null Totuus vapauttaa -kampanja luovutti arkkipiispalle vetoomuksen seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi kirkossa

Totuus vapauttaa -kampanjan puheen pitänyt Heli Inkinen korosti sitä, että on tärkeää, että seksuaalisen häirinnän satuttamaa kuullaan ja autetaan.

Totuus vapauttaa -kampanjan puheen pitänyt Heli Inkinen korosti sitä, että on tärkeää, että seksuaalisen häirinnän satuttamaa kuullaan ja autetaan.

Ajankohtaista

Totuus vapauttaa -kampanja luovutti arkkipiispalle vetoomuksen seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi kirkossa

Vetoomuksessa on 649 allekirjoitusta. Se liittyy kansainväliseen #metoo-kampanjaan.

Osana maailmanlaajuista #metoo-kampanjaa syntyi myös kirkossa seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kitkemiseen pyrkivä #totuusvapauttaa-kampanja. Kampanjaan liittyvä vetoomus luovutettiin arkkipiispa Kari Mäkiselle kirkolliskokouksessa torstaina. Vetoomuksessa on 649 allekirjoitusta.

Vetoomuksessa esitetään, että kaikkiin luterilaisen kirkon hiippakuntiin pitäisi luoda verkostoja, joissa kaksi henkilöä, nainen ja mies, toimisivat kirkon nimeäminä ja kouluttamina luottohenkilöinä. Heihin voisivat ottaa yhteyttä niin kirkon työntekijät, luottamushenkilöt kuin seurakuntalaiset kohdatessaan seksuaalista häirintää.

Porvoon hiippakunnassa käytäntö on jo olemassa ja Helsingin ja Lapuan hiippakuntiin sellainen on alkamassa erilaisin sovelluksin.

Häirinnässä on kyse useimmiten vallasta.

Helsingin piispa Teemu Laajasalon perustama työryhmä on laatinut seurakunnille ohjeet, miten tunnistetaan seksuaalinen häirintä ja miten eri tilanteissa on toimittava. Työryhmässä on ollut mukana muun muassa kaksi Helsingin poliisin seksuaalirikosten asiantuntijaa. Ohje pyytää jokaista seurakuntaa ja seurakuntayhtymää nimeämään kaksi yhteyshenkilöä, joiden puoleen työntekijät ja seurakuntalaiset voivat kääntyä seksuaalisen ahdistelun, häirinnän tai hyväksikäytön tapauksissa.

Totuus vapauttaa -kampanjan nettisivuille on lähetetty yli 40 kertomusta seksuaalisen häirinnän kokemuksista kirkon piirissä. Kampanjan vetoomusta oli sen ydinryhmän kanssa arkkipiispa Mäkisellä luovuttamassa arkkipiispanvaalissa keväällä ehdolla ollut teologian tohtori Heli Inkinen.

Inkisen mukaan kampanjasivustolle lähetetyistä koskettavista kertomuksista käy ilmi, miten häirinnässä on kyse useimmiten vallasta. Hänen mukaansa erityisesti kirkon piirissä tapahtuva seksuaalinen häirintä riitelee kristillistä ihmiskäsitystä ja kirkon tehtävää vastaan.

Inkisen mukaan kampanjan ydinryhmä toivoo, että myös kokonaiskirkon tasolla voisi Suomessakin muiden pohjoismaiden tapaan olla edes yksi työntekijä, jolle kuuluisivat tasa-arvoon ja sukupuoleen liittyvät asiat.

Mäkinen totesi vastauspuheenvuorossaan, että kampanja on rohkaissut ihmisiä, jotka ovat olleet seksuaalisen väkivallan ja väärinkäytösten uhreina puhumaan ääneen sellaisesta, mikä on aikaisemmin kätkeytynyt häpeään ja hiljaisuuteen. Toiseksi kampanja on havahduttanut kirkkoa ja hiippakuntia tarkistamaan sitä, miten asioihin voisi puuttua. Mäkisen mukaan viesti on mennyt eteenpäin myös seurakuntiin. Hiljaa ei pidä olla, eikä asia jää tähän, lupasi Mäkinen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.