null ”Rippileirillä kännykkä kannattaa laittaa hyllylle” – Onko näin?

Puheenvuorot

”Rippileirillä kännykkä kannattaa laittaa hyllylle” – Onko näin?

Saana Honkatukia, Kaisla Ovaska ja Marcus Vuorela ottavat kantaa ajankohtaiseen kysymykseen.

”Rippikouluun tullaan oppimaan kristinuskosta ja vahvistamaan sitä. On tärkeää kunnioittaa niitä, jotka rippikoulun mahdollistavat, kuunnella heitä ja keskittyä heihin, eikä kännykkään tuleviin viesteihin.

Nykyaikana kännykät ovat keino viedä ajatukset muualle, jolloin keskittyminen herpaantuu. On hankalaa oppia rippikouluun kuuluvia opetuksia ja tarinoita, pohtia elämää ja tutustua uusiin ystäviin, jos puhelin on koko ajan lähettyvillä houkuttelemassa.

Rippikouluun ei kännykällä pelaaminen tai muu kännykän käyttö kuulu, ellei niin erikseen sovita. Ennen kaikkea rippikoulu on oppimista ja yhdessä oloa, joten olipa kännykän paikka sitten hylly, oma laukku tai isosen tasku, on sen käyttämättä jättäminen fiksu päätös.”

Saana Honkatukia, Hakunilan seurakunta, neljännen vuoden isonen

Saana Honkatukia ajattelee, että riparilaisen on vaikea pohtia elämää ja tutustua uusiin ystäviin, jos puhelin on koko ajan houkuttelemassa.

Saana Honkatukia ajattelee, että riparilaisen on vaikea pohtia elämää ja tutustua uusiin ystäviin, jos puhelin on koko ajan houkuttelemassa.

”Puhelimen käyttö rippileireillä herättää jokseenkin kapeakatseista keskustelua ohjaajaporukoiden kesken. Puhelin mielletään usein epämiellyttäväksi vekottimeksi, joka häiritsee leiriläisten keskittymistä yhteisen toiminnan ­aikana.

On kuitenkin ymmärrettävää, että kännykkä on nuorelle tärkeä. Se koetaan tukena ja turvana. Luurin päässä odottavat perhe ja ystävät, joihin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi ikävän yllättäessä. Viikon puhelinpaasto vieraiden ihmisten seurassa tekisi tiukkaa kenelle tahansa.

Leirillä on huomioitava sekä läsnäolo yhteisissä hetkissä että puhelimen merkitys nuoren elämässä. Toimiva ratkaisu voisi tällöin olla esimerkiksi kännyköiden pois jättäminen yhteisen toiminnan ajaksi.”

Kaisa Ovaska, Olarin seurakunta, takana seitsemän rippileiriä

Kaisla Ovaskan mielestä puhelin mielletään ripareilla usein epämiellyttäväksi vekottimeksi, joka häiritsee leiriläisten keskittymistä.

Kaisla Ovaskan mielestä puhelin mielletään ripareilla usein epämiellyttäväksi vekottimeksi, joka häiritsee leiriläisten keskittymistä.

”Kännykkä on työkalu arjen askareissa. Nuoret hyödyntävät sitä rippileirillä esimerkiksi tietojen etsimisessä. Kun kävin oman riparini vuonna 2013, älypuhelin ei ollut vielä suuressa suosiossa eikä sitä kovinkaan monella edes ollut.

Puhelinta pitäisi käyttää niin, ettei siitä koidu häiriöitä oppituokioiden aikana. Sitä voi käyttää vapaalla tai kun erikseen pyydetään. Muuta ongelmaa ei kännyköistä oikeastaan ikinä ole ollut kuin se, että siihen keskitytään ehkä liiaksi. Nuoret ovat hyvin kasvatettuja.

Kannattaa muistaa, ettei seurakunta ole vastuussa puhelimesta, jos se menee leirillä rikki. Moni nuori jättää puhelimen itse takavasemmalle. Leirin vetäjät tsemppaavat vanhempia sanomalla: ’Jos lapsestasi ei kuulu mitään, leirillä on hauskaa.’”

Marcus Vuorela, Vuosaaren seurakunta, isosena ja apuohjaajana kahdeksalla rippileirillä

Marcus Vuorelan mukaan puhelinta pitäisi käyttää riparilla niin, ettei siitä koidu häiriöitä.

Marcus Vuorelan mukaan puhelinta pitäisi käyttää riparilla niin, ettei siitä koidu häiriöitä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kännyköitä kannattaa käyttää riparilla harkiten, sanoo tutkija – ”Melkeinpä suurempi efekti tulee siitä, ettei älylaitteita käytetä”

Hyvä elämä

Somella on tärkeä rooli esimerkiksi riparien viestinnässä ja ryhmätöissä, mutta rippileirillä jatkuva kännykän käyttö voi haitata yhteisöllisyyttä, sanoo väitöstutkija Eveliina Ojala.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.