null Do you want to find Finnish friends? – Hae mukaan Friends program -ohjelmaan

– Usein kuulen siitä, että joku opiskelija on asunut Suomessa vuosia eikä hänellä silti ole yhtään suomalaista ystävää, sanoo Haaga-Helian oppilaitospappi Kaisa Iso-Herttua.

– Usein kuulen siitä, että joku opiskelija on asunut Suomessa vuosia eikä hänellä silti ole yhtään suomalaista ystävää, sanoo Haaga-Helian oppilaitospappi Kaisa Iso-Herttua.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Do you want to find Finnish friends? – Hae mukaan Friends program -ohjelmaan

Nyt alkavassa ohjelmassa ulkomaalaiset opiskelijat ja toisista kulttuureista kiinnostuneet suomalaiset voivat tutustua toisiinsa.

Helsingin ammattikorkeakouluissa opiskelee suuri joukko ulkomaalaisia opiskelijoita. He eivät ole täällä vain käymässä, kuten vaihto-opiskelijat, vaan he suorittavat tutkintoa. Monen on kuitenkin hankala tutustua suomalaisiin.

Toisaalta on monia kielitaitoisia kaupunkilaisia, jotka mielellään tutustuisivat ulkomaalaiseen opiskelijaan ja kävisivät hänen kanssaan vaikkapa metsäretkellä, kahvilla tai museossa.

Miten nämä ihmiset voisivat tavata? Seurakuntien oppilaitostyön Friends Program -ohjelma toimii puuttuvana linkkinä.

Kolmen Friends-kierroksen aikana jo lähemmäs kolmesataa ihmistä on tutustunut toisiinsa, ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Haaga-Helian oppilaitospappi Kaisa Iso-Herttua on ollut mukana alusta asti.

– Kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan ohjelmaan ja tehdä hakemuksen. Me oppilaitospapit luem­me hakemukset ja matchaamme eli yhdistämme ihmisiä, joilla näyttäisi olevan jotain yhteistä.

Iso-Herttua tähdentää, että Friends-ohjelmassa ei ole auttamisideaa vaan kyse on vertaistoiminnasta. Tavoitteena on ystävystyminen, ei parinmetsästys. Mukana on ollut monen ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia suomalaisia.

Friends-ohjelmassa ei ole auttamisideaa vaan kyse on vertaistoiminnasta. Tavoitteena on ystävystyminen, ei parinmetsästys.

Kun ihmiset on matchattu, heidät kutsutaan yhteiseen tilaisuuteen tutustumaan toisiinsa.

– Siitä eteenpäin opiskelijat ja uudet tuttavat sopivat itse, miten ja missä tapaavat. Me järjestäjät emme tietenkään voi taata ystävyyttä. Mutta monia hyviä tuttavuuksia on syntynyt, ja hyvää palautetta on tullut paljon, Iso-Herttua kertoo.

Korona on luonnollisesti mutkistanut myös Friends-­toimintaa. Kaisa Iso-Herttua muistaa vuoden 2020 aloitustilaisuuden, joka piti järjestää etänä.

– Osa porukasta oli toisella puolen maapalloa, kun he eivät olleet saaneet viisumia eivätkä päässeet maahan. Ison joukon tutustuttamisessa etänä on omat haasteensa, mutta oli hauska saada live-tervehdyksiä eri puolilta maailmaa!

Koronarajoitusten aikana järjestettiin esimerkiksi yhteinen retki pulkkamäkeen. Haaveissa on järjestää tänä vuonna enemmänkin yhteisiä Friends-tapahtumia. Mukana ovat nyt ammattikorkeakouluista Haaga-­Helia, Metropolia ja Arcada. Iso-Herttua itse siirtyy viideksi kuukaudeksi muihin tehtäviin, ja häntä sijaistaa Marjut Mulari.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.