Arkkipiispaksi valittu Tapio Luoma: "Viestini koettiin turvalliseksi"
Arkkipiispaksi selvin luvuin valittu Espoon piispa Tapio Luoma uskoo, että profiloituminen "keskitien piispaksi" ratkaisi vaalin.
Espoon hiippakunnan piispa, teologian tohtori Tapio Luoma on valittu evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispaksi.
Alustavan tuloslaskennan mukaan Luoma sai 374,667 ääntä (56,17 %) arkkipiispanvaalin toisella kierroksella. Toisena ehdokkaana ollut ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan piispa, dosentti Björn Vikström sai 292,333 ääntä (43,83 %).
Tuloksessa on huomioitu arkkihiippakunnan äänten jako kolmella. Vaalitulos vahvistetaan perjantaina 2.3. kello 13 alkavassa Turun tuomiokapitulin istunnossa.
Tukea kummaltakin laidalta
Tapio Luoma arvioi tuoreeltaan, että profiloituminen "keskitien piispaksi" ja seurakuntapapin näkökulma toivat hänelle äänestäjien luottamuksen. Toisella kierroksella ehdokkaiden selkein ero liittyi näkemyksiin samaa sukupuolta olevien avioliitosta.
– Minulla on oma mielipiteeni avioliittokysymyksessä, mutta en ilmaise sitä vahvasti. Ymmärrän, että se on vain yksi mielipide kirkossa, jossa meidän on etsittävä yhteistä tietä. Äänestäjät kokivat ehkä tämän sorttisen viestin turvallisuutta tuovaksi.
Konservatiivien ja sellaisiksi itsensä mieltävien ohella olen saanut tukea myös liberaalisti ajattelevilta.
Luoma pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä liittona, mutta hän on kertonut olevansa valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, jos kirkolliskokous muuttaa kirkon avioliittokantaa.
Luoma toteaa, että kirkon konservatiivien ääni näkyy vaalituloksessa. Hän ei kuitenkaan luonnehdi tulosta konservatiivien voitoksi.
– Kannatukseni ei tullut vain kirkon yhdeltä laidalta. Konservatiivien ja sellaisiksi itsensä mieltävien ohella olen saanut tukea myös liberaalisti ajattelevilta äänestäjiltä.
Köyhien puolella, apatiaa vastaan
Eläkkeelle jäävän arkkipiispa Kari Mäkisen seuraajana Luoma perii näkyvän yhteiskunnallisen vaikuttamistehtävän. Luoma mainitsee eriarvoistumisen, köyhyyden ja syrjäytymisen asioiksi, joista arkkipiispan pitää puhua.
Tulevaa arkkipiispaa kiinnostaa myös demokratian teoria.
– Viime vuosina olen osallistunut keskusteluun siitä, mitä länsimainen demokratia ja kansalaisen vastuu yhteiskunnasta tarkoittavat. Jaksammeko vielä olla innostuneita demokratiasta, vai onko edessä yhteiskunnallinen apatia?
Luoma aloittaa arkkipiispan tehtävässä kesäkuun 2018 alussa, kun vuodesta 2010 alkaen arkkipiispana toiminut Mäkinen jää eläkkeelle.
Pääkaupunkiseudulla arkkipiispanvaalin tulos tarkoittaa uutta piispanvaalia, kun Luomalle valitaan seuraaja Espoon hiippakunnan piispaksi. Alustavan aikataululuonnoksen mukaan vaalit voitaisiin järjestää loka-marraskuussa.
Piispanvaalit ovat edessä myös ruotsinkielisessä Porvoon hiippakunnassa, sillä Björn Vikström on ilmoittanut luopuvansa piispuudesta syksyllä 2019, ellei häntä valita arkkipiispaksi.
Kuka?
Arkkipiispan vaalin voittanut Tapio Luoma, 55, on toiminut Espoon hiippakunnan piispan virassa helmikuusta 2012 lähtien. Aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa Seinäjoen kirkkoherrana.
Luoma on teologian tohtori, jonka väitöskirja käsitteli teologian ja luonnontieteiden suhdetta.
Luoman perheeseen kuuluvat puoliso ja kolme aikuista lasta.
Turun ja Suomen arkkipiispa on evankelis-luterilaisen kirkon johtava piispa, jolla on hiippakunnallisten tehtävien lisäksi koko kirkon johtamiseen liittyviä tehtäviä. Hän ei ole muiden piispojen esimies, vaan "primus inter pares" eli ensimmäinen vertaistensa joukossa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Terhi Kaira ja Matti Salomäki jatkoon piispanvaalissa Lapualla
AjankohtaistaAlustavan laskelman mukaan Kaira lähtee toiselle kierrokselle johtopaikalta.