Arkkipiispa Tapio Luoma kampanjoi sukupuolen perusteella tehtyä väkivaltaa vastaan
Kirkkojen maailmanneuvosto organisoi Thursdays in Black -kampanjaa, jossa vastustetaan seksuaalista ja eritoten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Yksi kampanjan lähettiläistä on arkkipiispa Tapio Luoma.
Maailman kristilliset kirkot toimivat seksuaalista ja sukupuoleen kohdistuvaa väkivaltaa vastaan Thursdays in Black -kampanjan puitteissa. Liikkeessä halutaan parantaa naisten asemaa kiinnittämällä huomiota esimerkiksi kotiväkivaltaan, seksuaaliseen häirintään ja raiskauksiin.
Kampanjaa organisoi Kirkkojen maailmanneuvosto, johon kuuluu satoja protestantti- ja ortodoksikirkkoja ympäri maailmaa. Kampanjan lähettiläisiin kuuluu myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.
Torstaina 25.6. Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Kirkkojen maailmanneuvosto julkaisivat kanavillaan Luoman videohaastattelun. Videolla Luoma kutsuu seksuaalisen ja sukupuoleen kohdistuvan väkivallan vastustamista kristittyjen yhteiseksi kutsumukseksi.
Luoma kertoo videolla, kuinka kristilliseen perinteeseen kuuluu jatkuva velvollisuus puolustaa sorrettuja. Jokaisen sukupolven tulisi tunnistaa, kun ihmisten oikeuksia loukataan.
Konkreettisena keinona väkivaltaa vastaan Luoma mainitsee seurakuntien tarjoaman perheneuvonnan: sen kautta kirkko voi tarttua esimerkiksi kotiväkivaltaan eri keinoin. Kirkot voivat myös kasvattaa tietoisuutta naisten kokemista epäkohdista. Kampanjaa organisoivan Kirkkojen maailmanneuvoston haastattelussa Luoma sanoo, että esimerkiksi kirkkojen sanoman ja toiminnan tulisi tukea naisten oikeuksia.
Thursdays in Black -kampanjan juuret ovat 1980-luvulla. Tuolloin haluttiin vastustaa sukupuoliin perustuvaa ja seksuaalista väkivaltaa etenkin sotien ja konfliktien aikana. Liikettä ovat inspiroineet muun muassa raiskausta sodan välineenä vastustaneet bosnialaiset, apartheitia Etelä-Afrikassa vastustanut Black Sash -liike ja Israelissa väkivaltaisuuksia vastustava Women in Black -liike.
Kampanjassa mustaan pukeutuminen symboloi väkivaltatilanteen tiedostamista, mutta myös vastatoimiin tarttumista.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Torstait mustissa -kampanja vastustaa seksuaalista häirintää ja sukupuolittunutta väkivaltaa meillä ja muualla
AjankohtaistaTyö seksuaalista häirintää ja sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan on ollut osa Kirkon Ulkomaanavun työtä jo pitkään. Nyt asia on haluttu nostaa selkeämmin esiin myös Suomessa.