null ”Näytämme, että kuljemme rinnakkain emmekä vastakkain” – uskontokunnat järjestävät Helsingissä YK:n päivänä rauhankävelyn

Uskontokuntien yhteinen rauhanmielenilmaus, kävely rauhan ja toivon puolesta kulki Senaatintorilta Ranskan suurlähetystölle, Helsingissä 15.11. 2015.

Uskontokuntien yhteinen rauhanmielenilmaus, kävely rauhan ja toivon puolesta kulki Senaatintorilta Ranskan suurlähetystölle, Helsingissä 15.11. 2015.

Ajankohtaista Ajankohtaista

”Näytämme, että kuljemme rinnakkain emmekä vastakkain” – uskontokunnat järjestävät Helsingissä YK:n päivänä rauhankävelyn

Kävelyn järjestää kristittyjen, juutalaisten ja islamilaisten yhteistyöjärjestö USKOT-foorumi. Toimintaan ovat tulossa mukaan myös buddhalaiset ja mormonit.

Helsingissä järjestetään YK:n päivänä 24. lokakuuta Uskontojen yhteinen rauhankävely. Kävelyn reitti kulkee synagogalta moskeijalle ja sieltä Vanhankirkon portaille. Tapahtuman järjestäjä on kristittyjen, juutalaisten ja muslimien yhteistyöjärjestö USKOT-foorumi. Mukaan kävelemään kutsutaan kaikkia niitä, jotka haluavat rakentaa rauhaa ja yhteyttä.

– Tämä tapahtuma on kaikelle kansalle suunnattu, ja USKOT-foorumissakin käymme vuoropuhelua monenlaisten katsomusten kanssa. Kävelemään ovat ilman muuta tervetulleita niin uskontokuntiin kuuluvat kuin uskonnottomat. Kutsumme ihmisiä toimimaan yhdessä tärkeiksi koettujen asioiden puolesta, USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio sanoo.

Rauhankävelyssä on Kuusikallion mukaan oleellista näyttää, että eri uskontokuntia ja vakaumuksia edustavat ihmiset kävelevät rinnakkain eivätkä vastakkain.

– Yhteinen kävely on merkki ystävyydestä ja halusta edistää yhteiskuntarauhaa ja turvallisuutta Suomessa, Euroopassa ja maailmassa. Otamme samalla kantaa kaikenlaista vihapuhetta ja vihakäytöstä vastaan, Kuusikallio toteaa.

”Luottamusta on rakennettu jo pitkään”

Helsingissä on kävelty ennenkin, viimeksi vuonna 2015. Silloin järjestettiin maaliskuussa Uskontojen ystävyyskävely ja marraskuussa, Pariisin terrori-iskujen jälkeen kävely rauhan ja toivon puolesta. Myös muualla Suomessa, kuten Turussa ja Vantaalla on kävelty, joko ajankohtaisen tilanteen takia tai muuten vaan ystävyyden osoituksena.

– Nytkin maailmalla toki tapahtuu kaikenlaista. Viimeksi USKOT-foorumi tuomitsi kannanotossaan synagogaan Saksan Hallessa tehdyn iskun. Tämänkertainen rauhankävely ei ole reaktio mihinkään tällaiseen, vaan haluamme yleisemmin nostaa ihmisten tietoon uskontojen välistä yhteistyötä ja luottamusta.

Kuusikallion mukaan uskontokuntien edustajilla on paljon osaamista kulttuurien kohtaamisesta, konfliktinratkaisusta ja vuoropuhelusta. Vaikka USKOT-foorumi perustettiin vuonna 2011, sen juuret ulottuvat kauemmaksi, vuoteen 2001 ja syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeiseen tilanteeseen.

Olemme rakentaneet vahvaa keskinäistä luottamusta jo pitkään.
– Katri Kuusikallio

Tuolloin presidentti Tarja Halonen kutsui kolmen monoteistisen uskonnon johtajat kahteen neuvonpitoon presidentinlinnaan ja rohkaisi pitämään yhteyttä jatkossakin.

– Olemme rakentaneet vahvaa keskinäistä luottamusta jo pitkään. On tärkeää, että tuetaan myös Suomessa toimivia vähemmistöuskontoja ja ehkäistään eristäytymistä. Toimimme yhdessä radikalisoitumista vastaan, ja siinä auttaa vähemmistöjen oikeuksia kunnioittava ilmapiiri, Kuusikallio toteaa.

Kun uskontokuntien edustajilla on keskinäinen luottamus, jatkuvaa käytännön yhteistyötä esimerkiksi uskonnonvapauden ja uskontolukutaidon edistämisessä ja keskinäinen luottamus, pystytään toimimaan yhdessä myös vaikeissa tilanteissa.

Toimintaan ovat liittymässä buddhalaiset ja mormonit

Tuota luottamuksen piiriä ollaan nyt laajentamassa. USKOT-foorumin toimintaa on tulossa mukaan myös Buddhalainen unioni ja mormonikirkko.

– He ovat liittymässä mukaan tarkkailijajäseninä. Neuvottelut asiasta on käyty. Virallisen päätöksen tekee USKOT-foorumin vuosikokous ensi vuoden alussa.

USKOT-foorumi on Religions for Peace (Uskonnot rauhan puolesta) -verkoston jäsen ja näin sen työ linkittyy myös osaksi maailmanlaajuista liikettä uskontojen vuoropuhelun edistämiseksi. Suomesta haetaan maailmalla myös mallia, siksi hyvää yhteistoiminta täällä on.

Uskontojen yhteisessä rauhankävelyssä pidetään myös puheita. Puhujina ovat piispa emerita Irja Askola, USKOT-foorumin ja Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik ja tataariyhteisön eli Suomen Islam-seurakunnan hallituksen puheenjohtaja Gölten Bedretdin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.