null Torstait mustissa -kampanja vastustaa seksuaalista häirintää ja sukupuolittunutta väkivaltaa meillä ja muualla

Pukeutumalla torstaisin mustiin, voit osoittaa tukea heille, jotka ovat joutuneet kokemaan seksuaalista häirintää tai väkivaltaa. 

Pukeutumalla torstaisin mustiin, voit osoittaa tukea heille, jotka ovat joutuneet kokemaan seksuaalista häirintää tai väkivaltaa. 

Ajankohtaista

Torstait mustissa -kampanja vastustaa seksuaalista häirintää ja sukupuolittunutta väkivaltaa meillä ja muualla

Työ seksuaalista häirintää ja sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan on ollut osa Kirkon Ulkomaanavun työtä jo pitkään. Nyt asia on haluttu nostaa selkeämmin esiin myös Suomessa.

Lähisuhdeväkivalta, joka on vahvasti sukupuolittunutta, on lisääntynyt ympäri maailmaa koronapandemian aikana. Näin myös Suomessa.

Tämän vuoksi Kirkon Ulkomaanapu koki tarpeelliseksi lanseerata kansainvälisen Torstait mustissa -kampanjan (Thursdays in Black) myös Suomessa. Kampanja vastustaa seksuaalista häirintää ja sukupuolittunutta väkivaltaa.

Seksuaalisen häirinnän ja sukupuolittuneen väkivallan vastainen työ on ollut ohjelmatyössä keskeinen osa Kirkon Ulkomaanavun toimintaa jo usean vuoden ajan. 

− Olemme nyt lähestyneet suomalaisia seurakuntia ja pyytäneet heitä mukaan kampanjaan. Pidämme Kirkon Ulkomaanavussa itsekin esillä kampanjaa erityisesti marraskuun ajan, Kirkollisten ja ekumeenisten suhteiden asiantuntija Sini Tyvi kertoo. 

Kokonaisuudessaan kampanja kestää ensi kevään loppuun asti. Suomessa sen lähettiläinä toimivat Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg ja arkkipiispa Tapio Luoma.
 


Torstait mustissa -kampanjan juuret juontavat 1980-luvun lopulle. Sen syntyyn ovat vaikuttaneet kansainväliset vastarinta- ja kansalaisliikkeet, kuten Israelissa sotaa ja väkivaltaa vastustava The Women in Black -liike sekä eteläafrikkalainen apartheidin vastainen Black Sash -liike. Kirkon Ulkomaanapu on ollut mukana Torstait mustissa -kampanjassa vuodesta 2015.

Musta väri symboloi kampanjassa sinnikkyyttä ja vastarintaa. Kampanjaan voi osallistua kuka vaan.

− Helpoimmillaan voi osallistua niin, että pukeutuu mustaan torstaisin ja kertoo, että haluaa osoittaa solidaarisuutta niille, jotka ovat kokeneet sukupuolittunutta väkivaltaa. Itsestään voi myös laittaa kuvan sosiaaliseen mediaan. Näin kampanja saa näkyvyyttä, Tyvi sanoo. 

Kampanja on kerännyt runsaasti osallistujia ympäri maailmaa myös sosiaalisessa mediassa. 
 


Torstait mustissa
-kampanjaan liittyy myös Kirkkojen maailmanneuvoston järjestämä taidehanke, jossa kerätään osallistujien kuvittamia kangasjulisteita. Tarkoituksena on osoittaa konkreettisesti, kuinka laajalti seksuaalinen häirintä ja sukupuolittunut väkivalta tuomitaan. 

− Ajatuksena on, että kangasjulisteita saadaan eri puolilta maailmaa. Ne kootaan yhdeksi taideteokseksi, jonka nimeksi tulee Solidaarisuuden ja vastarinnan vesiputous.

Taideteos tulee esille Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokoukseen, joka järjestetään Karlsruhessa, Saksassa, elokuun ja syyskuun taitteessa vuonna 2022.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.