null Tarinateatterilla haetaan uskontojen välistä ymmärrystä – ”Sisään astui id-juhlan kunniaksi parhaisiinsa pukeutunut muslimiseurue”

– On tärkeää, että työskentelemme uskonnonvapauden puolesta siten, että kaikilla on vapaus harjoittaa omaa uskontoaan ja elää sen mukaisesti, sanoo Inka Nokso-Koivisto.

– On tärkeää, että työskentelemme uskonnonvapauden puolesta siten, että kaikilla on vapaus harjoittaa omaa uskontoaan ja elää sen mukaisesti, sanoo Inka Nokso-Koivisto.

Ajankohtaista

Tarinateatterilla haetaan uskontojen välistä ymmärrystä – ”Sisään astui id-juhlan kunniaksi parhaisiinsa pukeutunut muslimiseurue”

USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Inka Nokso-Koivisto uskoo, että toisen tarinan kuunteleminen avartaa. Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon tarinateatterissa improvisoidaan yleisön omien kokemusten pohjalta.

1. Mitä tarinateatterissa tapahtuu?

– Tarinateatterissa katsojat voivat osallistua ja nähdä oman tarinansa toisen tulkitsemana. Se avaa uusia näkökulmia omiin kokemuksiin. Pelkkä toisen tarinan kuunteleminenkin avartaa. Tavoitteenamme on lisätä ymmärrystä eri uskontojen edustajien välillä.

– Maailma on aina askeleen parempi, kun edes yksi ihminen ymmärtää toista paremmin.

 

2. Kerro omasta elämästäsi tapaus, jonka haluaisit tuoda tarinateatteriin.

– Nuokuin harmaana iltapäivänä bussissa. Sisään astui id-juhlan kunniaksi parhaisiinsa pukeutunut muslimiseurue. Juhlamieli täytti bussin ja erityisesti seurueen lapset olivat riemuissaan. Toivotin heille siunattua idiä. Ilo tarttui muihinkin matkustajiin ja harmaa arkipäivä muuttui hetkeksi juhlaksi.

 

3. Olet tutkinut keskiajan islamia. Kuinka suvaitsevainen maailma oli tuohon aikaan?

– Tutkimukseni liittyi tieteen historiaan. Se on kiehtova esimerkki kulttuurien kohtaamisesta. Keskiajan islamilaisen imperiumin tiede oli aikansa korkeatasoisinta. Sen pohja ammennettiin aiemmista perinteistä ja se kehittyi loistoonsa yhteistyöprojektina, johon osallistui ihmisiä eri taustoista ja uskonnoista.

– Myöhemmin sen hedelmistä versoi moderni länsimainen tiede. Moni asia on tänään paremmin, mutta jos meillä on jotain opittavaa tuosta aikakaudesta, niin ainakin se, että nurkkakuntainen ja sisäänpäin kääntynyt kulttuuri harvoin yltää suuriin keksintöihin.

 

4. Maailmassa on satoja miljoonia uskonsa tähden vainottuja. Miksi näin on?

– Vainot liittyvät monitasoisiin yhteiskunnallisiin konflikteihin, ja yhtä vastausta ei ole. Vaikkei varsinaisista vainoista Suomessa onneksi voidakaan puhua, on tärkeää, että työskentelemme uskonnonvapauden puolesta siten, että kaikilla on vapaus harjoittaa omaa uskontoaan ja elää sen mukaisesti.

 

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Minulle rukous merkitsee pohdintaa ja tietoisuutta asioiden perimmäisestä merkityksestä arjen keskellä, päivittäin. Toisinaan siihen liittyy yhteyden tunne Jumalaan, toisinaan kummastunut kysymys siitä, mitä ihmettä tässä maailmassa tapahtuu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.