null Arviolta 85 000 lasta kuollut nälkään ja tauteihin Jemenin sodassa, arvioi Pelastakaa Lapset

Jemenin sodassa on kuollut kymmeniätuhansia lapsia nälkään.

Jemenin sodassa on kuollut kymmeniätuhansia lapsia nälkään.

Ajankohtaista

Arviolta 85 000 lasta kuollut nälkään ja tauteihin Jemenin sodassa, arvioi Pelastakaa Lapset

Jemenin sodan seurauksena aliravitsemuksesta kärsivien lasten on saatava apua ennen kuin on liian myöhäistä, varoittaa Pelastakaa Lapset.

Jemenin sodassa on kuollut nälkään ja tauteihin arviolta 85 000 alle viisivuotiasta lasta sen jälkeen, kun konflikti kiihtyi täysimittaiseksi sodaksi huhtikuussa 2015. Pelastakaa Lapset -järjestön arvio perustuu YK:n kokoamiin tietoihin sekä hoitoa saamattomien ja vakavasta aliravitsemuksesta kärsivien alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuuslukuihin. Arvioi sodassa kuolleista lapsista on pikemminkin ali- kuin ylimitoitettu.

YK:n mukaan nälänhätä uhkaa Jemenissä nyt 14 miljoonaa ihmistä. Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien johtaman liittouman vuosi sitten asettaman saarron jälkeen avun tarpeessa olevien ihmisten lukumäärä on kasvanut dramaattisesti.

Jotkut lapset ovat liian heikkoja edes itkemään.
– Tamer Kirolos

Elintarvikkeiden kaupallinen tuonti Hodeidan sataman kautta on ollut kuukausitasolla keskimäärin yli 55 000 tonnia pienempi kuin ennen viime vuoden marraskuuta. Tämä määrä riittäisi 4,4 miljoonan ihmisen tarpeisiin, joista puolet on lapsia. Mikäli tuonti vähenee entisestään, tämä johtaisi todennäköisesti suoranaiseen nälänhätään, varoittaa Pelastakaa Lapset.

– Jokaista pommeihin ja luoteihin kuollutta lasta kohden kymmenet kuolevat nälkään. Tämä olisi täysin estettävissä, toteaa Tamer Kirolos, joka on Pelastakaa Lapset Jemenin maajohtaja.

Kirloksen mukaan nälkään kuolevat lapset kärsivät äärettömän paljon, kun heidän elintärkeiden elintensä toiminta hidastuu ja lopulta pysähtyy.

– Heidän elimistönsä vastustuskyky on niin heikko, että he ovat alttiita kaikille infektioille. Jotkut ovat liian heikkoja edes itkemään. Vanhemmat joutuvat näkemään lapsensa kuihtuvan pystymättä itse tekemään mitään estääkseen tämän.

"Pelastamme ihmishenkiä joka päivä"

Pelastakaa Lapset on kriisin kuluessa tarjonnut ruokaa 140 000 lapselle ja hoitanut yli 78 000 aliravitsemuksesta kärsivää lasta.

– Haasteista huolimatta pelastamme ihmishenkiä joka päivä, sanoo Kirilos.

Taistelut, saarrot ja byrokratia ovat pakottaneet avustusjärjestön tuomaan elintärkeitä tarvikkeita maan pohjoisosaan etelässä sijaitsevan Adenin sataman kautta. Avun perille vienti voi tätä reittiä pitkin kestää kolme viikkoa.

– Viime viikkojen aikana on tehty satoja ilmaiskuja Hodeidassa ja kaupungin ympäristössä, mikä asettaa kaupunkiin loukkoon jääneet noin 150 000 lasta vaaraan.

Pelastakaa Lapset vaatii taistelujen välitöntä keskeyttämistä, jotta lisäuhreilta vältyttäisiin.

– Kaikkein haavoittuvimmille lapsille on kiireellisesti toimitettava ravinteikasta ruokaa Jemenissä. Runsaalla 50 eurolla voi ruokkia seitsenhenkisen perheen kokonaisen kuukauden. Yksikin lapsi, joka kuolee nälkään, on yksi lapsi liikaa, toteaa Kirolos.

Jemenin sodassa on pieniä toivonmerkkejä, sillä alkuviikosta yksi shiialaisten huthikapinallisten johtajista vetosi liikkeen korkeimpaan johtoon sotatoimien keskeyttämiseksi. BBC:n mukaan sota kuitenkin jatkuu ja Saudien johtama liittouma pommittaa kapinallisia. YK ylittää välittää rauhaa sodan osapuolten välille. Yhtenä sodan osapuolena on myös terrostijärjestö Al-Qaida, joka on liittoutunut idässä olevien aseistautuneiden heimojen kanssa hutheja vastaan. Huhtikapinalliset saavat tukea Iranista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.