null Espoon seurakunnilta miljoona euroa 4.–5.-luokkalaisten sosiaalisten taitojen vahvistamiseen

Espoon seurakunnissa ja kaupungin kasvatustyössä huomattiin, että yhä nuoremmat lapset voivat huonosti.

Espoon seurakunnissa ja kaupungin kasvatustyössä huomattiin, että yhä nuoremmat lapset voivat huonosti.

Ajankohtaista

Espoon seurakunnilta miljoona euroa 4.–5.-luokkalaisten sosiaalisten taitojen vahvistamiseen

Ennalta ehkäisevä työ Espoon alakouluissa voi käynnistyä elokuussa 2024. Hankkeeseen palkataan viisi työntekijää.

Espoon seurakunnat käynnistää hankkeen, jossa vahvistetaan alakouluikäisten sosiaalisia taitoja ja tuetaan ryhmädynamiikkaa kouluissa. Ennalta ehkäisevä toimintamalli on suunniteltu yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa. Kolme vuotta kestävään hankkeeseen myönnettiin 1 070 000 euron määräraha.

Syksyllä alkava hanke on julkistettu jo ennen Viertolan koululla 2. huhtikuuta tapahtunutta kouluampumista.

Espoon seurakuntayhtymän johtaja Risto Hämäläinen kertoo, että käynnistettävä hanke on syntynyt seurakuntien ja Espoon kaupungin kasvun ja oppimisen toimialan yhteisen keskustelun myötä. Esiin on noussut yhteinen havainto ja huoli siitä, että yhä nuoremmat lapset voivat pahoin ja häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt.

Pyrkimyksenä on toimia ennaltaehkäisevästi eli ennen kuin lasten haasteet kasvavat liian suuriksi.

– Seurakuntien nykyisen työn lisäksi olemme halunneet etsiä uusia keinoja, joilla olla avuksi tässä tilanteessa. Aika pian keskusteluissa täsmentyi, että tukea kannattaa ohjata alakouluikäisille ja panostaa ennaltaehkäisevään toimintaan, Hämäläinen sanoo. 

Toimintamallissa luokalle ohjataan kahden vuoden aikana 12–14 yhteistä työskentelyä ja lisäksi joka luokalle on kaksi leirikeskuspäivää. Toiminta toteutetaan pedagogisessa yhteistyössä koulun henkilökunnan kanssa. Myös toiminnan kohdentamisessa käytetään tarveharkintaa yhdessä perusopetuksen kanssa. 

Viime vuosina lasten ja nuorten pahoinvointi on noussut Suomessa yleiseksi huolenaiheeksi, ja samoja ilmiöitä on tunnistettu myös Espoossa. Lasten ja nuorten eriarvoisuuden ja ulkopuolisuuden kokemukset ovat vahvistuneet, ja myös katujengi-ilmiö on noussut esiin. Koronan jälkeen isossa ryhmässä toimiminen on ollut monille lapsille ja nuorille haastavaa. 

– Seurakuntien näkökulmasta kyse on diakonisesta nuorisotyöstä. Tuemme lasten hyvää elämää, vahvistamme sosiaalisia taitoja ja ehkäisemme yksinäisyyttä, Hämäläinen toteaa. 

Toiminta niveltyy osaksi Espoon seurakuntien ja Espoon kaupungin kouluyhteistyötä, josta on oma sopimuksensa. Seurakuntien puolelta työn on mahdollista käynnistyä elokuussa 2024. Hankkeeseen palkataan hankekoordinaattori ja neljä hanketyöntekijää, joista yksi toimii ruotsinkielisillä kouluilla. Hanke kestää kevätlukukauden loppuun 2027.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.