null Oppilaitospappi Laura Mäntylä jodlaa työkseen – Somekanavan nimettömyys tarjoaa mahdollisuuden puhua papille syvällisistä ja vaikeista asioista

Oppilaitospappi Laura Late Mäntylä näpyttelee viestiä kännykkäänsä Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Sosiaalisen median sovellus Jodel on hänen mukaansa paikka, josta selviää, miten opiskelijat jaksavat. Pappien kanssa käydään siellä yllättävän syvällisiä keskusteluja.

Oppilaitospappi Laura Late Mäntylä näpyttelee viestiä kännykkäänsä Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Sosiaalisen median sovellus Jodel on hänen mukaansa paikka, josta selviää, miten opiskelijat jaksavat. Pappien kanssa käydään siellä yllättävän syvällisiä keskusteluja.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Oppilaitospappi Laura Mäntylä jodlaa työkseen – Somekanavan nimettömyys tarjoaa mahdollisuuden puhua papille syvällisistä ja vaikeista asioista

Helsingin yliopiston oppilaitospappi Late Mäntylä kertoo naputtavansa usein kännykkä sauhuten jodlauksia opiskelijoille. Mistä oikein on kyse?

Jodel on erityisesti opiskelijoiden suosima sosiaalisen median sovellus, jossa keskustellaan lyhyillä viesteillä eli jodlauksilla. Sovellus antaa käyttäjien lähettää anonyymisti viestejä, jotka näkyvät fyysisesti lähellä oleville käyttäjille. Jodelia käytetään kännykällä.

Vaikka Jodel perustuu nimettömyyteen, helsinkiläiset oppilaitospapit ovat siellä luvan kanssa läsnä pappeina ja heillä on siellä myös oma @Kirkkojakampus -alakanavansa. Jodelissa on myös muita opiskelijoiden hyvinvointipalveluita, kuten Kela ja YTHS. Kun ne keskittyvät omiin alakanaviinsa, papit kohtaavat opiskelijoita muillakin kanavilla.

Helsingin yliopiston oppilaitospappi Laura Late Mäntylän mukaan läsnäolo Jodelissa on korona-aikana osoittautunut tarpeelliseksi. Opiskelijoilla on papeille niin paljon sanottavaa, että aikaa voisi sovelluksessa käyttää enemmänkin kuin nyt on mahdollista.

– Päivystämme tietyillä sovituilla kanavilla nimillä. Muuten osallistumme jonkin verran myös nimettöminä, kuten muutkin keskustelijat. Kirkko ja kampus -kanavallamme on viikoittain kysy mitä vaan -tilaisuuksia. Vaikka Jodelissa voisi viettää päiväkausia, meillä on siihen rajatusti aikaa. Kun aikaa on, kännykkä sauhuaa, Mäntylä kertoo.

”Täällä voi keskustella ilman pelkoa ja leimoja”

Late Mäntylä itse on ollut Jodelissa jo pitkään ja toimii myös moderaattorina. Tähän tehtävään pääsee, kun on kerännyt riittävästi karmaa eli muiden käyttäjien positiivisia reaktioita julkaisuistaan ja kommentoinnistaan.

– Jodelia on opiskelijoiden kielellä kuvattu virtuaaliseksi vessanseinäksi. Jos joku on joskus käynyt Helsingin yliopiston vessankopissa, niin siellä näkyy kaikennäköisiä juttuja ja mietteitä, joita jengi kommentoi. Jodeliin voi samaan tapaan kirjoitella nimettömänä lyhyitä tekstejä, Mäntylä kertoo.

Minut on yllättänyt se, miten henkilökohtaisista asioita ihmiset puhuvat.

Ihan mitä tahansa tai millä tahansa tyylillä Jodelissa ei voi tai ei ainakaan pitäisi voida kirjoittaa. Jodel on hyvän mielen kanava, jossa muut käyttäjät voivat äänestää piiloon ilkeiksi tai ikäviksi kokemiaan jodlauksia. Positiivisuus ja ystävällisyys ovat kanavan arvoja ja jodelahuiiitiii eli huumori on tärkeää. Kun säännöt muistaa, keskustelu on vapaata.

– Nimettömyys on somessa joskus ongelma. Täällä se tarjoaa monille mahdollisuuden mennä syvälle ja puhua vaikeista asioista ilman pelkoa ja leimaa. Minut on yllättänyt se, miten henkilökohtaisista asioita ihmiset puhuvat. Käyttäjät tietävät keskustelevansa julkisella kanavalla. He kokevat siitä huolimatta voivansa tehdä sen, Mäntylä sanoo.

Mahdollisuus keskustella nimettömästi helpottaa vaikeista aiheista puhumista Jodelissa.

Mahdollisuus keskustella nimettömästi helpottaa vaikeista aiheista puhumista Jodelissa.

Jodelin käyttäjät ovat enimmäkseen korkeakouluista ja ammattikorkeakouluista, ammattiopiskelijoita siellä on aika vähän.

Jaksaminen, yksinäisyys, seksuaalisuus, kristinusko – aiheita riittää

Millaisista asioista teidän kanssanne keskustellaan?

– Tosi monenlaisista. Keskustelemme opiskelijoiden jaksamisesta ja ihmissuhteista, korona-aikana aiempaa enemmän yksinäisyydestä. Puhumme myös perimmäisistä kysymyksistä, kuten kuolemasta. Seksuaalisuudesta keskustellaan aika paljon, ja identiteettikysymyksistä. Monilla on kysymyksiä, jotka liittyvät Raamattuun ja kristinuskoon. Aihe kiinnostaa, vaikka itse ei ole kristitty, Mäntylä kertoo.

Oppilaitospapit käyvät työssään paljon sielunhoidollisia keskusteluja. Niitä käydään tietenkin mieluiten kahden kesken, korona-aikana usein puhelimessa. Tästä poiketen Jodelissa keskustelijat yleensä haluavat puhua asiansa siinä, saman tien.

– Välillä muistutan, että meidän kanssamme voi sopia erikseen ajan. Samalla täytyy olla tarkkana, ettei lopeta koko keskustelua tällä kommentillaan, Mäntylä sanoo.

Korona-aika vaikeuttaa opiskelijoiden jaksamista. Kuvakaappaus on oppilaitospappien avoimelta keskustelukanavalta.

Korona-aika vaikeuttaa opiskelijoiden jaksamista. Kuvakaappaus on oppilaitospappien avoimelta keskustelukanavalta.

Mäntylän mukaan Jodel on paikka, josta selviää, miten opiskelijat voivat.

– Helsingin yliopisto selvitti jossain vaiheessa kyselytutkimuksella opiskelijoiden jaksamista. Kävi ilmi, että 60 prosenttia vastaajista oli uupuneita tai vakavassa vaarassa uupua. Kysyin samaa asiaa meidän kanavallamme hieman myöhemmin. 230 vastasi ja heistä sama määrä kertoi voivansa huonosti tai tosi huonosti.

Hengellisyys voi tuoda lohtua, vaikka keskustelija ei itse olisi hengellinen

Oppilaitospapit keskustelevat paljon jaksamisesta ja siitä, millaiset asiat auttavat jaksamaan. Moni opiskelija on nyt huolissaan siitä, että opinnot eivät etene ja että opintotuki viedään pois. Joku sanoo, että seinät kaatuvat päälle. Usein papin kannattaa omien kommenttien sijasta keskittyä kuuntelemaan, vaikka kuuntelun ilmaiseminen on somessa vaikeaa. Jos sanoo jotakin, ei kannata tyytyä kliseisiin.

– Kokemukseni on, että hengellisyys voi tuoda lohtua, vaikka keskustelija ei itse olisi hengellinen. Yhtenä päivänä sanoin, että minua on raskaina hetkinä lohduttanut virren 631 sanat ”Mua auta, Herra, mä toivon vaan, vaikkei ois toivoa ollenkaan.” Tämä lohdutti keskustelijaa ja muitakin, Mäntylä kertoo.

Papeilta haetaan Jodelissa myös selvästi hengellisiä neuvoja ja apua.

Papeilta haetaan Jodelissa myös selvästi hengellisiä neuvoja ja apua.

Nämä papit ovat täällä ihmisiä varten

Vaikka useimmat suhtautuvat Jodelissa oleviin pappeihin positiivisesti tai neutraalisti, niin totta kai myös kritiikkiä tulee. Sitä ei Late Mäntylän mukaan pidä ottaa henkilökohtaisesti.

– Välillä joku tulee keskusteluun haastamaan ja kysymään, miksi pappeja on yliopistolla tai oletteko tulleet tänne jeesustelemaan. Ei olla, meidän kanssamme ei ole lainkaan pakko puhua Jeesuksesta. Kun kanava on anonyymi ja meillä on siellä yksilöllinen nimi, se herättää ymmärrettävästi joskus ihmetystä. Moni purkaa meihin omia aiempia ikäviä kokemuksiaan tai mielikuviaan kirkosta. Aika usein käy niin, että muut alkavat puolustaa meitä, että nämä ovat pappeja, jotka ovat ihmisiä varten.

Oppilaitospappi Late Mäntylä toimii myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappina. Monella vähemmistöihin kuuluvalla on hänen mukaansa kipeitä kokemuksia kirkosta.

Oppilaitospappi Late Mäntylä toimii myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappina. Monella vähemmistöihin kuuluvalla on hänen mukaansa kipeitä kokemuksia kirkosta.

Mäntylä on myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi. Hän on käynyt keskusteluja tähän aihepiiriin liittyviä keskusteluja niin pappien omalla kuin vähemmistöjen kanavilla. Niissä täytyy ottaa huomioon, että monilla on kipeitä kokemuksia kirkosta.

– Toistuva teema keskusteluissa on, onko homous syntiä ja mitä Raamattu aiheesta sanoo. Ihmiset kertovat omista kokemuksistaan ja jopa seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Eräs oli kertonut papille aiemmin kokemastaan hyväksikäytöstä. Kun kävi ilmi, että hän seurustelee samaa sukupuolta olevan kanssa, pappia ei kiinnostanut hyväksikäyttö. Sen sijaan hän varoitti, että seurustelu vie helvettiin.

Kun taustalla on tällaisia kokemuksia, on Mäntylän mukaan tärkeää, että sateenkaariväkeen kuuluva saa kokea kirkon työntekijältä, että tulee kuulluksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.