null Seurakuntaneuvosto tuomitsee kirkon työntekijöihin kohdistuvat hyökkäykset

Pastori Marjaana Toiviainen pyysi poliiseilta tapaamista afgaaniperheen kanssa Pasilan poliisiaseman edustalla 3. huhtikuuta. Toiviainen on perheen virallinen avustaja.

Pastori Marjaana Toiviainen pyysi poliiseilta tapaamista afgaaniperheen kanssa Pasilan poliisiaseman edustalla 3. huhtikuuta. Toiviainen on perheen virallinen avustaja.

Ajankohtaista

Seurakuntaneuvosto tuomitsee kirkon työntekijöihin kohdistuvat hyökkäykset

Oulunkylän seurakuntaneuvosto tuomitsee seurakunnan työntekijöihin kohdistuvat hyökkäykset. Seurakunnan saamissa yhteydenotoissa on pyydetty kannanottoa pastori Marjaana Toiviaisen toimintaan.

Oulunkylän seurakuntaneuvosto on julkistanut kannanoton, jossa se tuomitsee kaikki seurakuntaan ja sen työntekijöihin kohdistuvat hyökkäykset. Kannanotto syntyi maanantaina 10. huhtikuuta sen jälkeen, kun seurakuntaneuvosto oli saanut kirkkoherra Ulla Kososen katsauksen ajankohtaisiin tapahtumiin, jotka liittyvät seurakunnan toimintaan turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kotoutumisen tukemiseksi.

Seurakuntaneuvosto tuomitsee yksiselitteisesti tällaiset hyökkäykset, jotka kohdistuvat koko seurakuntaamme yhteisönä.

- Kannanotto 10. huhtikuuta

Seurakuntaneuvosto "tuomitsee yksiselitteisesti tällaiset hyökkäykset, jotka kohdistuvat koko seurakuntaamme yhteisönä. Oulunkylän seurakunnan tulee olla turvallinen yhteisö kaikille ihmisille, niin työntekijöille, vapaaehtoisille kuin seurakunnan toimintaan ja tapahtuviin eri tavoin osallistuville."

Julkista ja yksityistä painostusta

Kannanoton mukaan Oulunkylän seurakunnan toimintaan ja työntekijöihin on kohdistunut viime viikkoina poikkeuksellisen voimakasta julkista ja yksityistä painetta turvapaikanhakijoiden parissa tehtävän työn vuoksi.

Kirkkoherra Ulla Kosonen kertoo, että hyökkäykset ovat kohdistuneet muun muassa seurakunnan Facebook-sivuihin.

– Jouduimme sulkemaan Facebook-sivujen kommentointimahdollisuuden yksipuolisten kommenttien vuoksi.

Kannanotto toteaa, että julkisena ja yhteisöllisenä toimijana seurakunnan on oltava valmis kohtaamaan myös kritiikkiä ja eriäviä näkemyksiä. "Tällaiset näkemykset on kuitenkin voitava esittää ilman vihapuhetta tai henkilöihin kohdistuvia hyökkäyksiä", seurakuntaneuvosto huomauttaa.

Hyökkäysten lisäksi seurakunta on saanut yhteydenottoja, joissa on pyydetty ottamaan kantaa seurakunnan rooliin ja seurakuntapastori Marjaana Toiviaisen toimintaan Metsälän vastaanottokeskuksessa ja Helsinki-Vantaan lentokentällä järjestetyssä mielenilmauksessa maanantaina 3. huhtikuuta.

Seurakuntaneuvoston saaman selvityksen mukaan Toiviainen ei ole toiminut kyseisenä päivänä seurakunnan työtehtävissä.

Toiviaisesta on valitettu kapituliin

Kannanotosta käy ilmi, että Marjaana Toiviaisen toiminnasta maanantaina 3. huhtikuuta on tehty valituksia Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulille. Koska tapahtumat ovat tuomiokapitulin käsiteltävänä, seurakuntaneuvosto ei pidä tarpeellisena ryhtyä asiassa toimenpiteisiin.

Seurakuntaneuvosto muistuttaa, että seurakunnan työhön eri tavoin hädänalaisten auttamiseksi voi sisältyä myös vaikuttamistoimintaa. Lisäksi seurakunta tarjoaa myös jatkossa tukea ja apua karkottamisuhan kohteena oleville ihmisille käytössä olevien kirkkoturvan periaatteiden mukaisesti. Tällaisen tuen tarjoamisesta päättää tapauskohtaisesti kirkkoherra.

Seurakuntaneuvosto on saanut laajan katsauksen turvapaikanhakijoiden parissa tehtävään työhön viimeksi kokouksessaan 13. maaliskuuta 2017. Kannanotto toteaa, että työllä on seurakuntaneuvoston tuki.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Tässä on yhtä ihmistä maalitettu ja aiheutettu hänelle aikamoista kärsimystä” – Syyttäjä pitää Toiviaisen tapausta harvinaisena

Ajankohtaista

Helsingin kihlakunnansyyttäjän mukaan Marjaana Toiviaista koskeva kunnianloukkaussyytteiden vyyhti on ennakkotapaus, jossa linjataan muun muassa sananvapauden ja yksityiselämän suojan suhdetta toisiinsa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.