93-vuotias Mirjam Tukiainen sai kahviseuraa ja pääsi ulkoilemaan – näin toteutetaan 150 vanhuksen pieniä toiveita
Opiskelija Henriette Kremlev vei Mirjam Tukiaisen pihalle.

Opiskelija Henriette Kremlev vei Mirjam Tukiaisen pihalle.

93-vuotias Mirjam Tukiainen sai kahviseuraa ja pääsi ulkoilemaan – näin toteutetaan 150 vanhuksen pieniä toiveita

Itä-Helsingin seurakunnat ja kaupungin kotihoito levittävät hyvää mieltä.

Viime keväänä Helsingin kaupungin kotihoidon työntekijä kysyi Mirjam Tukiaiselta toivetta. Vanha rouva pyysi kahviseuraa, sillä hän joutuu viettämään paljon aikaa yksikseen. Ainoastaan kotihoidon työntekijät vierailevat hänen luonaan säännöllisesti.

Kesällä rouvan toive toteutui, kun nuori teologian opiskelija Henriette Kremlev ilmestyi hänen ovensa taakse kassi täynnä croissantteja, viinereitä ja marjoja. Tukiainen ei tosin itse enää muistanut toivettaan, koska hänellä on muistisairaus.

Nuori opiskelija soitti turhaan Mirjam Tukiaisen ovikelloa. Rouva ei avannut ovea tuntemattomalle nuorelle naiselle. Ovi aukesi vasta, kun Kremlev pyysi paikalle palvelutalon henkilökuntaa.

Alkujärkytyksen jälkeen juttu lähti luistamaan. Tukiainen, 93, on entinen hatuntekijä. Hänellä oli liike Helsingissä Uudenmaankadulla.

– Mirjam kertoi minulle hatuista ja näytti erilaisia samettisia malleja. Olin tosi vaikuttunut, että kyseessä on taiteilijaihminen, Kremlev kertoo.

Ensimmäisessä tapaamisessa Tukiainen esitti uuden toiveen: hän haluaisi päästä ulos.

Haluaisin päästä useammin ulos.

- Mirjam Tukiainen

Pieni toive voi tuoda ison ilon

Mirjam Tukiainen on yksi 150 onnekkaasta kotihoidon asiakkaasta, jonka toive toteutuu. Vanhusten omaa teemapäivää juhlittiin virallisesti Toivon nimipäivänä 4.6., mutta toiveita toteutetaan aina lokakuun Vanhustenviikkoon asti. Hyvää mieltä levittää Itä-Helsingin seurakuntien diakoniatyö yhteistyössä kaupungin kotihoidon, palvelukeskusten ja lukuisten vapaaehtoisten kanssa.

Yhteisen seurakuntatyön diakoniapastori Erja Kauppinen on ollut joka vuosi mukana organisoimassa tapahtumaa.

– Keräsimme jo vuonna 2015 vanhusten toiveita, mutta emme pystyneet vastaamaan niihin. Tänä vuonna voimme ensimmäistä kertaa toteuttaa toiveita, sillä saimme Helsingin seurakuntayhtymältä Luther Plussan 9 980 euron sponssirahoituksen, Kauppinen kertoo.

Luther Plus on seurakuntayhtymän ideointitapahtuma, jossa kirkon työntekijät kehittävät uudenlaisia tapoja toimia. Sponssirahalla vanhukset voivat saada esimerkiksi villalankaa sukkien neulomiseen tai kyydin Hakaniemen torille kahvikupposelle.

– Toiveet voivat tuntua pieniltä, mutta ne ovat ikäihmisille suuria. He eivät ole tottuneet siihen, että heidän toiveitaan kuunnellaan tai että ne toteutuisivat, Kauppinen sanoo.

Sisäpihalle on rollaattorilla matkaa

Henriette Kremlevin käynnit ovat ilahduttaneet Mirjam Tukiaista. Tämä pitää ulkoilusta, mutta matka palvelutalon sisäpihalle kestää rollaatorilla kauan.

– Ulkoiluttajia käy harvoin. Haluaisin päästä useammin ulos, Tukiainen kertoo, kun on päässyt istahtamaan sisäpihalle katoksen alle.

Rouvan luona on käynyt Kremlevin lisäksi toinen vapaaehtoinen ulkoilukaveri. Vapaaehtoiset ehtivät vanhusten luo pääsääntöisesti vain kaksi kertaa kuussa. Kremlev on osaltaan pitänyt huolta siitä, että vanhan rouvan ulkoilutoive toteutuu.

  • Toivonpäivä järjestettiin neljättä kertaa Toivon nimipäivänä 4.6. Teemapäivän tarkoituksena on tuoda iloa ikäihmisille. Päivä on saanut alkunsa Itä-Helsingin seurakuntien diakoniatyössä. 
  • Päivää juhlittiin järjestämällä Itä-Helsingin palvelutaloissa ja kirkoilla sarja Hyvän mielen konsertteja. Ne keräsivät yhteensä noin 800 kuulijaa. 
  • Teemapäivän kunniaksi 150 vanhuksen toive toteutuu. Toiveita toteuttaa Itä-Helsingin seurakuntien diakoniatyö yhteistyössä kaupungin kotihoidon, järjestöjen, vapaaehtoisten ja opiskelijoiden kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi