null Bongaa Martti Luther Espoossa – SyysMatin Markkinoilla historia muuttuu eläväksi

SyysMatin Markkinoilla voi muun muassa tavata Martti Lutherin. Tapahtumaan tuodaan joka vuosi myös jotain uutta ja yllätyksellistä, kertoo talkoolaisena jo vuosia toiminut Jouni Liimatainen.

SyysMatin Markkinoilla voi muun muassa tavata Martti Lutherin. Tapahtumaan tuodaan joka vuosi myös jotain uutta ja yllätyksellistä, kertoo talkoolaisena jo vuosia toiminut Jouni Liimatainen.

Ajankohtaista

Bongaa Martti Luther Espoossa – SyysMatin Markkinoilla historia muuttuu eläväksi

Espoon tuomiokirkon mäki palaa juurilleen vilkkaaksi kauppapaikaksi, kun SyysMatin Markkinoiden myyntikojut ja tuhatpäinen yleisö täyttävät kivikirkon ympäristön.

Kiireetön tunnelma ja iloinen sorina täyttävät Espoon tuomiokirkonmäen jälleen, kun perinteiset SyysMatin Markkinat levittäytyvät kirkon ympäristöön 16.–17. syyskuuta. Keskiaikaisten markkinoiden ilmapiiri on täällä aivan erityinen, kehuu talkoolaisena toimiva Jouni Liimatainen.

– Sen sijaan, että ihmiset kävisivät vain hakemassa lakut kotiin, tänne tullaan koko päiväksi ja osa tulee vielä toiseksikin, hän kertoo.

Yksi syy kiireettömyyteen on Liimataisen mukaan monipuolinen ohjelma. Tekemistä riittää koko perheelle onginnasta keppihevostyöpajaan, ja kirkonmäellä pääsee tapaamaan erilaisia kotieläimiä ponista lampaisiin.

Musiikista nauttiva Liimatainen vinkkaa omat suosikkinsa tarjonnasta.

– Tapahtumassa on mukavia lauluhetkiä, kun miesryhmä Aarteenetsijät kajauttaa oikein sydämensä pohjasta ja entiset riparilaiset laulavat tuttuja lauluja.

Musiikin lisäksi Liimatainen odottaa ikoninäyttelyä, jonka äärellä voi käydä välillä rauhoittumassa.

Myös kaikki tapahtuman myyjät on valittu tarkkaan: täältä ei muovikrääsää tai metrilakua löydy. Liimataisen kolmas vinkki SyysMattiin ovatkin ruokapisteet.

– Niitä on mietitty paljon, hän lupaa.

Talkootöitä markkinahumussa

Liimatainen on osallistunut SyysMattiin vapaaehtoisena jo useana syksynä. Markkinahumun keskellä hän työntelee kahvikärryä tai toimii tuuraajana, jos joku talkoolaisista on sairastunut.

Talkootehtävien ohessa Liimatainen ehtii itsekin nauttia tapahtumasta. Tavallisesti talkoovuorot kestävät pari tuntia.

Tänne tullaan koko päiväksi ja osa tulee vielä toiseksikin.

– Jouni Liimatainen

– Jos vapaaehtoistyöt kiinnostavat, tämä on hyvä paikka tulla kokeilemaan. Toiminta on jo niin vakiintunutta, ja ihmiset tulevat tänne iloisella mielellä, hän kannustaa.

SyysMatin Markkinat järjestetään jo kymmenettä kertaa. Alun perin idea syntyi Espoon 550-vuotisjuhlan kunniaksi, kertoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan pappi Alarik Corander. Keskiaikainen kirkko ympäristöineen haluttiin jollain tapaa mukaan.

– Kun tongimme historiaa, löysimme tietoja, että kirkonmäki on ollut aikanaan hyvinkin vilkas markkinapaikka, Corander sanoo.

Erilaisten myyntikojujen ja käsityöläisten lisäksi tapahtumaan haluttiin seurakunnan omaa toimintaa. Markkinoilla järjestetään esimerkiksi hautausmaakierroksia sekä kirkon ja kirkkomaalausten esittelyä.

Tapahtuma oli tarkoitus järjestää vain kerran, mutta palautteen perusteella sitä päätettiin jatkaa. Vuosien saatossa tapahtuman suosio on kasvanut ja tarjonta monipuolistunut. Joka vuodelle halutaan keksiä vähän jotain uutta, Corander sanoo.

– Tänä vuonna uskonpuhdistusteemaa on otettu huomioon. Suomi 100 on esillä valokuvanäyttelyssä, joka esittelee kirkonmäen vaiheita. Lisäksi kirkonmäellä vierailee uusia eläimiä, kun tänne tulee possu ja mahdollisesti käärme nähtäväksi, hän kertoo.

Hautausmaasovellus opastaa tunnetuille haudoille

SyysMatin Markkinoiden yhteydessä julkaistaan uusi hautausmaasovellus, joka esittelee tunnettujen henkilöiden haudat ja merkittävät hautamuistomerkit Espoon tuomiokirkon hautausmaalla. Kohteet on merkitty sovelluksen kartalle, ja niistä kaikista löytyy lyhyt esittely.

– Tarkoitus on tehdä espoolaisia hautausmaita tunnetuksi. Hautausmaat ovat hoidettuja puistoja, jotka ovat kaikkien kaupunkilaisten käytössä, sanoo verkkoviestintäsuunnittelija Juha Ryhänen Espoon seurakuntayhtymästä.

Jos sovellusta ei halua ladata puhelimeen, palvelua voi käyttää myös nettiselaimella.

Idea sovellukselle syntyi Ryhäsen mukaan, kun ihmiset kysyivät puistotyöntekijöiltä usein neuvoa tietyille haudoille. Espoon tuomiokirkon hautausmaalle on haudattu muun muassa näyttelijä Tommi Rinne, rallikuski Henri Toivonen ja näyttelijä ja muusikko Jaakko Salo.

Ajatuksena on kehittää palvelua edelleen niin, että ihmiset voisivat myös itse ilmoittaa hautoja, jotka he haluaisivat sovellukseen.

– Tarkoitus on tuoda esille myös paikallishistoriaa. Mukana on jo paikallisia julkkiksia, kuten kampaajien kuningatar Elsa Arento, joka työskenteli 90-vuotiaaksi, Ryhänen kertoo.

Ryhäsen mukaan sovellukseen on tarkoitus lisätä myöhemmin myös eri kasvillisuusalueet hautausmaalla. Palvelu aiotaan jossain kohtaa laajentaa myös muille hautausmaille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.