäkuntaan sekä siihen, miten meidän sovelluksemme toimii. Tämä on tällainen formaatti, Fekete kertoo.

Vielä jutunteon aikana Kotisataman deitti -sivuston kysymys ja vastaus -osiossa luki, että ”kotisataman henkilökunta kannattaa ns. konservatiivisia arvoja, emmekä puolla millään tavoin sukupuolineutraaleja parisuhteita.”

Linkki osioon on nyt poistettu Kotisataman deitti -sivustolta.

Samat arvot yhdistävät, mutta erilaisuus kiehtoo

Löytyykö kestävä parisuhde helpommin sovelluksesta, joka perustuu tietylle arvomaailmalle?

− Tiedän tutkimuksista, että jos henkilöillä on sama arvopohja, heidän on paljon helpompaa tulla arjessa toimeen. Jos arvot esimerkiksi rahankäytöstä, rehellisyydestä tai ihmisten tasa-arvosta eivät kohtaa, siitä tulee riitoja, Väestöliiton johtava asiantuntija Heli Vaaranen kertoo.

Yhteiset arvot helpottavat jaettua elämää, mutta samaan aikaan erilaisuus kiehtoo. Vaikka arvojen tai mielenkiinnon kohteiden perusteella kohdennetut deittisivustot ovat suosittuja kansainvälisestikin, kaikkein suosituimpia ovat suuret ”kaikkea kaikille” tarjoavat deittipalvelut, kuten Tinder.   

Mainittakoon kuitenkin, että erilaisuuden hyväksyminen on iso kynnyskysymys, kun ruvetaan hiomaan sitä, tuleeko meistä pari vai ei.

- Heli Vaaranen

− Ihmisiä kiehtoo erilaisuus. Mistä me puhumme, jos olemme kaikesta koko ajan samaa mieltä? Erilaisuudella on siis oma osansa parisuhteen onnistumisessa. Mainittakoon kuitenkin, että erilaisuuden hyväksyminen on iso kynnyskysymys, kun ruvetaan hiomaan sitä, tuleeko meistä pari vai ei, Vaaranen sanoo.

Vaarasen mielestä deittisovellukset ovat erinomainen ja viisas tapa tutustua toisiin ihmisiin. Hänen mielestään etädeittailussa tarvittavia taitoja kannattaa parisuhteesta haaveilevan ihmisen kehittää aktiivisesti.

− Viestittelyn avulla pääsee askelta pidemmälle siinä, haluanko tutustua tähän ihmiseen syvemmin vai en. Etädeittailu tuo paljon mahdollisuuksia ja se on yksinäisyyden poistajana tärkeä asia, Vaaranen kertoo. 

Väestöliiton johtava asiantuntija Heli Vaaranen sanoo, että vallalla on edelleen ihanne pitkästä, uskollisesta parisuhteesta. Nuorten aikuisten keskuudessa on nousussa myöskin paljon laajempi ja vapaampi näkemys suhteista. Kuva: Meeri Utti/Väestöliitto. 

Väestöliiton johtava asiantuntija Heli Vaaranen sanoo, että vallalla on edelleen ihanne pitkästä, uskollisesta parisuhteesta. Nuorten aikuisten keskuudessa on nousussa myöskin paljon laajempi ja vapaampi näkemys suhteista. Kuva: Meeri Utti/Väestöliitto. 

Aina treffit eivät suju toiveiden mukaisesti, eikä treffikumppania halua nähdä toista kertaa. Toiset osaavat antaa rukkaset kohteliaammin kuin toiset. Medioissakin puitua ghostaamista, eli tapailukumppanin hylkäämistä ilman selityksiä, tapahtuu harmittavan usein.

Takaako kristillinen deittisovellus kohteliaan käytöksen ja laadukkaat treffit? 

− Olemme saaneet palautetta siitä, että keskustelut ovat lähteneet käyntiin kivasti ja hyvässä hengessä. Pienen fast forward -oikotien sovellus antaa sille, että kristitty voi löytää itselleen samanhenkistä seuraa, Kristiina Fekete sanoo.

Lisäys 29.7.2021 klo 11.43: Juttuun on haastateltu sähköpostitse Anne Holappaa, joka on digitaalisen kulttuurin tutkija Turun yliopistossa. 

Lisäys 12.9.2024: Valossa on voinut jo pitkään etsiä myös samaa sukupuolta olevaa seuraa. 

Kohdennettu seuranhaku ei ole uusi ilmiö

Perinteisesti seuranhakusivuja on julkaistu esimerkiksi erilaisissa harrastelehdissä, kuten Latu&Polku -lehdessä. Tällöin haussa on oletetusti henkilö, joka viihtyy hyvin luonnossa. 

Maaseudun Tulevaisuudessa on Ystävää etsimässä -palstaa. Tällöin haja-asutusalueen arvostus lienee oletus.

1960-luvun lopulta lähtien Suomessa järjestettiin tietokonetansseja. Tanssien idea oli, että tietokoneen analytiikka yhdistäisi kaksi samat mielenkiinnonkohteet jakavaa ihmistä toisiinsa. Tanssien ensisijainen tarkoitus oli tarjota viihdettä, ei löytää elämänkumppania. 

Lähteet: Tietokirjailija Mari Koistisen sähköpostihaastattelu ja Digideiteillä − It´s a match (Otava, 2018)

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.