null Charlottesvillen valkoiset pastorit mustia halukkaampia marssimaan rasismia vastaan

Yhdysvalloissa 20-vuotias uusnatsi ajoi autolla ihmisjoukkoon aiheuttaen 32-vuotiaan Heather Heyerin kuoleman. Oikeusministeri Jeff Sessions kutsui tekoa terrori-iskuksi.

Yhdysvalloissa 20-vuotias uusnatsi ajoi autolla ihmisjoukkoon aiheuttaen 32-vuotiaan Heather Heyerin kuoleman. Oikeusministeri Jeff Sessions kutsui tekoa terrori-iskuksi.

Ajankohtaista

Charlottesvillen valkoiset pastorit mustia halukkaampia marssimaan rasismia vastaan

Yhdysvaltain uusnatsimielenosoitukset yhdistivät eri kirkkokuntien pappeja yhteiseen rintamaan.

Eri kirkkojen pastorit Charlottesvillessa olivat jo kuukautta ennen viime viikonloppuisia mielenosoitusmellakoita järjestäneet viikkotapaamisia valmistautuakseen tulevaan, kertoo The New Yorker.

Elokuun 11. ja 12. päivänä järjestetty Unite the Right -mielenosoitus oli kolmas lajiaan tänä kesänä, ja sitä tiedettiin odottaa.

– Heille ei voida antaa heille viimeistä sanaa, vaan meidän täytyy nousta yläpuolelle, paikallisten uskonnollisten johtajien kokouksia isännöivä pastori Alvin Edwars sanoi The New Yorkerille.

– Jos he tulevat takaisin, meidän täytyy huutaa kovemmin ja useammin, hän sanoi.

Papit Ku Klux Klania vastaan

Charlottesvillessa on useita pieniä kirkkoja, joiden papiston mielipiteet poliittiseen aktivismiin osallistumisesta jakautuvat.

Mt. Zion First African Baptist Church -kirkon pastori Edwardsin perustama kirkonjohtajien kollektiivi kokoontui kesän mittaan yli 40 kertaa pohtimaan, miten uusnatsien mielenosoituksiin tulisi reagoida.

Kokouksissa puhuttiin paljon turvallisuudesta, mutta Edwards itse suosi mieluummin rukoushetkiä kuin kadulla marssimista.

– Ajattelin, että meidän olisi paras olla antamatta mitään huomiota KKK:lle, Edwards sanoi.

Hänen mukaansa nykyisen Ku Klux Klanin jäseniä on vähän, eikä liikettä muutenkaan voi verrata entisaikoihin.

– Pahinta, mitä toiselle ihmiselle voi tehdä, on olla kuuntelematta häntä. Vihaan sitä, jos joku tekee niin minulle, Edwards perusteli näkemystään.

Hänen ehdotuksestaan huolimatta pappeinkokous päätyi osallistumaan vastamielenosoitukseen.

– Kokouksessa oli kuitenkin niitä, jotka halusivat uhmakkaampaa vastustusta, ja kunnioitan sitä, Edwards kommentoi.

Päinvastaista näkemystä edusti lähes kokonaan valkoisista koostuvan St. Paul’s Memorial Churchin papisto. Pastori Brittany Caine-Conley oli jo kesällä laatinut vasemmistolaisessa Vox-lehdessä vetoomuksen, että papisto osallistuisi vastamielenosoituksiin.

Kirkon johtaja, pastori William Peyton pyrkii itse varovaisuuteen.

– Yritän johtaa kirkkoa, jonka kristillinen identiteetti johtaa jäsenistöä kohti poliittista osallistumista pikemmin kuin että ihmisten politiikka vetäisi heidät meidän kirkkoomme, Peyton sanoi The New Yorkerille.

Virginian kuvernööri Terry McAuliffe osallistui Mt. Zion -baptistikirkon jumalanpalvelukseen terroritekoa seuraavana aamuna. Pastori Alvin Edwards (toinen oik.) on koonnut eri kirkkojen papiston yhteiseen rintamaan rasismia vastaan.

Virginian kuvernööri Terry McAuliffe osallistui Mt. Zion -baptistikirkon jumalanpalvelukseen terroritekoa seuraavana aamuna. Pastori Alvin Edwards (toinen oik.) on koonnut eri kirkkojen papiston yhteiseen rintamaan rasismia vastaan.

"Rasistit tulevat, koska me kutsumme heidät"

Valkoisten nationalistien marssin sekä sitä vastustaneen antifasistisen ryhmän selkkauksen taustalla on Yhdysvaltain sisällissodassa etelävaltioiden konfederaatiota komentaneen kenraalin Robert E. Leen patsas.

Charlottesvillen kaupunginvaltuusto on käsitellyt patsaan siirtämistä, mutta lopullisen päätöksen piti tulla vasta kesän lopussa. Valkoiset nationalistit vastustivat patsaan siirtämistä.

Heille ei voida antaa heille viimeistä sanaa, vaan meidän täytyy nousta yläpuolelle. - pastori Alvin Edwards

Leen patsas pystytettiin vuonna 1924. Lee itse oli puoluekannaltaan demokraatti, mutta patsaan nykyiset puolustajat tulevat republikaanien äärilaidoilta.

Virginian yliopiston professorin ja Black Lives Matter -aktivistin Lisa Woolforkin mukaan patsaan olemassaolo provosoi valkoisia nationalisteja.

– Symboleilla on todistettava yhteys rasismiin ja rasistiseen käyttäytymiseen, Woolfork sanoo.

– He (rasistit) tulevat uudestaan, koska me kutsumme heidät. Jos kutsu halutaan peruuttaa, täytyy konfederaation muistomerkit poistaa.

Poliisi ei puuttunut

Valkoisten nationalistien ja uusnatsien Unite the Right -mielenosoitus oli hankkinut itselleen asianmukaisen kokoontumisluvan. Väkivallan uhka kuitenkin kasvoi, ja Virginian osavaltion poliisi julisti tapahtuman laittomaksi.

Yhdysvaltaisessa mediassa on keskusteltu siitä, miksi poliisi ei kuitenkaan hajottanut turvallisuutta vaarantavaa kokoontumista. Kaksi tuntia sen jälkeen, kun poliisi olisi julistanut mielenosoituksen laittomaksi, 20-vuotias uusnatsi ajoi autolla ihmisjoukkoon aiheuttaen yhden ihmisen kuoleman ja yli 30 ihmisen loukkaantumisen.

New Yorkin alueen Black Lives Matter -kampanjan johtaja Hawk Newsome totesi CNN-kanavalle, että poliisi piti mielenosoitusryhmiin etäisyyttä, jossa se ei edes voinut puuttua kahakointiin.

– Poliisi itse asiassa antoi meille mahdollisuuden asettua toisiamme vastaan, Newsome sanoi.

– Siellä oli tappeluita, mutta poliisi pysähtyi koko ajan korttelin päähän. He ikään kuin halusivat meidät taistelemaan toisiamme vastaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Teksasilaispappi: Trumpilla Jumalan valtuutus "hoitaa Kim Jong-un"

Ajankohtaista

Pastori Robert Jeffress on teksasilaispappi, joka on yksi presidentti Donald Trumpin hengellisistä neuvonantajista.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.