Pappi Marjaana Toiviaista vainonneille tuomio käräjillä – 28 tuomittiin kunnianloukkauksesta, yksi laittomasta uhkauksesta
Tuomioon johtaneissa kirjoituksissa muun muassa toivottiin papin kuolemaa tai joutumista raiskatuksi, luokattiin hänen vakaumustaan ja huoriteltiin häntä.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 28 syytettyä pappi Marjaana Toiviaisen kunnianloukkauksesta ja yhden laittomasta uhkauksesta. Neljä syytettä oli sovitellut asian Toiviaisen kanssa ja heidät vapautettiin syytteestä.
Toiviainen tuki Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita näkyvästi julkisuudessa ja osallistui myös pakkopalautuksia vastustaviin mielenosoituksiin. Hän toimi pappina Oulunkylän seurakunnassa ja hänen työhönsä kuului maahanmuuttajien kotouttaminen.
Kirjoittelu, josta syytetyt tuomittiin, liittyi tähän näkyvään toimintaan. Se johti syyttäjän mukaan siihen, että Toiviainen joutui maalittamisen kohteeksi MV-lehdessä ja sosiaalisessa mediassa.
Osa tuomituista vetosi siihen, että Toiviaiseen kohdistunut kirjoittelu liittyi hänen julkiseen rooliinsa. Käräjäoikeus piti tekstejä kuitenkin henkilöön menevänä, halventavana ja loukkaavana eli niitä ei voinut selittää papin omalla toiminnalla.
Toiviaiselle kirjoitettiin rasistisia ja seksistisiä törkeyksiä, joita listataan käräjäoikeuden tuomiossa. Hänen toivottiin tulevan raiskatuksi ja häntä huoriteltiin. Hänen kristillistä vakaumustaan ja pappeuttaan pilkattiin nimittämällä häntä muun muassa Saatanan kätyriksi.
Hänen toivottiin kuolevan tai tekevän itsemurhan. Häntä uhattiin rikoksella, ”sulle on monta luotia varattuna”, sellaisissa olosuhteissa, joissa hänellä oli syytä pelätä turvallisuutensa puolesta.
Osa syytetyistä tunnusti tekonsa. Osa kiisti teot, sanoi, ettei niitä oltu tehty halventamistarkoituksessa tai väitti, että viestejä oli lähettänyt joku muu, kun tietokone oli jäänyt auki tai kännykkä kadonnut.
Käräjäoikeus tuomitsi syytetyt eri suuruisiin sakkorangaistuksiin. Tuomitut joutuvat maksamaan Toiviaiselle kärsimyskorvauksia yhteensä 30 000 euron edestä ja lisäksi oikeudenkäyntikulut.
Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen tai hakea ennakkopäätöstä korkeimmalta oikeudelta.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Helsingin seurakuntayhtymän urakkaepäselvyyksistä nostetaan lahjussyyte – tutkintapyyntö tehtiin jo maaliskuussa 2016
AjankohtaistaSyytteen nostamisesta uutisoi ensin Ylen ruotsinkielinen toimitus. Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki ei vielä voi kommentoida asiaa.