null Espoossa vahvistetaan esiteinien tunne- ja kaveritaitoja – seurakunnat rahoittavat

Luokka loistamaan -hankkeen tarkoituksena on vahvistaa lasten yhteisöllisyyttä.

Luokka loistamaan -hankkeen tarkoituksena on vahvistaa lasten yhteisöllisyyttä.

Ajankohtaista

Espoossa vahvistetaan esiteinien tunne- ja kaveritaitoja – seurakunnat rahoittavat

Espoon seurakuntayhtymä tukee miljoonalla eurolla 4.–5.-luokkalaisille suunnattua hanketta, jolla pyritään lisäämään lasten hyvinvointia.

Espoon kaupungin ja Espoon seurakuntayhtymän Luokka loistamaan -yhteishanke pyrkii lisäämään oppilaiden hyvinvointia ja ehkäisemään syrjäytymistä. Espoolaiset 4.–5.-luokkalaiset saavat tukea hyvinvointitaitoihin ja ryhmässä toimimiseen, kun Espoon seurakuntayhtymä rahoittaa 1 070 000 eurolla kolmivuotista hanketta.

– Tutkimukset osoittavat, että lasten ja nuorten koettu hyvinvointi on laskenut. Hyvinvoinnissa näkyy myös eriarvoistuminen: lapset, jotka voivat huonosti, voivat entistä huonommin ja lapset, jotka voivat hyvin, voivat hyvin niin koulussa, harrastuksissa kuin kotona, Espoon seurakuntayhtymän hankepäällikkö Raili Keränen-Pantsu toteaa.

Espoon kaupungin ja seurakuntayhtymän yhdessä suunnittelema hanke laajenee ensi vuonna tammikuussa 25 kouluun. Kalajärven koulun ja Meritorin koulun neljännet luokat ovat osallistuneet toiminnan pilotointiin syyskuusta asti.

– Lapset ja luokanopettajat ovat ottaneet hankkeen myönteisesti vastaan. Kun ulkopuolinen hanketyöntekijä vetää koulussa vuorovaikutus- ja hyvinvointioppitunteja, se antaa luokan omalle opettajalle mahdollisuuden tarkastella ryhmäänsä eri tavalla. On hieno ele seurakunnilta tarjota kouluille tukea, Meritorin koulun rehtori Matti Jokela sanoo.

Useampi aikuinen kohtaamassa lapsia

Luokka loistamaan -hankkeen ansiosta espoolaisissa kouluissa työskentelee kolme hanketyöntekijää, joilla on luokanopettajan koulutus. Heidi Hietikon, Annikka Kilpeläisen ja Pia Saarelaisen oppitunneilla harjoitellaan tunne-, kaveri- ja itsetuntemustaitoja sekä arjen ja oppimisen taitoja.

Matti Jokela on tyytyväinen siihen, miten toiminta on solahtanut koulun arkeen.

– Vuorovaikutus- ja tunnetaidot ovat osa perusopetusta, mutta niiden toteutus vaihtelee kouluittain. Luokka loistamaan -hanke mahdollistaa sen, että hyvinvointiopetusta viedään järjestelmällisesti eteenpäin ja materiaaleja voidaan hyödyntää jatkossakin, hän sanoo.

Hanketyöntekijä Heidi Hietikko on ilahtunut siitä, kuinka spontaanisti lapset ovat ottaneet uudet aikuiset vastaan Meritorin ja Kalajärven kouluilla.

– Pitkään opettajana toimineena tiedän, että lapsilla on paljon asiaa. He kaipaavat, että aikuinen näkee ja kuulee heidät. On arvokasta, että meitä on kouluilla useampi aikuinen kohtaamassa lapsia yhdessä koulun henkilöstön kanssa.

Alakoululaisten vuoro saada tukea

Espoon kouluissa on tehty aiemminkin yhteistyötä lasten hyvinvoinnin, ryhmäyttämisen ja luokkien ilmapiirin hyväksi. Kaupunki ja seurakunnat ovat järjestäneet yhdessä kouluvartteja ja seitsemäsluokkalaisten ryhmäyttämistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamien hankkeiden kautta on palkattu yhteisöohjaajia pääasiassa yläkouluihin. Matti Jokela ja Raili Keränen-Pantsu pitävät tärkeänä, että nyt resurssit suunnataan alakoululaisille.

– Tarkoituksena on vahvistaa lasten yhteisöllisyyttä ja kouluun kiinnittymistä ennakkoon niin, että ulkopuolisuuden ja eriarvoisuuden kokemukset eivät vahvistu. Näin lapsilla on vuorovaikutuksen ja hyvinvoinnin taitoja ennen yläkouluun siirtymistä, jolloin nuoret usein tekevät uudelleen asemointia suhteessa perheeseen, kavereihin ja kouluun, Keränen-Pantsu toteaa.

Luokka loistamaan -hanke pähkinänkuoressa

  • Luokka loistamaan -hankkeen tavoitteena on tukea espoolaisten 4.–5.-luokkalaisten sosiaalisia taitoja sekä edistää yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
     
  • Espoon kaupungin kasvun ja oppimisen toimialan ja Espoon seurakuntayhtymän yhteistyöhanke vuosille 2024–2027 toteutuu osana koulupäivää luokanopettajien ja hanketyöntekijöiden yhteistyönä. Myös hanketyöntekijät ovat koulutukseltaan luokanopettajia.
     
  • Opetus on uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja poliittisesti sitouttamatonta eli se sopii kaikille oppilaille. Kyse on perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesta opetuksesta.
     
  • Mukana on 25 espoolaisen koulun 4.–5.-luokkalaiset. Hankkeen rahoittaa ja toteuttaa Espoon seurakuntayhtymä. Katso lisätietoa Luokka loistamaan -hankkeesta.

     

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.