null Blogiväite: Piispa Tapio Luoma ei uskonut naisen kertomusta papin seksuaalisesta väärinkäytöksestä

Pastori Kai Sadinmaa julkaisi piispa Tapio Luomalle osoitetun nettikirjeen.

Pastori Kai Sadinmaa julkaisi piispa Tapio Luomalle osoitetun nettikirjeen.

Ajankohtaista

Blogiväite: Piispa Tapio Luoma ei uskonut naisen kertomusta papin seksuaalisesta väärinkäytöksestä

Piispa Tapio Luoma vastaa odottavansa poliisiviranomaisten kantaa tapauksessa, jota hänelle osoitettu avoin nettikirje käsittelee. Nimettömän kirjeen Luomalle julkisti pastori Kai Sadinmaa blogissaan.

Pastori Kai Sadinmaa on julkistanut blogissaan teologiaa opiskelevan naisen avoimen kirjeen Espoon hiippakunnan piispalle Tapio Luomalle.

Avoimen kirjeen mukaan teologiaa opiskeleva nainen on mennyt piispa Luoman luokse kertomaan kokemastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kirjeen ja Sadinmaan saatesanojen mukaan väitetty hyväksikäyttäjä on Espoon hiippakunnan pappi. Naisen tai kyseisen papin henkilöllisyys ei käy ilmi kirjeestä.

Kirjeen mukaan piispa Luoma otti tapaamisen jälkeen yhteyttä pappiin, joka kiisti asian. Tämän jälkeen nainen sai piispaan yhteyden puhelimitse.

Puhelu piispa Luoman kanssa tallentui naisen matkapuhelimeen, ja kirjeen saatesanoissa Sadinmaa sanoo kuulleensa äänitteen. Kirjeen mukaan nainen sai puhelun aikana paniikkikohtauksen.

Sadinmaan julkaisemassa kirjeessä nainen syyttää Luomaa siitä, että tämä uskoi pappia ja kyseenalaisti hänen halunsa kertoa siitä, mitä tapahtui. Nainen kuvaa kokemusta nöyryyttäväksi.

”Mietin, miten yhdellä ihmisellä voi olla niin paljon valtaa, että jotain, mitä tapahtui, ei tapahtunutkaan, koska sinä niin sanot”, nainen kirjoittaa Luomalle.

Avoin kirje ei kerro tarkemmin, minkälaiset tapahtumat johtivat siihen, että nainen otti yhteyttä piispa Luomaan. Kirkko ja kaupunki tavoitti naisen ja pyysi lisätietoja, mutta nainen ei antanut lehdelle haastattelua.

Onko sinun kirkossasi tilaa heille, jotka ovat alistettuja – niille, jotka puhuvat vaikenemisen sijaan?
– Avoin kirje piispa Tapio Luomalle

Asiasta on keskusteltava myös kirkossa. Nyt tarvitsemme rakenteisiimme selkeitä ja yksiselitteisiä menetelmiä tunnistaa seksuaalinen häirintä ja puuttua siihen.
– Tapio Luoma Facebook-sivullaan

Luoma vastaa: Jokaiseen häirintäväitteeseen suhtauduttava vakavasti

Sadinmaa julkisti avoimen kirjeen piispa Tapio Luomalle tiistaiaamuna 28.11. Samana päivänä Luoma julkisti Facebook-sivullaan Sadinmaalle osoitetun vastauksen, jossa hän kertoo muistavansa kirjeessä kuvatun tilanteen. Luoma ei kuitenkaan kommentoi tapausta asian luottamuksellisuuden vuoksi.

”Tässä nimenomaisessa tapauksessa olen odottanut kantaa poliisiviranomaisilta, joiden käsiteltäväksi asia on tietojeni mukaan siirretty”, Luoma kirjoittaa.

Vastineessaan Luoma sanoo, että seksuaalinen häirintä voi olla syvästi haavoittavaa, ja jokaiseen häirintäväitteeseen tulee suhtautua myös kirkossa ehdottoman vakavasti.

”Juuri tästä näkökulmasta olen tässä tapauksessa halunnut suhtautua asiaan”, Luoma sanoo.

Piispan tehtäviin kuuluu pappien opetuksen ja toiminnan valvominen sekä pappeja vastaan esitettyjen moitteiden tutkiminen. Luoma korostaa, että näytön tulee olla vakuuttavaa tilanteissa, joissa moitteet voivat johtaa seuraamuksiin.

Luoma huomauttaa, että myös seksuaalisesta häirinnästä syytetyksi joutuminen on vakava asia, ja aiheeton syytös voi olla haavoittava kokemus.

Vastauksessaan Sadinmaan julkaisemaan kirjeeseen Luoma viittaa myös #metoo-kampanjaan, jonka tarkoituksena on tehdä seksuaalinen häirintä näkyväksi.

”Tällaista häirintää luonnehtii toiseen ihmiseen kohdistuva omistamisenhalu, manipulointi ja hiljentävä vallankäyttö. Niitä ei tulisi esiintyä missään, ei kirkossakaan”, Luoma sanoo.

Piispa Tapio Luoma on yksi viidestä ehdokkaasta arkkipiispanvaalissa, jonka ensimmäinen äänestys järjestetään 8. helmikuuta 2018. Vaalin ehdokasasettelu päättyi maanantaina 27.11.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pappi kehotti eroamaan kirkosta – tuomiokapituli pyytää selvitystä

Ajankohtaista

Pappi Kai Sadinmaa ajattelee, että tuomiokapituli on järjestänyt hänen peräänsä ajojahdin.
Arkkipiispan vaalissa on viisi ehdokasta

Ajankohtaista

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.