null Kolumni: Jeesus oli väärässä aivan kaikesta

Puheenvuorot

Kolumni: Jeesus oli väärässä aivan kaikesta

Elämme maailmassa, jossa jokaisen kannabiskannasta voi päätellä tämän Palestiina-kannan, vaikka näillä ei pitäisi olla mitään yhteyttä, sanoo Tuomas Enbuske.

Vuorisaarna on aina ärsyttänyt h*vetisti. Lähdetään vasemman posken kääntämisestä: Pasifismi on maailman tuhoisin aate. Se on pahempaa kuin sosialismi, fasismi tai terrorismi yhteensä. Se on avoin valtakirja kenelle tahansa hirviölle. Vahva yksityisomaisuuden suoja on koko juutalaiskristillisen maailman rauhan tae. Se on perusta ihmisen tärkeimmälle yksikölle, perheelle. Jeesus taas suhtautuu saarnan useassa kohdassa omaisuuden keräämiseen epäilyttävän hippeilevästi. 

Mutta ongelmallisin on jokaisen ylistämä kultainen sääntö: "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille". Toisin kuin pinnallisesti luulisi, sääntö ei ole ongelmaton. Ihmisellä on nimittäin vahva taipumus yleistää lajitoverinsa itsensä kaltaiseksi. Kultaista sääntöä noudattaen homofoobikko kyyditsisi homon eheytykseen, koska ajattelisi, että itsekin haluaisi sellaiseen samassa tilanteessa. Mutta kun kaikki eivät ole kuin sinä. 

Tadaa! Jeesus servattu! Jeesus on niin maan perusteellisesti väärässä kaikesta. Ja juuri siksi jumaloin Jeesusta. Jeesuksen kanssa voi keskustella, toisin kuin suurimman osan ihmisistä kanssa. Jeesus voi mielestäni olla väärässä, sillä Jeesuksen ajatukset eivät ole toiveideni summia. Jos olisivat, silloin kyse ei olisi Hänestä, vaan omasta fantasiastani. 

En ole ihan varma olenko oikeassa, mutta jatkan asiasta keskustelemista Jeesuksen kanssa.

Elämme maailmassa, jossa jokaisen kannabiskannasta voi päätellä tämän Palestiina-kannan, vaikka näillä ei pitäisi olla mitään yhteyttä. Metsästäjä-keräilijän piti tehdä alle sekunnissa analyysi siitä, oliko uusi vastaantulija hyvä vai paha. Siksi ihmiset liikkuvat edelleen asioita analysoidessaan hyvä–paha-sektorilla. Se on inhimillistä, mutta äärimmäisen epä-älyllistä. Huomaan usein vaalipaneelia katsellessani olleeni välillä samaa mieltä Jussi Halla-ahon, välillä Li Anderssonin kanssa. Kun ihmiset joskus kehuvat poliittisen vastustajansa ajatusta, se on aina pakko aloittaa vastuuvapauslausekkeella: "En ole hänen kanssaan kaikesta samaa mieltä, mutta…"

Kuinka monen ihmisen kanssa siis olet KAIKESTA samaa mieltä? 

Jiddišin kielessä on hieno sanonta: "Vu es zenen tsvey mentshn, es zenen dray meynungen", eli "siellä, missä on kaksi juutalaista, siellä on kolme mielipidettä". Minusta se on vasta hyvä alku.

Olen tulkinnut vuorisaarnan niin, että Jeesus kuvailee siinä ihmistä ja ihmisen syntisyyttä, eikä sitä ole tarkoitettu sanatarkasti noudatettavaksi lakikokoelmaksi. En ole ihan varma olenko oikeassa, mutta jatkan asiasta keskustelemista Jeesuksen kanssa. Juuri siksi rakastan Jeesusta. Ja Jeesus muuten rakastaa sinua. 


Kirjoittaja on toimittaja, podcastaaja ja isä.

tuomas.enbuske@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kolumni: Pinnallinen tiedeusko tekee meistä idiootteja ihmeiden suhteen

Puheenvuorot

”Uskovaiset haukkuvat usein ateisteja tiedeuskovaisiksi. Itse pelaan molemmissa joukkueissa: olen tiedeuskovainen ja kristitty”, kirjoittaa Tuomas Enbuske.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.