null ”Pienillä jutuilla voi tehdä suuria tekoja” – Ilmastoveivi2019-aktiivit Sonja, Laura ja Vilma suosivat kansalaisaktivismia

Sonja Nielsen, Laura Kolehmainen ja Vilma Ala-Lahti ovat Ilmastoveivi2019:sta nuoria vaikuttajia.

Sonja Nielsen, Laura Kolehmainen ja Vilma Ala-Lahti ovat Ilmastoveivi2019:sta nuoria vaikuttajia.

Hyvä elämä

”Pienillä jutuilla voi tehdä suuria tekoja” – Ilmastoveivi2019-aktiivit Sonja, Laura ja Vilma suosivat kansalaisaktivismia

Ilmastoveivi-lakialoite luovutettiin Suomen eurooppaministerille maanantaina. Sonja Nielsen kiinnostui kampanjan ajankohtaisuudesta ja sanomasta. Laura Kolehmaisen mielestä ilmastonmuutos ei ole niin iso asia, etteikö sitä voisi joukolla päihittää. Vilma Ala-Lahti muistuttaa, että pienissä yhteisöissä yksilöä kuunnellaan.

Sonja Nielsen, opiskelet Espoossa kestävän kehityksen maisteriohjelmassa. Mikä sai sinut lähtemään mukaan Ilmastoveivi­2019-kampanjaan?

– Kyllä se on varmaan ollut tietynlainen ilmastoahdistus, joka heräsi ensimmäistä kertaa jo 16 vuotta sitten 10-vuotiaana. Katsoimme parhaan ystäväni kanssa aiheesta kertovan dokumentin, emmekä nukkuneet koko yönä. Ajattelimme, että nyt on ihan pakko tehdä jotain.

– Ilmastoveivi2019:ssä olen ollut mukana ihan kampanjan ensimmäisistä viikoista lähtien. Minua kiinnosti erityisesti kampanjan aiheen ajankohtaisuus, sanoma ja systeeminen vaikuttaminen.

Mistä on kysymys Ilmastoveivi2019:ssä?

– Kampanjassa pyritään painostamaan poliitikkoja siihen, että käytettäisiin Suomen tuleva EU-puheenjohtajuuskausi hyväksi ja ajettaisiin kestävämpää ilmastopolitiikaa. Suomella on aivan uskomaton tilaisuus olla kokoaan suurempi toimija ja omaksua vahvan ilmastojohtajan rooli.

Arvostan Suomessa eniten vuodenaikojen vaihtelua, minkä takia olen huolissani niiden tasoittumisesta.
– Sonja Nielsen


Mitkä ovat sellaisia tekoja, joita jokainen pystyy arjessaan tekemään ilmaston hyväksi?

– Suosittelen kansalaisaktivismia, koska erilaisten aloitteiden allekirjoittaminen on tärkeä asia. Myös omat teot, kuten ruokajätteen ja yksityisautoilun vähentäminen ja kasvisruuan suosiminen ovat hyviä keinoja. Usein on kyse pienistä jutuista, joilla voi tehdä suuria tekoja.

– Poliitikkojen tehtävänä on rakentaa yhteiskuntaa, joka mahdollistaa ihmisille kestävät elämäntavat. Myöskään asennejohtajuuden merkitystä ei pidä aliarvioida.

Espoossa opiskeleva Sonja Nielsen on halunnut torjua ilmastonmuutosta jo 10-vuotiaasta lähtien.

Espoossa opiskeleva Sonja Nielsen on halunnut torjua ilmastonmuutosta jo 10-vuotiaasta lähtien.



Mitä Suomen luonnosta haluaisit suojella ilmastonmuutokselta?

– Arvostan Suomessa eniten vuoden­aikojen vaihtelua, minkä takia olen huolissani lämpötilojen ja vuoden­aikojen tasoittumisesta. Lempivuoden­aikani on kevät: se on toiveikasta aikaa ja uuden alku.

Millainen on iltarukouksesi?

– Minulla ei varsinaisesti ole iltarukousta, mutta iltaisin mietin aina kolmea asiaa, joista olen sinä päivänä kiitollinen. Ne voivat olla pieniä asioita, kuten kuinka ihanat lakanat minulla tänään on. Tai sitten isompia asioita, kuten kiitollisuus omasta elämäntilanteesta, läheisistä ja vaikkapa nyt Ilmastoveivistä.

- Poliitikkojen vastuulla on kertoa rehellisesti äänestäjilleen, mitä ilmastonmuutoksen kanssa on tehtävä, sanoo Vantaalta kotoisin oleva Laura Kolehmainen.

- Poliitikkojen vastuulla on kertoa rehellisesti äänestäjilleen, mitä ilmastonmuutoksen kanssa on tehtävä, sanoo Vantaalta kotoisin oleva Laura Kolehmainen.

”Pystymme saamaan muut mukaan, koska osaamme joukkuepelaamisen”

Laura Kolehmainen, olet maailmanpolitiikan tutkimuksen ja oikeustieteiden opiskelija ja Ilmastoveivi2019-kampanjan perustaja. Mistä ajatus lähti?

– Kampanja on perustettu viime lokakuussa, ja aluksi oli vain sellainen tunne, että jotain on pakko tehdä. Ajattelimme, että nyt on loistava mahdollisuus kumota väite, että Suomi on liian pieni, sillä puolen vuoden ajan meillä on mahdollisuus johtaa puolen miljardin kansalaisen EU:ta ja tehdä jotain ilmastonmuutokselle.

– Eräs ystäväni keksi Ilmastoveivi-nimen, ja se sai välittömästi hyvää palautetta. Ihmisiin vaikuttaa positiivisesti nimen jääkiekkoelementti. Myös joukkuehenkisyys on nimessä vahvasti läsnä.

Mistä on kysymys Ilmastoveivi2019-kampanjassa?

– Ilmastoveivi2019 on nuorten tyyppien vetämä kansalaisten ilmastokampanja, jonka pointtina on näyttää, että suomalaiset haluavat ottaa ilmastojohtajan roolin ja pystyvät siihen. Pystymme saamaan muut mukaan, koska osaamme joukkuepelaamisen.

– Ilmastonmuutos ei ole niin iso, etteikö siihen voisi varsinkin joukolla tarttua. Uskon joukkovoimaan. Lähinnä tässä on kyseessä avoin kutsu: mukaan tulevalla ei tarvitse olla ilmastojeesus-statusta, vaan kaikkia tarvitaan ihan yhtä paljon.

Mukaan tulevalla ei tarvitse olla ilmastojeesus-statusta, vaan kaikkia tarvitaan ihan yhtä paljon.
– Laura Kolehmainen


Mitkä ovat sellaisia tekoja, joita jokainen pystyy arjessaan tekemään ilmaston hyväksi?

– Olen itse aika nihkeä arjen neuvojen antamisessa, koska kaikilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia niitä noudattaa. Esimerkiksi yksityisautoilun vähentäminen on hankalaa henkilölle, joka asuu maaseudulla. Mutta ainakin voi suhtautua positiivisesti siihen muutokseen, joka ilmastonmuutoksen torjumisen myötä tulee, ottaa asioista selvää ja puhua niistä lähipiirissään.

– Poliitikkojen vastuulla on kertoa rehellisesti äänestäjilleen, mitä tämän asian kanssa on tehtävä. Kaikki lähtee rehellisyydestä, mutta valitettavasti sitä ei ole poliitikoilta vielä erityisemmin kuulunut.

Mitä Suomen luonnosta haluaisit suojella ilmastonmuutokselta?

– Minulle ympäristö merkitsee elinehtoa. Ilmastonmuutosta ajatellen pitää siis pystyä säilyttämään kaikki ekosysteemit, jotta maapallon voi pitää elinkelpoisena niin muille eliöille kuin meille itsellemmekin.

Millainen on iltarukouksesi?

– Jos olen käymässä Vantaalla vanhempieni luona, saatan lähteä metsään kävelylle. Helsingissä menen usein ulos taloni sisäpihalle istumaan ja katselen taivaalle. Asun nykyisin meren äärellä, ja jos on aikaa, saatan mennä sinne tuijottelemaan aaltoja. Sillä tavalla voin vähän vaihtaa perspektiiviä ja katsoa kauemmaksi.

Vilma Ala-Lahden mielestä Suomen loistava mahdollisuus toimia esikuvana on hyödynnettävä.

Vilma Ala-Lahden mielestä Suomen loistava mahdollisuus toimia esikuvana on hyödynnettävä.

”Tahdon kanavoida ilmasto­ahdistukseni toiminnaksi”

Vilma Ala-Lahti, opiskelet oikeus­tieteellisessä tiedekunnassa. Mikä sai sinut lähtemään mukaan Ilmastoveivi2019-kampanjaan?

– Haluan kanavoida ilmastoahdistukseni toiminnaksi ja toivoksi. Usein ihmisille tulee riittämätön ja merkityksetön olo tällaisten isojen kysymysten äärellä, mutta Ilmastoveivi­2019-kampanja on yhdistänyt ihmisiä onnistuneesti.

– Kuulin kampanjasta kaverin kaverilta, ja olen ollut mukana marraskuusta asti. En keksi mitään parempaa tapaa käyttää omaa osaamistani ja tietämystäni kuin tällainen lapsia kunnioittava ilmastopolitiikka.

Mistä on kysymys Ilmastoveivi2019-kampanjassa?

– Ilmastoveivi2019 keskittyy ilmastonmuutoksen torjumisessa globaaliin tasoon, koska näissä kysymyksissä on tehtävä yhteistyötä rajojen yli. Suomi voi tulevalla EU:n puheenjohtajakaudellaan ottaa ilmastoasiat vahvemmin käsittelyyn ja olla näin kokoaan isompi toimija.

– Ilmastonmuutoksen torjuminen on kaikille parasta, ja koska Suomella on nyt loistava tilaisuus toimia esikuvana, miksi emme hyödyntäisi tätä mahdollisuutta?

Mitkä ovat mielestäsi sellaisia tekoja, joita jokainen pystyy arjessaan tekemään ilmaston hyväksi?

– Helpoiten kuka tahansa meistä pystyy auttamaan tätä yhteistä asiaa viemällä sitä eteenpäin omiin yhteisöihinsä – esimerkiksi harrastusryhmiin, kaveripiiriin tai työyhteisöön. Pienemmässä yhteisössä yksilöllä on paljon enemmän merkitystä, ja hänen sanomisiaan kuunnellaan.

– Poliitikkojen on pidettävä huolta, että esimerkiksi kaupunkeja kannustetaan kestävämmän yhteiskunnan luomiseen. Ilmastonmuutosta pitäisi käsitellä myös positiivisuuden ja yhteishengen kautta eikä luoda ilmastonmuutoskysymyksien ympärille pelon ilmapiiriä.

Suomen ikimetsiä ja metsien moninaisuutta pitäisi vaalia, sillä metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille.
– Vilma Ala-Lahti


Mitä Suomen luonnosta haluaisit suojella ilmastonmuutokselta?

– Suomen ikimetsiä pitäisi vaalia niin kuin koko elonkirjoa ja metsien monimuotoisuuttakin. Metsiä pitää käyttää kestävästi. Ne ovat tärkeitä ihmisten hyvinvoinnille ja mielenterveydelle, ja niissä saa liikkua vapaasti.

– Lisäksi voisi ajatella, että me ihmiset olemme yhteydessä metsiin, koska ne tuottavat happea, jota me hengitämme, ja me puhallamme ulos hiilidioksidia, jota ne hengittävät.

Millainen on iltarukouksesi?

– Minulla ei ole jokailtaista rutiinia, mutta usein kanavoin kiitollisuutta terveydestä, kaikesta saamastani ja eteeni siunaantuneista tilanteista. Kiitollisuuteen keskittymällä elämä näyttäytyy kauniina ja surunkin voi valjastaa voimavaraksi.

Ilmastoveivi2019-aloite luovutettiin eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle maanantaina 1.7.2019. Aloite keräsi yli 60 000 allekirjoitusta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.