null ”Lukemattomien lasten turhat kuolemat ovat estettävissä” – Pelastakaa Lapset varoittaa, että koronapandemia voi kasvattaa aliravittujen lasten määrä miljoonilla

Vakavasta aliravitsemuksesta kärsivä 15-kuukautta vanha Amin (nimi muutettu) äitinsä kanssa Pelastakaa Lasten tukemalla terveysklinikalla Taizin kaupungissa Jemenissä. Poikaa hoidettiin energiapitoisella ravintolisällä ja hän on nyt toipunut. Perhe kamppailee toimeentulonsa kanssa ja ruoan saanti on jatkuva haaste.   Kuva: Hadil Saleh / Pelastakaa Lapset

Vakavasta aliravitsemuksesta kärsivä 15-kuukautta vanha Amin (nimi muutettu) äitinsä kanssa Pelastakaa Lasten tukemalla terveysklinikalla Taizin kaupungissa Jemenissä. Poikaa hoidettiin energiapitoisella ravintolisällä ja hän on nyt toipunut. Perhe kamppailee toimeentulonsa kanssa ja ruoan saanti on jatkuva haaste. Kuva: Hadil Saleh / Pelastakaa Lapset

Ajankohtaista

”Lukemattomien lasten turhat kuolemat ovat estettävissä” – Pelastakaa Lapset varoittaa, että koronapandemia voi kasvattaa aliravittujen lasten määrä miljoonilla

Pelastakaa Lapset -järjestön raportissa todetaan, että koronapandemia saattaa kumota vuosien edistyksen aliravitsemuksen vastaisessa taistelussa.

Tämän vuosituhannen alku on merkinnyt suuria edistysaskelia aliravitsemuksen vastaisessa taistelussa. Kun vuonna 2000 kolme alle viisivuotiasta lasta kymmenestä kärsi aliravitsemuksen aiheuttamasta kasvun heikentymisestä, nyt luku on kaksi lasta kymmenestä.

Tästä huolimatta ennen pandemian alkua 144 miljoonan alle viisivuotiaan lapsen kasvu oli heikentynyt ja 47 miljoonaa lasta kärsi alipainoisuudesta. Viime vuonna maailmassa kuoli yli viisi miljoonaa lasta alle 5-vuotiaana, heistä arviolta joka kolmas aliravitsemuksen seurauksena.

Vaikka suunta on ollut parempaan päin, niin tänään julkaistussa Pelastakaa Lapset -järjestön Nutrition Critical -raportissa todetaan, että koronapandemia saattaa kumota vuosien edistyksen. Pandemia on johtanut köyhyyden lisääntymiseen, elinkeinojen menettämiseen sekä terveys- ja ravitsemuspalveluiden saatavuuden heikkenemiseen. Tämä lisää nälkiintymisestä ja aliravitsemuksesta kärsivien määrää miljoonilla.

Lapsi kuolee esimerkiksi keuhkokuumeeseen tai ripuliin, vaikka perussyy on aliravitsemus. – Max Holm

Järjestön mukaan pandemiaan liittyvän aliravitsemuksen seurauksena jopa 168 000 lasta nykyistä enemmän voi kuolla aliravitsemukseen seuraavien kahden vuoden aikana, jos toimenpiteisiin ei ryhdytä. Suurimpia kärsijöitä ovat Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa elävät lapset ja aivan erityisesti kriisi- ja konfliktialueiden lapset.

On myös mahdollista, että alipainoisuudesta kärsivien lasten määrä kasvaa 9,3 miljoonalla vuoden 2022 loppuun mennessä. Alipainoisuus on akuutin aliravitsemuksen aiheuttama tila, joka voi johtaa kuolemaan. Jos toimenpiteisiin ei ryhdytä, myös miljoonat muut lapset ovat vaarassa kärsiä peruuttamattomista, ravinnonpuutteen aiheuttamista terveyshaitoista, Pelastakaa Lapset varoittaa.

– Suoranaiseen nälkäänkin kuolee yhä lapsia, ja nälänhädän pelko on olemassa esimerkiksi Jemenissä. Yleensä liian vähäisen tai ravintoarvoiltaan yksipuolisen ja vääränlaisen ruoan seurauksena aiheutuvat kuolemat johtuvat siitä, että lapsen vastustuskyky heikkenee. Eli lapsi kuolee esimerkiksi keuhkokuumeeseen tai ripuliin, vaikka perussyy on aliravitsemus, Pelastakaa Lasten kansainvälisistä asioista vastaava tiedottaja Max Holm kertoo.

Turhat kuolemat ovat estettävissä

Pelastakaa Lasten mukaan tällä hetkellä jopa 11 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta uhkaa äärimmäinen nälkä tai nälkiintyminen. Tilanne on erityisen vaikea viidessä konfliktin tai ilmastonmuutoksen aiheuttamassa nälkäpesäkkeessä. YK:n mukaan pelkästään Jemenissä akuutti ruokapula koskettaa ensi vuoden aikana 7,35 miljoonaa lasta.

Sen lisäksi, että pandemian seuraukset vaikuttavat suoraan lapsiin, ne vaikuttavat laajasti myös kaikkiin muihin ikäryhmiin. Pelastakaa Lasten kansainvälisen raportin mukaan 14–80 miljoonaa ihmistä uhkaa aliravitsemus pandemian taloudellisten vaikutusten vuoksi ja akuutista ruokapulasta kärsivien määrä voi kaksinkertaistua 270 miljoonaan.

Konfliktit on saatava loppumaan. – Anne Haaranen

– Lukemattomien lasten turhat kuolemat ovat estettävissä varmistamalla lasten pääsy terveys- ja ravitsemuspalveluihin. Käynnissä oleva kriisi on korostanut sosiaaliturvan ja käteisavun merkitystä keinona turvata ahdingossa olevien perheiden toimeentulo ja lasten ruoan saanti, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

Haarasen mukaan kestävien muutosten aikaansaaminen edellyttää puuttumista ravitsemuskriisin taustalla oleviin syihin.

– Konfliktit on saatava loppumaan, ilmastonmuutoksen vastaisia toimia on tehostettava ja hauraita maita ja yhteisöjä on tuettava, toteaa Haaranen.

Kriisin keskelle on myönnetty lisätukea

Max Holmin mukaan maailman hallitusten päähuomio on ollut akuuteissa pandemian vastaisissa toimissa. Aliravitsemuksen lisäksi toinen pitkäaikainen pandemian seuraus kehittyvissä maissa on lasten koulunkäynnin vaikeutuminen tai keskeytyminen. Se voi vaikuttaa lapsen koko elämää.

– Vaikka tilanne on vaikea, ilahduttavaa on, että avunantajamaat eivät ole unohtaneet heikoimmassa asemassa olevia maita. Kriisin keskellä on myönnetty lisätukea sekä äärimmäisestä köyhyydestä että konfliktitilanteesta kärsiville maille. Suomi on tässä joukossa. Toivottavasti jatkossa puututaan myös näihin pandemian pidempikestoisiin vaikutuksiin, jotka vaikuttavat lapsiin, Holm sanoo.

Pelastakaa Lasten raportti sisältää uutta tutkimustietoa Standing Together for Nutrition -konsortiolta eli järjestöjen yhteenliittymältä. Konsortio mallinsi pandemian taloudellisia vaikutuksia ja suhteutti ne vaikutuksiin, joita talouden laskulla on lasten ja äitien aliravitsemukseen. Tämä yhdistettiin ravitsemuspalveluiden toimitushäiriöistä tehtyihin arvioihin ja oletuksiin talouden elpymisestä vuosina 2021–2022.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Juuri näin elämäni kuuluu mennä” –  Saara Pihlaja auttaa ihmisiä pahimmissa paikoissa, joista luemme uutisissa

Hyvä elämä

Saara Pihlaja kohtaa päivätyössään alaikäisiin liittyvää ihmiskauppaa, pakkoavioliittoja ja kunniaväkivaltaa. Välillä hän ottaa palkatonta vapaata ja lähtee Punaisen Ristin avustustyöntekijäksi maailman vaarallisimpiin maihin.