null ”Tässä on yhtä ihmistä maalitettu ja aiheutettu hänelle aikamoista kärsimystä” – Syyttäjä pitää Toiviaisen tapausta harvinaisena

Syyttäjän mukaan Marjaana Toiviaisen halventaminen ei liittynyt hänen työhönsä pappina.

Syyttäjän mukaan Marjaana Toiviaisen halventaminen ei liittynyt hänen työhönsä pappina.

Ajankohtaista

”Tässä on yhtä ihmistä maalitettu ja aiheutettu hänelle aikamoista kärsimystä” – Syyttäjä pitää Toiviaisen tapausta harvinaisena

Helsingin kihlakunnansyyttäjän mukaan Marjaana Toiviaista koskeva kunnianloukkaussyytteiden vyyhti on ennakkotapaus, jossa linjataan muun muassa sananvapauden ja yksityiselämän suojan suhdetta toisiinsa.

STT kertoi viime viikolla, että syyttäjä on nostanut yli kolmekymmentä syytettä epäillyistä kunnianloukkauksista ja yhdestä laittomasta uhkauksesta, joissa uhrina on pappi Marjaana Toiviainen.

Turvapaikanhakijoiden aktiivisena puolustajana julkisuudessa paljon esillä ollut Toiviainen joutui keväällä 2017 muun muassa MV-lehden kommenttiketjuissa rajujen hyökkäysten kohteeksi.

– Tässä on yhtä ihmistä maalitettu ja aiheutettu hänelle aikamoista kärsimystä ja vahinkoa, sanoo Helsingin kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen.

– Harvemmin näkee tällaista määrää kunnianloukkausjuttuja yhdellä kertaa.

– Järjestelmän kannalta tämä on tärkeä ennakkotapaus, jossa linjataan perusoikeuksien eli yhtäältä sananvapauden ja toisaalta kunnian ja yksityiselämän suojan suhdetta toisiinsa, Hämäläinen sanoo.

Syyttäjän mukaan Toiviaista on loukattu yksityishenkilönä

Hämäläisen mukaan lainsäädännössä kunnianloukkauksella on kaksi tekotapaa.

– Ensimmäisessä tekijä esittää toisesta henkilöstä valheellisen tiedon tai vihjauksen. Tällöin edellytetään, että valhe tai vihjaus aiheuttaa toiselle haittaa tai vahinkoa. Toiseksi laki pitää kunnianloukkauksena myös henkilöön muulla tavoin kohdistuvaa halventamista, Hämäläinen kertoo.

– Kunnianloukkauksena ei esimerkiksi pidetä arvostelua, joka kohdistuu henkilön menettelyyn politiikassa, tieteessä, taiteessa, julkisessa virassa tai muussa näihin rinnastettavissa olevassa tehtävässä, Hämäläinen luettelee.

Kriminalisoinnin tarkoituksena ei ole estää kritiikkiä.

– Juha-Mikko Hämäläinen

Niinpä esimerkiksi kirkon virassa olevien henkilöiden toimintaa voidaan Hämäläisen mukaan arvostella hyvinkin ankarasti.

– Kriminalisoinnin tarkoituksena ei ole estää kritiikkiä, joka kohdistuu julkisessa tehtävässä toimivien henkilöiden menettelyyn tuossa tehtävässä. Mitä enemmän arvostelu kuitenkin irtautuu henkilön menettelystä ja siirtyy kohti henkilön ominaisuuksia, sitä lähempänä ollaan rangaistavaa kunnianloukkausta, Hämäläinen sanoo.

– Marjaana Toiviaisen jutussa ei ole kyse sellaisesta arvostelusta, joka kohdistuisi hänen menettelyynsä pappina. Kysymys on enimmäkseen sellaisesta kunnianloukkauksesta, joka halventaa häntä yksityishenkilönä.

Mitä näkyvämpi työ, sitä korkeampi kynnys

Syytteiden sisältö ei toistaiseksi ole julkinen. Sen sijaan syyttämättäjättämispäätökset ovat julkisia. Yhdessä päätöksessä syytetty oli kirjoittanut:

”Marjaana Toiviainen uskoo täysin sokeasti asiaansa ja häntä käytetään törkeästi hyväksi. ei hän ole selvästikään henkisesti tasapainoinen. kaikki ei ole kohdallaan. jotkut tahot käyttää häntä jonkinlaisena ääni torvena asialleen. minusta se on törkeää ja häpeällistä toimintaa.”

Eikö tässä sitten käydä käsiksi henkilöön?

Syyttämättäjättämispäätöksessä Juha-Mikko Hämäläinen arvioi, että toisen ihmisen henkisen tasapainon epäileminen ei ole hyväksyttävää. Tässä tapauksessa kommentti oli kuitenkin kirjoitettu osana sellaista kokonaisuutta, jossa arvosteltiin Toiviaisen toimintaa nimenomaan pappina.

– Kunnianloukkausta arvioidessa asiaan vaikuttaa myös se, kuinka korkealla profiililla arvostelun kohteeksi joutunut henkilö itse on toiminut, Hämäläinen linjaa.

– Toiviainen toimi hyvin korkealla profiililla, ja monien arvostelijoiden mielestä sitä ei pidetty papille sopivana. Osa tästä arvostelusta oli loukkaavaakin, mutta lainsäädännön näkökulmasta julkisessa tehtävässä olevan henkilön näkyvää toimintaa koskevassa arvostelussa kunnianloukkauskynnys on korkeampi, Hämäläinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pappi Marjaana Toiviaista vainonneille tuomio käräjillä – 28 tuomittiin kunnianloukkauksesta, yksi laittomasta uhkauksesta

Ajankohtaista

Tuomioon johtaneissa kirjoituksissa muun muassa toivottiin papin kuolemaa tai joutumista raiskatuksi, luokattiin hänen vakaumustaan ja huoriteltiin häntä.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.