null Australialainen tuomioistuin kielsi synagogan rakentamisen – "lisää terrorismin uhkaa"

Poliisi vartioimassa synagogaa Bremenissä vuonna 2015.

Poliisi vartioimassa synagogaa Bremenissä vuonna 2015.

Ajankohtaista

Australialainen tuomioistuin kielsi synagogan rakentamisen – "lisää terrorismin uhkaa"

Sydneyn esikaupunkialueen Bondi Beachin juutalainen yhteisö on tyrmistynyt maa- ja ympäristöoikeuden päätöksestä evätä synagogan rakennuslupa.

Huoli terrori-iskun mahdollisuudesta johti australialaisen oikeusistuimen hylkäämään Sydneyn esikaupunkialueella Bondi Beachilla toimivan juutalaisyhteisön synagogan rakennuslupahakemuksen. Asiasta kertoi australialainen News.com.au-uutissivu. Bondi Beachin juutalainen seurakunta Friends of Refugees from Eastern Europe kuuluu hasidijuutalaiseen chabad lubavitch -liikkeeseen.

Uuden Etelä-Walesin maa- ja ympäristöoikeus perusteli synagogan rakennuslupahakemuksen hylkäystä vetoamalla kyseisen seurakunnan omaan riskiarvioon. Sen mukaan synagogan turvallisuus edellytti muun muassa turva-aidan rakentamista.

"Ne, jotka haluavat meidän pelkäävän, ovat voittaneet"

Päätös rakennushankkeen torppaamisesta tyrmistytti Australian juutalaisyhteisön. Bondi Beachin juutalaisyhteisön rabbi Jehoram Ulman kommentoi news.com.au -uutissivustolle, että päätös on ennennäkemätön.

– Sen vaikutukset ovat valtavat. Pohjimmiltaan se merkitsee, että juutalaisyhteisöjen olemassaoloa ei tulisi sallia asuinalueella, Ulman totesi.

– Päätös tukahduttaa juutalaisten olemassaolon ja toiminnan Sydneyssä luoden ennakkotapauksen koko Australiassa sekä laajemmin hyödyntäen terrorismia.

Myös Uuden Etelä-Walesin juutalaisvaltuuston puheenjohtajan Vic Alhadeffin mukaan kyseessä on vaarallinen ennakkotapaus. Alhadeffin mukaan on ennen kuulumatonta, että jonkin uskonnollisen ryhmän uskonnonharjoittamista on rajattu siksi, että ulkopuolinen ääriaines ottaa sen maalitaulukseen.

– Tämä yksinkertaisesti osoittaa, kuinka olemme menettämässä vapautemme. Ne, jotka haluavat meidän pelkäävän, ovat voittaneet. Tämä harkitsematon päätös on vaarallinen ennakkotapaus, Alhadeff totesi.

"Pian mitään ei uskalleta rakentaa"

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik pitää Australiassa tehtyä päätöstä valitettavana.

– Käytännössä terrorismin pelko on tässä tapauksessa johtanut siihen, että terroristit ovat päässeet valitsemaan, minkä uskonnon pyhiä paikkoja saa jatkossa rakentaa, Nadbornik toteaa.

Hänen mukaansa terrorismin pelko saattaa johtaa siihen, että muidenkin julkisten tilojen rakentamista rajoitetaan.

– Aikovatko viranomaiset kenties myös lopettaa konserttisalien rakentamisen uusien Pariisin Bataclanin kaltaisten iskujen pelossa? Nadbornik kysyy.

– Sydneyssä tehty päätös rajoittaa uskonnonvapautta ennennäkemättömällä tavalla ymmärtämättömyyteen perustuen, eikä sitä voida missään olosuhteissa hyväksyä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Helsingin juutalaisessa seurakunnassa varaudutaan äärioikeiston uhkaan

Ajankohtaista

Seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik Pittsburghin synagogaiskusta: ”Pidin äärioikeiston uhkaa matalana. Nyt olen toista mieltä”

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.