null Diakonissalaitos avaa hätämajoituksen kylmenevien säiden takia

Patjat odottavat yöpyjiä hätämajoituksessa.

Patjat odottavat yöpyjiä hätämajoituksessa.

Diakonissalaitos avaa hätämajoituksen kylmenevien säiden takia

Hätämajoitus on suunnattu pääasiassa EU-alueen liikkuvalle väestölle. Helsinkiläisille asunnottomille suunnattu majoitus toimii Hietaniemen palvelukeskuksessa. Periaate on, että ketään ei jätetä ulos.

Helsingin Diakonissalaitoksen hätämajoitus avaa ovensa jälleen talvikaudeksi tiistaina 1. lokakuuta kello 21. Majoitus on suunnattu pääasiassa EU-alueen liikkuvalle väestölle, joka asuu pääkaupunkiseudulla hätämajoituksen kiinni ollessa ulkona, teltoissa ja hylätyissä rakennuksissa.

Majoittujat ovat pääosin romaneja Bulgariasta ja Romaniasta. Mukana on sekä miehiä että naisia. Hätämajoitus on perustettu, koska asiakasryhmä on koditon ja Suomessa ei talvikautena pysty majoittumaan ulkona.

Hätämajoitus toimii Diakonissalaitoksen Alppikadun korttelissa, ja petipaikkoja majoituksessa on 200. Hätämajoitus on avoinna jokaisena viikon yönä kello 21-08. Aukioloaikoina paikalla on jatkuvasti henkilökuntaa.

Helsinkiläisille asunnottomille tarkoitettu hätämajoitus toimii Hietaniemen palvelukeskuksessa. Kun siellä on täyttä, Diakonissalaitoksen hätämajoitus ottaa vastaan myös muita kuin liikkuvaan väestöön kuuluvia ihmisiä.

Viime talven aikana hätämajoituksessa majoittui joka yö keskimäärin 146 ihmistä.

– Emme jätä ketään ulos, jos muuta paikkaa ei ole, palvelualuejohtaja Mika Paasolainen Diakonissalaitoksesta sanoo.

Diakonissalaitoksen hätämajoitus järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa ja kaupunki tukee toimintaa taloudellisesti. Viime talven aikana hätämajoituksessa majoittui joka yö keskimäärin 146 ihmistä.

Diakonissalaitos on jo pitkään tehnyt työtä romaniyhteisön parissa sekä Suomessa että heidän lähtömaissaan Itä-Euroopassa. Diakonissalaitoksen tavoitteena on, että liikkuva väestö saisi kerjäämisen tilalle muita ansaintakeinoja.

Diakonissalaitos toivoo myös Suomen hallitukselta aktiivista roolia EU-puheenjohtajakaudellaan romanikysymyksen ratkaisemiseksi. Romanit ovat Euroopan Unionin suuriin etninen vähemmistö ja monin tavoin syrjitty. Diakonissalaitoksen mukaan monissa maissa sosiaaliturva, peruskoulutus ja terveydenhuollon palvelut eivät ylety romanivähemmistöön ja lapset jäävät toisarvoiseen asemaan.

Hietaniemen palvelukeskus ja Hermannin diakoniatalo ovat auki ympärivuotisesti. Jälkimmäinen järjestää hätämajoitusta paperittomille.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi