null Kahtiajako koulumaailmassa ahdistaa sukupuoltaan pohtivia – nuorten vertaistukiryhmässä voi käydä ennalta ilmoittautumatta

Sukupuoltaan pohtivien nuorten ryhmä kokoontuu tänä keväänä Alppilan kirkolla. Kirkko sijaitsee Linnanmäen kupeessa.

Sukupuoltaan pohtivien nuorten ryhmä kokoontuu tänä keväänä Alppilan kirkolla. Kirkko sijaitsee Linnanmäen kupeessa.

Ajankohtaista

Kahtiajako koulumaailmassa ahdistaa sukupuoltaan pohtivia – nuorten vertaistukiryhmässä voi käydä ennalta ilmoittautumatta

Ryhmässä saa määritellä sukupuolensa juuri niin kuin itse haluaa tai olla määrittelemättä. 

Pohditko, mitä sukupuolta olet? Koetko, ettet mahdu sinulle annettuun sukupuoleen? Onko sukupuoli ylipäätään sinun juttusi vai oletko sukupuoleton?

– Nämä ovat suuria kysymyksiä, joista tulee oman pään sisällä valtavia, ellei niistä pääse puhumaan kenenkään kanssa, Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyönohjaaja Leena Korhonen toteaa.

Hän vetää vertaistukiryhmää sukupuoltaan pohtiville nuorille. Ryhmässä voi jakaa omaan sukupuoleensa liittyviä kysymyksiä, kokemuksia ja tunteita. Niitä voivat olla kehodysforia eli inho omaa kehoa kohtaan, arjessa kohdatut ennakkoluulot tai kokemus siitä, ettei ulkoapäin määritelty sukupuoli tunnu oikealta.

– Nuoret ovat kertoneet, että on ahdistavaa, kun ihmiset olettavat heidän sukupuolensa. Se saattaa lisätä inhoa omaa kehoa kohtaan ja saa välttelemään sosiaalisia tilanteita, Korhonen kertoo.

Vertaistukitoiminnan yksi keskeinen tavoite on vähentää yksinäisyyttä.

Kahtiajako ahdistaa

Toinen vaikea asia on se, kuinka vahvasti nuoret jaetaan tyttöihin ja poikiin, erityisesti koulumaailmassa.

– Jos ei tunne kuuluvansa kumpaankaan näistä kahdesta ryhmästä tai sukupuolitetaan väärään ryhmään, jää helposti yksin.

Leena Korhosen mukaan internet on lisännyt valtavasti tietoutta sukupuolen moninaisuudesta. Se näkyy lisääntyneinä yhteydenottoina Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukseen (entinen Transtukipiste), jonka kanssa erityisnuorisotyö tekee tiivistä yhteistyötä.

– Vertaistukitoiminnan yksi keskeinen tavoite on vähentää yksinäisyyttä. Internetistä löytää paljon tietoa, mutta me haluamme, että samanlaisten kokemusten kanssa painivat nuoret pääsevät myös kohtaamaan toisensa.

HAAVE-vertaistukileiri tulossa

Leena Korhonen toivoo, että yhä useampi nuori löytäisi kysymyksineen vertaistukitoiminnan. Ryhmässä pääsee pohtimaan yhdessä omaa sukupuolta tai sukupuolettomuutta sekä sitä, mikä voisi auttaa kestämään kehodysforiaa ja millaisia voimavaroja oman identiteetin löytyminen on antanut.

Voidaan miettiä myös hakeutumista sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin. Ryhmien lisäksi järjestetään HAAVE-vertaistukileirejä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.