null Espoon seurakuntia patistellaan luopumaan kiinteistöistä jo tänä vuonna: Tavoitteena karsia 7 000 neliötä

Leppävaaran seurakunta on jo päättänyt, että tänä vuonna luovutaan lasten kappeli Arkista Sellon Ratsutorilla.

Leppävaaran seurakunta on jo päättänyt, että tänä vuonna luovutaan lasten kappeli Arkista Sellon Ratsutorilla.

Ajankohtaista

Espoon seurakuntia patistellaan luopumaan kiinteistöistä jo tänä vuonna: Tavoitteena karsia 7 000 neliötä

Yhdestäkään kirkosta tai hautausmaakiinteistöstä ei aiota tinkiä, joten jäljelle jäävät kappelit ja erilaiset toimitilat.

Espoon seurakunnilla on yli kahden vuoden ajan ollut käynnissä prosessi, jonka tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä vähentää peräti 7 000 neliötä kiinteistöjä. Espoon seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan Outi Krausen mielestä aikataulu on liian hidas. Hän teki yhteiselle kirkkoneuvostolle aloitteen, että päätökset luovutettavista kiinteistöstä tehtäisiin jo tänä vuonna. Miksi tällainen kiire?

– Kiinteistöistä koituu koko ajan ylläpitokustannuksia, ja seurakunnilla on jo nyt paljon korjausvelkaa. Täytyy myös hahmottaa, että tosiasiallinen kiinteistöstä eroon pääseminen vie aikaa, koska hengelliseen käyttöön suunniteltuja rakennuksia kuten kappeleita on vaikea myydä, Krause toteaa.

Jos siis tänä vuonna päätetään luopua jostakin kiinteistöstä, käytännössä poismuuttoon voi mennä jopa vuosia.

– Espoon seurakunnilla on monia sellaisia kiinteistöjä, joihin ennen pitkää on tehtävä mittavia peruskorjauksia. Nyt ajatuksena on, että niissä kiinteistössä, joista on päätetty luopua, tehdään ylläpitokorjauksia, mutta peruskorjaushankkeisiin ei ryhdytä, Krause sanoo.

Jos itse sanomasta luovutaan, sitä kirkko ei kestä.
– Outi Krause

Espoon seurakunnilla on yhteensä 50 000 neliötä kiinteistöjä. Yhdestäkään kirkosta ei olla luopumassa, eikä luopumislistalla ole esimerkiksi hautausmaa- tai sijoituskiinteistöjä. Yhdestä leirikeskuksesta on jo päätetty luopua. Käytännössä luopumisuhan alle jäävätkin enää erilaiset toimitilat.

Kiinteistöistä luopumisen taustalla ovat jäsenkadon myötä hupenevat kirkollisverotulot. Selviytyykö kirkko näin kovasta taloudellisesta paineesta?

– Oma näkemykseni on, että kirkolla on ainutlaatuinen sanoma, toivon evankeliumi, jonka varassa kirkko on jo nyt kestänyt lähes kaksi tuhatta vuotta. Kysymys on siitä, miten tämä sanoma viestitään. Jos itse sanomasta luovutaan, sitä kirkko ei kestä. Sanoma täytyy vain pukea niin, että evankeliumiin jää myös sille ominainen koskettava särmä, Krause sanoo.

Aloite kiinteistöjä koskevan luopumispäätöksen aikataulusta siirtyy uuden strategian valmistelun yhteyteen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.