null Espoon seurakunnissa vakava kavallusepäily

Espoon seurakuntayhtymässä työskentelee noin 600 työntekijää. Virastotalo sijaitsee Espoon keskuksessa. Kuva: Eija Harju

Espoon seurakuntayhtymässä työskentelee noin 600 työntekijää. Virastotalo sijaitsee Espoon keskuksessa. Kuva: Eija Harju

Ajankohtaista

Espoon seurakunnissa vakava kavallusepäily

Espoon seurakuntayhtymän tekemä rikosilmoitus etenee käräjäoikeuteen. Seurakuntayhtymän entistä työntekijää epäillään yli 100 000 euron kavalluksesta vuosien 2006–2010 aikana.

Espoon seurakuntayhtymä teki vuonna 2010 rikosilmoituksen yhtymän virastossa tapahtuneesta kavalluksesta. Esitutkinta on päättynyt ja asia etenee Espoon käräjäoikeuteen.

Seurakuntayhtymän virastossa työskennelleen henkilön epäillään vuosina 2006–2010 kavaltaneen yli 100 000 euron edestä postimerkkejä ja postimaksukuoria. Epäilty törkeä kavallus tuli esiin ilmiannon ja sisäisen tutkinnan kautta. Asiasta tehtiin rikosilmoitus poliisille ja kyseisen henkilön työsuhde purettiin.

Postikulujen kasvu havaittiin

Espoon seurakuntayhtymän turvallisuuspäällikkö Jari Poukka kertoo, että postituskulujen kasvuun kiinnitettiin aikanaan huomiota, mutta tehdyissä selvityksissä saatiin loogiselta vaikuttaneita vastauksia, joiden todenperäisyyttä ei tuolloin ollut syytä epäillä.

"Toimintamme perustuu sovittuihin toimintatapoihin, mutta myös luottamukseen. Asemaa luotettuna työntekijänä voi käyttää myös väärin", Poukka sanoo.
 

"Espoon seurakunnilla on nollatoleranssi rikosten suhteen."
- Jari Poukka


Tapahtuneen jälkeen Espoon seurakuntayhtymä on tiukentanut tilausten seurantaa. Lisäksi seurakuntayhtymä on lisännyt turvallisuusriskeihin liittyvää koulutusta ja on parantanut sisäistä viestintää, ettei vastaavaa pääsisi tapahtumaan.

"Kukin seurakunta ja seurakuntayhtymän viraston palveluyksikkö vastaavat omien määrärahojensa käytöstä vuotuisen talousarvion puitteissa. Määrärahojen käytön valvontaa suoritetaan kussakin yksikössä. Jokainen lasku tarkastetaan ja hyväksytään asianmukaisesti. Tarkastaja ja hyväksyjä ovat eri henkilöitä", sanoo Poukka.

Kaksi muutakin väärinkäytöstä

Seurakuntayhtymässä on vuoden 2010 jälkeen tullut ilmi kaksi pienempää väärinkäytöstä. Vuonna 2013 työntekijä kavalsi muun muassa vapaaehtoisten palkkioiksi tarkoitettuja lahjakortteja.

Tänä keväänä toinen työntekijä jäi kiinni kolehtivarojen kavaltamisesta. Ensimmäisen työsuhde purettiin ja toinen irtisanoutui tehtävästään tutkinnan aikana. Henkilöt tuomittiin sakkoihin kavalluksesta ja lievästä kavalluksesta. Näissä tapauksissa summat olivat joitakin satoja euroja ja niistä osa saatiin takaisin.

Miten kolehtilahjoituksia valvotaan tällä hetkellä?

"Kolehtien laskemiseen on yhteisesti sovitut toimintatavat ja ohjeistukset. Kolehdit lasketaan aina kahden henkilön toimesta ja varmennetaan vielä erillisellä laskennalla", vastaa turvallisuuspäällikkö Jari Poukka.

Riskeihin varaudutaan uusin keinoin

Turvallisuuspäällikkö Poukka kertoo, että aiempina vuosina Espoon seurakuntayhtymässä on panostettu työturvallisuusriskien kartoittamiseen.

"Nyt on tarkoitus tarkastella riskienhallintaa laajemmalla perspektiivillä. Turvallisuusriskejä on aina olemassa ja niihin pyritään varautumaan valistuksen ja koulutuksen kautta. Teknisiä valmiuksia on parannettu ja toiminnan ohjeistuksia on selkeytetty."

Espoon seurakuntayhtymässä on tämän vuoden alusta toiminut arvioinnin johtokunta, jonka tehtäviin kuuluu seurakuntayhtymän sisäisen valvonnan arviointi.

"Osana arvioinnin johtokunnan arviointisuunnitelmaa 2015–2016 on päätetty tehdä taustaselvitys erilaisista organisaatioon kohdistuvista riskeistä koko seurakuntayhtymän kattavan riskienhallintasuunnitelman laatimiseksi", sanoo Jari Poukka.

Poukan mukaan Espoon seurakunnilla on nollatoleranssi rikosten suhteen. Kaikista havaituista väärinkäytöksistä ilmoitetaan poliisille.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta, Tapiolan seurakunta ja Esbo svenska församling muodostavat yhdessä Espoon seurakuntayhtymän. Seurakunnissa on yhteensä 170 300 jäsentä. Työntekijöitä on noin 600. Seurakuntayhtymän vuotuinen budjetti on noin 50 miljoonaa euroa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Seurakunnan vahtimestari kavalsi 900 euron arvosta diakoniatyön lahjakortteja

Ajankohtaista

Varas tunnistettiin valvontakameratallenteelta. Teko tapahtui Espoonlahden seurakunnassa kevättalvella 2020.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.