null Uhriutumisesta voi päästä eteenpäin – älä jää jumiin vaikeaan tilanteeseen

– Uhriutumisesta kannattaa yrittää päästä eteenpäin. Muutoksen hyväksi voi tehdä itse paljon, Maritta Hartikainen sanoo.

– Uhriutumisesta kannattaa yrittää päästä eteenpäin. Muutoksen hyväksi voi tehdä itse paljon, Maritta Hartikainen sanoo.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Uhriutumisesta voi päästä eteenpäin – älä jää jumiin vaikeaan tilanteeseen

Elämään voi löytyä kiitollisuutta erilaisilla keinoilla.

Uhriutumisesta kohti vapaampaa elämää -ilta järjestetään Olarin kirkolla. Mitä asioita siellä käsitellään, pastori Maritta Hartikainen?

– Siellä puhutaan esimerkiksi syistä, jotka vaikuttavat uhriutumiseen ja miten siitä voi päästä eteenpäin. Kyse on syvällä ihmisessä olevasta prosessista, joka lähtee liikkeelle asioista, joita hänelle on tapahtunut. Siihen voi liittyä vaikeita traumoja, väkivaltaa, hyväksikäyttöä ja mielenterveysongelmia.

– Omien kokemusteni ja opintojeni pohjalta haluan tarjota osallistujille aineksia ajatteluun ja keinoja vaikuttaa omaan elämään.

Mitä on uhriutuminen?

– Henkilö voi juuttua johonkin asiaan, tapahtumiin tai olosuhteisiin niin, että siitä tulee elämänasenne. Siihen voi liittyä katkeroitumista, kyynistymistä ja oman identiteetin vinoutumista.

– Hän voi kokea elämänsä hyvin kielteisenä eikä ehkä pysy ottamaan vastuuta omasta elämästään, vaan kokee syyn asioihin löytyvän ulkopuolelta. Hän saattaa surkutella itseään ja kerätä itselleen jatkuvasti empatiaa ja sympatiaa. Toiset saattavat väsyä tilanteeseen ja kokevat henkilön raskaana.

Miten siitä voi päästä eteenpäin?

– Terapiasta voi olla hyötyä, etenkin jos taustalla on raskaita traumoja. Omaa persoonaa voi yrittää muuttaa itsekin esimerkiksi miettimällä oman elämän asioita ja tekemällä muutoksia omassa toiminnassaan. Huonoa kohtelua ei kannata sietää, vaan tulee yrittää taistella sitä vastaan. Elämään voi löytyä kiitollisuutta erilaisilla keinoilla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.