null Meteorologi Kerttu Kotakorpi teki kirjan Suomen luonnon tulevaisuudesta: ”Minulle luonto on pyhä”

Kerttu Kotakorven lempipaikkoihin kuuluu Vanhankaupunginkoski keskellä Helsinkiä.

Kerttu Kotakorven lempipaikkoihin kuuluu Vanhankaupunginkoski keskellä Helsinkiä.

Hyvä elämä

Meteorologi Kerttu Kotakorpi teki kirjan Suomen luonnon tulevaisuudesta: ”Minulle luonto on pyhä”

Ylen tv-meteorologin teos Suomen luonto 2100 kertoo ilmastonmuutoksen seurauksista. 

1. Kerttu Kotakorpi, miksi halusit tehdä kirjan suomalaisen luonnon tulevaisuudesta?

– Kun Bazar-kustantamosta otettiin yhteyttä ja pyydettiin kirjoittamaan tästä minulle tärkeästä aiheesta, päätin lähestyä sitä mahdollisimman konkreettisesti. Ajatuksena oli, että kirjan luet­tuaan kuka tahansa tajuaisi, miten suuresti ilmastonmuutos voi vaikuttaa meidän luontoomme, sen eläimiin ja kasveihin.

Suomen luonto 2100 -­kirjassani keskityn näihin tulevaisuuden näkymiin. Samalla selitän ilmastonmuutokseen liittyviä ilmiötä. Kirjaa kirjoittaessani käytin apuna alan tutkimuskirjallisuutta.

2. Mitä ajattelet ilmastoskeptikoista, jotka vähättelevät ilmastonmuutosta?

– Kansainvälisen ilmastonmuutos­paneelin IPCC:n tuore raportti kertoo yksiselitteisesti ilmaston lämpenemisestä ja ihmisen vaikutuksesta siihen. On harmi, että pieni joukko ihmisiä ei luota alan asiantuntijoiden tutkimustuloksiin ja että mediassa annetaan heidän näkemyksilleen niin paljon tilaa.

3. Olet omistanut kirjasi Suomen kauniille luonnolle. Mitä luonto merkitsee sinulle?

– Luonto on minulle hirveän tärkeä osa elämää. Valitsin alakseni meteorologian juuri siksi, että tässä ollaan tekemisissä luonnonilmiöiden kanssa.

– Kuljen vapaa-ajalla polkupyörällä Helsingin eri luontokohteissa. Yksi hienoimmista paikoista on tämä Vanhankaupunginkosken alue keskellä kaupunkia. Myös tulevalla lomallani aion ulkoilla ja retkeillä paljon.

4. Mitä tavalliset kansalaiset voivat tehdä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi?

– Me ihmiset voimme tehdä paljonkin, sillä me rakennamme yhteiskunnan. Yleinen mielipide ja erityisesti ne, jotka päättävät maan asioista, ohjaavat tietysti kansalaisten käyttäytymistä tässäkin asiassa.

– On tärkeää kierrättää jätteitä, mutta samalla voi tietynlaisilla kulutusvalinnoilla toimia roskan minimoimiseksi. Suurimpia päästölähteitä ihmisen elämässä ovat asuminen, liikkuminen ja syöminen. Koronan myötä elämä on muuttunut sen verran, että moni on myös miettinyt omia elintapojaan.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Minulle luonto on pyhä ja kunnioitettava asia. Siellä liikkumiseen sisältyy paljon positiivisia vaikutuksia, se rauhoittaa ja tuo hyvän mielen.

– Tänä aikana olisi erityisen ­tärkeää suojella luontoa ja sen erilaisia uhanlaisia lajeja. Se onnistuu vain siten, että ilmaston lämpötila pysyy mahdollisimman ennallaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.