null Espoo-päivänä kirkoissa soi musiikki yötä myöten

Tapiolan kirkon ovet ovat avoinna Espoo-päivänä 25.8. keskiyöhön asti. Tähtitaivasta muistuttava valoteos tuo lisää tunnelmaa kirkkoon.

Tapiolan kirkon ovet ovat avoinna Espoo-päivänä 25.8. keskiyöhön asti. Tähtitaivasta muistuttava valoteos tuo lisää tunnelmaa kirkkoon.

Espoo-päivänä kirkoissa soi musiikki yötä myöten

Elokuun viimeisenä viikonloppuna kirkot eivät hiljene yölläkään. Tarjolla on niin saksofonisovituksia Bachista kuin myös Teleksin keikka.

Espoo-päivänä kirkkoon pääsee yöllä. Perjantai-iltana 25.8. ovet ovat auki Tapiolan ja Leppävaaran kirkoissa sekä Espoon tuomiokirkossa. Lauantaina 26.8. on Espoonlahden kirkon vuoro.

– Uskomme, että ihmiset liikkuvat paljon elokuun iltana. Siksi on hyvä, että kirkko on auki myöhään, Tapiolan kirkkoherra Päivi Linnoinen kertoo.

Tapiolan kirkkoon rakennetaan valoteos, joka muistuttaa tähtitaivasta. Linnoisen mukaan teos muistuttaa siitä, että kaikki ihmiset kulkevat saman taivaan alla.

Kirkko avaa ovensa iltapäivällä viideltä ja sulkee keskiyöllä. Paikalla on alusta loppuun saakka seurakunnan työntekijöitä, joiden kanssa voi keskustella.

– Illan aikana on useita ohjelmatuokioita. Esimerkiksi kello 19 on kanttoreiden konsertti ja kello 23 on minun ja Johanna Korhosen vuoro, Linnoinen kuvailee.

Korhonen esittää hiljaisuuslauluja suomeksi ja latinaksi. Linnoinen puolestaan lukee Raamatunkohtia ja rukouksia. Vajaan tunnin kestävässä retriitissä rukous ja laulu yhdistyvät toisiinsa.

Mystiikkaa keskiaikaisessa kivikirkossa

Espoon tuomiokirkossa on myös tarjolla musiikkia. Konsertit alkavat tasatunneittain. Ensimmäinen soittaja aloittaa iltayhdeksältä ja viimeinen aamukahdelta.

– Siinä on jotain mystistä, kun keskiaikaisessa kivikirkossa soitetaan musiikkia läpi yön, kanttori Sheldon Ylioja toteaa. Siksi tapahtuman nimi on Mystico.

Konserttien tyylilajit ovat vaihtelevia. Luvassa on muun muassa ranskalaista urkumusiikkia, saksofonikvartetin sovituksia J.S. Bachin sävellyksistä ja yksinlauluja kummallakin kotimaisella kielellä.

Mysticon järjestävät yhteistyössä Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ja Esbo svenska församlingin kanttorit. Mukana on myös runsaasti ulkopuolisia muusikoita.

– Tapahtumaan voi ottaa mukaan oman tyynyn ja käydä pitkäkseen kirkon penkille, Ylioja kertoo.

Konserttien välissä on aikaa jaloitella. Silloin voi vierailla Mystico Cafessa kirkon toimituskappelissa. Tarjolla on teetä, kahvia ja pientä purtavaa.

Tapahtumaan voi ottaa mukaan oman tyynyn ja käydä pitkäkseen kirkon penkille."

– kanttori Sheldon Ylioja

Hyviä tekstejä rakkaudesta

Leppävaaran kirkossa esiintyy popmusiikkia soittava Teleks. Pepe Johanssonin ja Markus Koskisen yhtye tunnetaan parhaiten kappaleista Hiljaa virtaa Vantaa ja Tuulilasin nurkkaan.

– Miehet laulavat hyviä tekstejä rakkaudesta. Tiedossa on maukasta soitantaa ja ajatuksia herättäviä lauluja, pastori Timo Salo kehuu.

Pastori Salon mukaan konserttiin ei tarvitse ottaa mukaan edes korvatulppia. Teleks soittaa kirkossa akustisesti.

Yhtyeeltä on tilattu tunnin keikka ja hyviä kappaleita. Ei ole kuitenkaan varmaa, soittaako Teleks hittejään.

– Tulkaa paikalle ja toivokaa lempikappaleitanne, kehottaa Salo.

Väkivallan keskellä löydetään rauhaa

Espoonlahden kirkossa teemana ovat rukoukset. Kirkkoon saapuu esiintymään ryhmä nuoria Israelista. Sarigim King's Kids -ryhmään kuuluu messiaanisia juutalaisia ja kristittyjä palestiinalaisia.

– Ryhmä esittää musiikkia, puheenvuoroja ja draamaa. He kertovat siitä, miten väkivallan keskellä etsitään ja löydetään rauhaa, pappi Erkki Kuusanmäki kertoo.

Hänen mukaansa kyseessä on matalan kynnyksen tapahtuma. Luvassa on yhteisöllinen iltatee ja mahdollisuus tutustua seurakunnan työntekijöihin.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi