null Diakonissalaitoksen hätämajoitus aukeaa kylmenevien säiden takia

Diakin opiskelijat kantoivat patjoja sisään hätämajoitusta varten.

Diakin opiskelijat kantoivat patjoja sisään hätämajoitusta varten.

Ajankohtaista

Diakonissalaitoksen hätämajoitus aukeaa kylmenevien säiden takia

Diakonissalaitos tarjoaa yösijan liikkuvalle väestölle, kaupunki helsinkiläisille asunnottomille ja seurakuntayhtymä paperittomille. Ketään ei jätetä ulos.

Helsingin Diakonissalaitos ilmoitti avaavansa tänään hätämajoituksen Alppikadun korttelissaan. Alppikatu tuo lisää majoituskapasiteettia koko ajan auki olleiden Helsingin kaupungin Hietaniemenkadun palvelukeskuksen ja Hermannin hätämajoituksen rinnalle.

– Tiloja on tarkoitus pitää pysyvästi auki siihen saakka kuin tarvitaan. Katsotaan keväällä säätilan mukaan, mikä on tarve, Diakonissalaitoksen yksikön johtaja Eeva Knaappila kertoo.

Syynä Diakonissalaitoksen hätämajoituksen avaamiseen ovat kylmenevät säät. Diakonissalaitos, kaupunki ja seurakunnat ovat tilanteeseen nyt viime vuotta paremmin varautuneet ja sopineet työnjaosta, joka palvelee parhaiten erilaisia yösijaa tarvitsevia ihmisiä.

Niinpä Diakonissalaitos majoittaa liikkuvaa väestöä eli lähinnä yösijaa vailla olevia Bulgarian ja Romanian romaneja. Kaupunki tarjoaa Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa sijan ensisijaisesti helsinkiläiselle asunnottomille. Seurakuntayhtymä puolestaan majoittaa Hermannissa lähinnä paperittomia.

Ketään ei jätetä ulos.

– Diakonissalaitoksen yksikön johtaja Eeva Knaappila

– Asiakkaiden kannalta työnjako on hyvä ratkaisu. He tietävät, mihin mennä, eikä tarvitse soitella paikasta toiseen ja kysyä, missä on tilaa. Kun ihmiset ovat samoista lähtökohdista majoituksessa, yö sujuu rauhallisemmin. Toimimme kuitenkin niin, että jos Hietaniemi on täynnä, Hermannissa on lisäpaikkoja helsinkiläisille. Ketään ei jätetä ulos, jos muuta paikkaa ei ole, sanoo Knaappila.

Liikkuvaa väestöä on Helsingissä tällä hetkellä ehkä noin 200–300 henkeä. Petipaikkoja heille on 100. Knaappila kuitenkin uskoo tämän riittävän. Hietaniemen palvelukeskuksen johtaja Anna-Maija Josefsson kertoo, että heillä on 9 vuodepaikkaa naisille ja 43 miehille ja lisäksi muutamia patjapaikkoja. Hietaniemeen voidaan ottaa myös päihtyneitä toisin kuin Hermanniin, joka on päihteetön tila. Hermannissa yöpaikkoja on 30.

– Toiminta on ollut koko ajan käynnissä viime tammikuusta asti. Käyttöaste on ollut korkea, syyskuussa lähes täysi. Teemme tiivistä yhteistyötä kaupungin kanssa, selvittää erityisdiakoniaa johtava diakoniatyöntekijä Marita Nummelin Hermannin diakoniatalosta.

Näillä vajaalla 200 paikalla pitäisi selvitä. Jos osoittautuu, että talvi on kylmä ja paikat eivät riitä, varasuunnitelmat ovat kuitenkin olemassa. Kirkkoja ei ainakaan tässä vaiheessa majoitukseen tarvita.

Alppikadun tilat ovat auki viikon jokaisena päivänä kello 21–8. Hietaniemenkadun palvelukeskuksen kriisimajoitus on avoinna kello 17-8. Hermannin diakoniatalon hätämajoitus on avoinna kello 21–7.

Diakonissalaitoksella on käynnissä myös keräys hätämajoitusta tarvitsevien tueksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.