null Diak aloittaa yt-neuvottelut – taustalla vähenevä valtionrahoitus ja kampusrakenteen uudelleen arviointi

Helsingin diakonia-ammattioppilaitoksen kampus ei ole lakkauttamisuhan alla. 

Helsingin diakonia-ammattioppilaitoksen kampus ei ole lakkauttamisuhan alla. 

Ajankohtaista

Diak aloittaa yt-neuvottelut – taustalla vähenevä valtionrahoitus ja kampusrakenteen uudelleen arviointi

Diakin hallitus päättää syksyllä kampusten määrästä ja uudesta toimintamallista. Tulkkikoulutus saattaa siirtyä Turusta Helsinkiin. 

Diak eli diakonia-ammattikorkeakoulu aloittaa yt-neuvottelut. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat kampusrakennetta sekä toimintojen uudelleen organisoimista. Kaikki Diakin 249 työntekijää kuuluvat yt-neuvottelujen piiriin.

Yt-neuvottelut ovat välttämättömät, koska Diakin valtionrahoitus tulee kiristymään tulevaisuudessa. Tänä vuonna valtio rahoittaa Diakin toimintaa 20 miljoonalla,  lukuvuonna 2022−23 rahoituksen määrän arvioidaan olevan vain 18,5 miljoonaa.

On todennäköistä, että Diak tulee vähentämään kampustensa määrää. Diakin hallitus valitsi toukokuussa kolme kampusmalliehdotusta. Syksyllä hallitus valitsee ehdotuksista tulevan kampusmallin. Mahdollisten irtisanomisten arviointi tapahtuu valinnan pohjalta.

Kampusmalliehdotukset

Helsinki, Oulu, Pori ja liikkuva kampus

Helsinki, Oulu, Pori (vain terveysala) ja liikkuva kampus

Helsinki, Oulu, Pori/Pieksämäki (tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyksikkö) ja liikkuva kampus

Tällä hetkellä kampuksia on Turussa, Helsingissä, Oulussa, Pieksämäellä ja Porissa.

Diakissa on tällä hetkellä noin 3 700 läsnäolijaksi ilmoittautunutta opiskelijaa. Mikäli kampus tai kampuksia lakkautetaan, Diak pitää huolen siitä, että opiskelijat voivat suorittaa keskeneräiset opintonsa loppuun muilla kampuksilla.

Diak aikoo panostaa myös liikkuvan kampuksen konseptiin, joka tarkoittaa sitä, että osa opetuksesta tarjotaan verkossa digitaalisessa muodossa, osa lähiopetuksessa.

− Haluamme viedä ketterästi koulutusta ympäri Suomea, sinne, missä sitä tarvitaan. Voimme järjestää lähiopetusta yhteistyössä esimerkiksi työelämäkumppaneiden ja koulutuskumppaneiden kanssa, Diakin rehtori ja toimitusjohtaja Elina Juntunen kertoo.

Diakin rehtori ja toimitusjohtaja Elina Juntunen sanoo, että vaikka verkko-opinnot lisääntyvät, myös lähiopetus on tärkeää, jotta opiskelijat oppivat ja saavat kokea empaattista ja läsnäolevaa vuorovaikutusta. 

Diakin rehtori ja toimitusjohtaja Elina Juntunen sanoo, että vaikka verkko-opinnot lisääntyvät, myös lähiopetus on tärkeää, jotta opiskelijat oppivat ja saavat kokea empaattista ja läsnäolevaa vuorovaikutusta. 

Mitä kampusrakenteiden muutos tarkoittaa Helsingin kampuksen kannalta?

− Tulevan kampusmallin rakenne vaikuttaa opiskelijamääriin ja henkilöstön tehtävien sisältöihin Helsingissä. Mikäli Turun kampus lopetetaan, tulkkausalan kokonaisuuden siirtymisestä Helsinkiin neuvotellaan, Juntunen sanoo.

Diak haluaa tarjota kirkollista koulutusta myös tulevaisuudessa

−Haluamme kehittää sitä edelleen, koska se on meidän erityisprofiilimme ja meille tärkeää.

Diak on yksityinen ammattikorkeakoulu, jonka omistaa kahdeksan kristillistä tahoa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.