null Frendie-sovellus auttaa nuoria löytämään juttu- ja hengailukavereita – vahva tunnistautuminen lisää turvallisuutta

Hyvä elämä

Frendie-sovellus auttaa nuoria löytämään juttu- ja hengailukavereita – vahva tunnistautuminen lisää turvallisuutta

17-vuotias Inari Savasmaa oli mukana kehittämässä Frendiestä sellaista, että käyttäjillä on siellä kotoisa ja turvallinen olo.

Juttukaveri, leffakaveri, hengailu­kaveri. ­Näitä voi löytää Frendie-kaverisovelluksesta, johon on rekisteröitynyt jo noin 1 200 13–18-vuotiasta ympäri Suomen. Startup-yritys Superlaiffi Oy:n ja kirkon palvelujärjestö Lasten ja nuorten keskuksen kehittämä sovellus auttaa uusien kavereiden löytämisessä nuorten omalla tyylillä. 

– Minulle oli tärkeää vaikuttaa sovelluksen sanavalintoihin ja ulkoasuun. Kun ne ovat nuorten maailmasta, palvelua on kiva käyttää, sanoo Inari ­Savasmaa, 17, joka oli oman seurakuntansa nuorisotyön kautta mukana sovelluksen kehittämisessä.

Savasmaa on käyttänyt tämän vuoden alussa julkaistua sovellusta uusien tyyppien kanssa jutteluun.

– En varsinaisesti tarvinnut uusia kavereita, mutta kun omat kaverit on olleet varattuja, Frendiestä on löytynyt juttuseuraa.

Nuorisotyöntekijään saa helposti yhteyden

Nuorten yksinäisyyden kokemus on kyselyjen mukaan viime vuosina yleistynyt, ja Frendie on tähän yksi vastaus. Palveluun luodaan profiili omalla nimellä, ja sen jälkeen siellä voi luoda kaverikutsun ja selata toisten kutsuja. Kutsussa saa määrittää, millaista kaveria kaipaa ja milloin. Frendiessä voi myös vain chattailla toisten kanssa.

Turvallisuus on ollut avainasia sovelluksen kehittämisessä.

– Frendien kautta saa myös aina yhteyden nuorisotyöntekijään. Näin olemme aikuisina läsnä siellä, missä nuoret ovat, kertoo Lasten ja nuorten keskuksen hankesuunnittelija Ville Kämäräinen.

Frendiessä nuorisotyöntekijät tunnistaa profiilin erivärisestä taustasta, ja käyttäjiä kannustetaan ottamaan heihin yhteyttä, jos mitä tahansa kiusaamista tai muuta ongelmaa ilmenee.

Turvallisuutta tuottaa myös se, että palvelussa on käytössä vahva tunnistautuminen, eli mukaan pääsee vain pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. Silloin tiedetään melko varmasti, että henkilö on se, joka hän kertoo olevansa. Mukaan ei pääse, jos ei osu 13–18 vuoden ikähaarukkaan.

– Kaikilla nuorilla ei ole tunnuksia, joten silloin voi tunnistautua manuaalisesti meidän nuorisotyöntekijöiden kautta, Kämäräinen kertoo.

Verkkomaailman uhista tiedetään

Inari Savasmaan sukupolvi on pienestä ­asti kasvatettu tunnistamaan uhkia verkko­maailmassa.

– Kyllä näistä jutuista kavereiden kanssa puhutaan. Olen kuullut kauhutarinoita, mutta itselleni ei ole käynyt mitään kamalaa, hän sanoo.

Hänelle Frendien turvallisuudentunnetta lisää se, että sovellus on kotimainen. Myös yhteys kirkkoon herättää luottamusta.

– Tuntuu, että siksi mukana on vähän pienempi ympyrä ihmisiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.