null Pappi kehotti eroamaan kirkosta – tuomiokapituli pyytää selvitystä

Kai Sadinmaa sanoo olevansa tällä hetkellä enemmän performanssitaiteilija kuin pappi. Syyskuussa hän istui jalkapuussa odottamassa tuomiokapitulin päätöstä, joka koski samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä.

Kai Sadinmaa sanoo olevansa tällä hetkellä enemmän performanssitaiteilija kuin pappi. Syyskuussa hän istui jalkapuussa odottamassa tuomiokapitulin päätöstä, joka koski samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä.

Ajankohtaista

Pappi kehotti eroamaan kirkosta – tuomiokapituli pyytää selvitystä

Pappi Kai Sadinmaa ajattelee, että tuomiokapituli on järjestänyt hänen peräänsä ajojahdin.

Helsingin tuomiokapituli lähetti keskiviikkona 20.12. pastori Kai Sadinmaalle sähköpostin, jossa todetaan tuomiokapitulin tietoon tulleen, että Sadinmaa on sosiaalisessa mediassa "kannustanut ja kehottanut eroamaan kirkosta".

Sadinmaa jakoi kuvakaappauksen sähköpostista julkisella Facebook-seinällään. Sähköposti jatkuu: "Olette Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Tuomiokapituli varaa teille tilaisuuden antaa vastineenne ja pyytää kannanottoanne siihen, onko kehottaminen kirkosta eroamiseen käsityksenne mukaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papille sopivaa ja pappisviran velvollisuuksien mukaista käytöstä."

Sadinmaa kertoo Kirkko ja kaupungille, että ei tarkkaan ottaen tiedä, mihin sosiaalisen median viestiin tuomiokapituli viittaa. Hän on pyytänyt tuomiokapitulilta tarkennusta.

– Hämärästi muistan, että jotain siihen suuntaan kirjoitin, mutta en löytänyt sitä enää.

Sadinmaan mukaan viesti liittyi Espoon piispa Tapio Luomalle kirjoitettuun avoimeen kirjeeseen, jonka Sadinmaa julkaisi blogissaan marraskuussa. Kirjeen kirjoittaja oli teologian opiskelija, joka kertoi, että Espoon hiippakuntaan kuuluva pappi oli käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväksi. Kirjeen kirjoittanut nainen ja Sadinmaa olivat sitä mieltä, että Luoma ei suhtautunut asiaan riittävällä vakavuudella.

Se ei ollut mikään vakaasti harkittu ulostulo, että minä nyt kehotan oikeasti ihmisiä eroamaan kirkosta.

– Kai Sadinmaa

Sosiaalisen median kirjoitus, jossa Sadinmaa kehotti eroamaan kirkosta, oli hänen mukaansa "selkäydinreaktio liittyen Luomaan ja siihen keissiin".

– Se ei ollut mikään vakaasti harkittu ulostulo, että minä nyt kehotan oikeasti ihmisiä eroamaan kirkosta. Se oli vain tunteenpurkaus, että no helvetti, nyt erotkaa, että tällainen mätäpaise.

Sadinmaa pitää tuomiokapitulin toimia liioiteltuina. Hän ei koe rikkoneensa pappislupaustaan tai toimineensa vastoin pappisvirkansa velvollisuuksia. Sadinmaa ajattelee, että kyseessä on ajojahti, joka johtuu siitä, että hän on arvostellut Helsingin piispaa Teemu Laajasaloa julkisesti.

Tuomiokapitulin lakimiesasessori Ritva Saario kertoo Kirkko ja kaupungille, että Sadinmaalle lähetettiin sähköpostin liitteenä tiedosto, josta käy ilmi, mistä sosiaalisen median kirjoituksista on kyse.

Saario kertoo myös, että kyseessä ei ollut ulkopuolinen kantelu, vaan tuomiokapitulin jäsenet huomasivat Sadinmaan kommentit itse.

– Kritiikkiä saa kyllä esittää, mutta se on eri asia kuin kehottaa ihmisiä eroamaan kirkosta, Saario sanoo.


Korjaus 21.12. kello 15.45: Muutettu, että seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty pappi kuuluu Espoon hiippakuntaan (aiemmin "espoolainen pappi").

Lisäys 21.12. kello 16.00: Lisätty lakimiesasessori Ritva Saarion kommentti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.